Volim Jajce
Aktualno BiH Priroda i ekologija

Prašuma Janj korak bliže UNESKO-ovoj listi svetske baštine

Centar za svjetsku baštinu UNESCO prihvatio je Tentativni list za nominaciju strogog prirodnog rezervataprašuma Janj u okviru proširenja međudržavnog serijskog dobra Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope.

Prašuma Janj - undefined
 

„Ovo prirodno dobro je stavljeno na tentativnu listu BiH. Tentativna lista je popis onih područja koji se nalaze na teritoriji zemalja članica, za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svjetske baštine“, podsjećaju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Navode da su oko pola godine radili na pripremi potrebne dokumentacije kako bi se prašuma Janj našla na ovoj listi, koja je registrovana kod UNESCO Centra za svjetsku baštinu.

Također, naglašavaju da to predstavlja prvi korak u procesu nominacije prirodnog dobra za Listu svjetske prirodne baštine, nakon kojeg će Ministarstvo pripremiti nominacioni dokument za uvrštavanje prašume Janj na Listu svjetske prirodne baštine, o čemu konačnu odluku donosi UNESCO.

Ukoliko UNESCO da potvrdan odgovor, prašuma Janj dobit će laskavu titulu svjetskog prirodnog dobra, čime se otvaraju mogućnosti za promociju prirodnog bogatstva RS-a, naučna istraživanja, promociju turizma.

Prašuma Janj predstavlja netaknuti prirodni rezervat zbog čega je i pogodna za naučna istraživanja.

(radiosarajevo.ba)

Povezani Članci

HASSAN HAIDAR DIAB Bošnjački političari itekako imaju korist od dolaska Arapa u BiH

Volim Jajce

DRŽAVA KOJE NEMA

Volim Jajce

JAJCE: Lovro Martinović pobjednik Božićno-novogodišnjeg šahovskog turnira

Volim Jajce
Učitavanje....