Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Praljkova odvjetnica čestitala obljetnicu utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez: “Ni nadmoćno okruženje nije bilo zapreka da sačuvate Središnju Bosnu”

onosna što su me pripadnici odlučnog i herojskog Zbornog područja Vitez pozvali i prepoznali koliko sam, makar, sada, samo i u mislima, vezana uz vas, čestitam na odlučnosti i hrabrosti i vjerujem da će i ova proslava biti dostojanstvena, kao što je bio dostojanstven vaš otpor, vaša borba i vaša nesebičnost, navedeno je u čestitcki Nike Pinter, odvjetnici generala Praljka, povodom 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez.
dnevnik.ba
POVEZANO
Zborno područje HVO-a Vitez zaustavilo je stvaranje islamske republike u BiH, Hrvati u Središnjoj Bosni prve žrtve islamskog terorizma u Europi

Nika Pinter, odvjetnica pokojnog generala Slobodan Praljka, uputila je čestitiku povodom 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez.

Pinter je, inače, pred Haaškim sudom kasnih devedesetih zastupala pripadnike HVO-a iz Središnje Bosne: Maria Čerkeza, Dragana Papića i Pašku Ljubičića.

Iako su je, kako je navela u čestitci koja je danas pročitala na svečanoj akademiji u Vitezu, vremenske prilike spriječile u dolasku navela je kako pripadnike Zbornog područja HVO-a u Središnjoj Bosni ništa nije moglo spriječiti u obrani njihovih domova.

“Znam da to razumijete iako za vas niti vremenske prilike niti nadmoćno okruženje u kojem ste opstali i ostali i sačuvali civile, domove, prostore i Središnju Bosnu nisu bile zapreka u nemogućim uvjetima”, navela je odvjetnica Pinter.

U čestitci je, također, navela kako će uvijek biti, makar i u mislima, biti vezana uz Središnju Bosnu i Zborno područje HVO-a Vitez.

“Ponosna što su me pripadnici odlučnog i herojskog Zbornog područja Vitez pozvali i prepoznali koliko sam, makar, sada, samo i u mislima, vezana uz vas, čestitam na odlučnosti i hrabrosti i vjerujem da će i ova proslava biti dostojanstvena,kao što je bio dostojanstven vaš otpor, vaša borba i vaša nesebičnost”, navela je Pinter.

U Vitezu je danas obilježena 26. obljetnica utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez prigodnim programom koji je počeo služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Središnje Bosne.

Čestitke povodom utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez uputili su i predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, i Hrvatski generalski zbor.

Na svečanoj akademiji povodom 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez poručeno je kako su Hrvati u Središnjoj Bosni bili prve žrtve islamskog terorizma na europskom kontinentu, a da se danas, protiv njih vodi nešto drugačiji rat koji za cilj ima istjerivanje s ovih prostora, i to kroz sabotiranja istraga, kaznene odgovornosti za zločine počinjene u Križančevom selu, Ovnaku, Bikošima i brojnim drugim stratištima, a da danas političkim sredstvima, isti oni koji su to nekada činili vojnim, pokušavaju nametnuti osjećaje kolektivne krivnje i tako provesti svoju velikomuslimansku strategiju o Središnjoj Bosni, i u djelo.

Položeni su vijenci i zapaljenje svijeće ispred Središnjeg spomen obillježja žrtvama muslimanske agresije na Središnju Bosnu ispred zgrade Općine Vitez. Vijence su položili ratni zapovjednici HVO-a na čelu s Paškom Ljubičem, prvim zapovjednikom Operativne zone HVO-a Središnja Bosna i generalom Ilijom Nakićem, predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja ŽSB, Središnjih udruga HVO-a na razini BiH, hrvatski politički predstavnici predvođeni Marinom Pendeš, ministrom obrane u VM BiH, Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda FBiH i Radojem Vidovićem, predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Središnja Bosna.

Travnički general HVO-a i nekadašnji zapovjednik Frankopan brigade, Ilija Nakić, u ime organizacijskog odbora uručio je zahvalnicu novinarki Ani Popović za osobit doprinos u promicanju istine o stradanjima Hrvata u Središnjoj Bosni i važnosti Zbornog područja HVO-a Vitez. Plakete su dodijeljene Josipu Karimoviću iz Maglaja (111. xp brigada Žepče) i Neđi Periću, zapovjedniku Ratnog zrakoplovstva HVO-a. Plakete su posthumno dodijeljene Fabijanu Vukoviću iz Travnika ( 3. gardijska Jastrebovi), Andriji Kristiću iz 96. pukovnije HVO-a Vareš, Ivi Jelčiću iz jajačke brigade Hrvoje Vukčić Hrvatnić i Franji Ljubasa iz brigade HOS-a u Novom Travniku.

Programom je moderirala Dragana Sivonjić, a u glazbenom dijelu nastupio je tamburaški orkestar Zlatne žice iz Zenice. Proslava obljetnice počela je intoniranjem himni hrvatskog naroda i BiH, a u ime organizatora prisutne je pozdravio Jozo Stojak, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HRHB ŽSB.

G. L. / Dnevnik.ba

Povezani Članci

JAJCE: Đani Stipaničev gost Božićnog koncerta

Volim Jajce

JAJCE: Nepristrano suđenje na lokalnoj razini

Volim Jajce

Volim Jajce
Učitavanje....