Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

PRAVILNIK IZNAD ZAKONA I USTAVA Stjepan Dujo: SIP je u slučaju Novog Travnika narušio Ustav i izraženu volju građana

Središnje izborno povjerenstvo  BiH svojom odlukom o prestanku brojanja glasova pristiglih putem pošte iza 4.10.2016., grubo narušila izborni proces kojim rukovodi te dovela u pitanje ustavom zajamčeno izborno pravo i na zakonit način izraženu izbornu volju svih građana BiH koji su svoje biračko pravo nastojali ostvariti putem instituta „Glasovanja putem pošte“, rekao je u izjavi za Dnevnik.ba, Stjepan Dujo, kandidat Hrvatske koalicije za načelnika općine Novi Travnik.

Dujo ističe kako Refik Lendo, kandidat koalicije SDA-SBB za treći mandat načelnika Novog Travnika građanima nije ponudio ništa osim govora mržnje i ratohuškačke retorike.

„Izborna utrka u Novom Travniku nije bila onakva kakvu sam je očekivao, Refik Lendo ( SDA – SBB) osim ratohuškačke retorike i govora mržnje građanima Novog Travnika nije ponudio ništa.“, rekao je Dujo u izjavi za Dnevnik.ba.

Lendo odbio poziv na javno sučeljavanje programa

Dujo smatra kako je nepoštivanje drugog i drugačijeg osnovni instrument u borbi za glasove u Novom Travniku.

Pokušao sam s javnim pozivom na sučeljavanje programa i programskog sadržaja našim biračim dati na uvid što zaista imaju na izboru. Zbog te činjenice sam jako razočaran jer Refik Lendo ne vidi dalj e od sukoba, mržnje, podjela i sl. Nepoštivanje drugog i drugačijeg njihov je osnovni instrument u borbi za svaki glas a ujedno stvaranje i daljnjih razdora i podjela među narodima u Novom Travniku, navodi Dujo.

Dujo smatra kako je izborna utrka za načelničku poziciju u Novom Travniku bila brutalna te najavljuje pokretanje pravnog postupka kako bi svi građani uistinu bili jednaki pred zakonom.

Bez obzira na politički stil konkurenata i bez obzira kako izborna utrka bila brutalna od strane pojedinaca ona se ne smije dopustiti i prepustiti slučaju. Stoga s ciljem zaštite svakog birača i građanina BiH pokrenut ću sve pravne instrumente kako bi svi građani uistinu bili jednaki pred zakonom, ističe Dujo u razgovoru za Dnevnik.ba

Pravilnik o načinu provođenja izbora o dopisnom glasovanju nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Dujo smatra kako je povrijeđen i narušen izborni proces i dovedeno u pitanje ustavom zajamčeno izborno pravo svih građana BiH koji svoje biračko pravo ostvaruju putem instituta „ glasovanja putem pošte“.

Pravilnik o načinu provođenja izborau svojoj odredbi Članka 33 o dopisnom glasovanju nije u skladu s odredbom Članka 5.28 Izbornog zakona koji regulira istu materiju. Na ovaj je način povrijeđen i narušen izborni proces, dovedeno u pitanje Ustavom  zajamčeno izborno pravo i na zakon način izražena izborna volja svih građana BiH koji su svoje biračko pravo nastojali ostvariti putem instituta „Glasovanja putem pošte“, kao i načelo jednakosti svih građana s pravom glasa, jer glas birača iz inozemstva i birača koji glasa redovito nije na jednak način tretiran, nego je opterećen rokom do kada pošta treba doći, iako je poslana na zakonit način, da bi se takav glas uvažio i ubrojao, rekao je Dujo za Dnevnik.ba

Uobičajeni standardi u slučaju Novog Travnika nisu primijenjeni

Dujo ističe kako  se valjanost izbornog listića određuje krajnjim rokom slanja preporučene pošte a to je datum ne kasniji od datuma održavanja izbora što je i međunarodni standard a pravo je pitanje zbog čega taj standard nije primijenjen i u ovom slučaju.

Da bi glasački listić dostavljen putem pošte bio valjan i prihvatljiv u smislu njegovog brojanja mora biti poslan s datumom  i na njemu označen datum ne kasniji od datuma održavanja izbora. S tim u vezi valjanost izbornog listića pristiglog putem pošte određuje se s krajnjim rokom slanja preporučene pošte, a to je datum ne kasniji od datuma održavanja izbora, što je u ostalom i međunarodni standard u pogledu pismene korespondencije i komunikacije putem pošte između fizičkih osoba i drugih institucija, pa se logičnim nameće pitanje zbog čega taj standard nije primijenjen i u ovom slučaju, ističe Dujo.

Odgovornost za nedolazak listića na adresu SIP-a

Dujo smatra kako odgovornost ne stoji na strani birača koji su iskoristili svoje pravo poslavši poštu na vrijeme i po propisanim uvjetima.

Postavlja se  pitanje o postojanju odgovornosti za nedolazak listića na adresu SIP-a u vremenu  propisanom Pravilnikom, ako znamo da je pošta uredno poslana na datum kako to propisuje Izborni zakon. Odgovornost sigurno ne stoji na strani birača koji je samo iskoristio svoje zakonsko pravo i postupio u skladu s Izbornim zakonom, poslavši poštu na vrijeme i po propisanim uvjetima, zaključuje Stjepan Dujo u izjavi za Dnevnik.ba

 

Dnevnik.ba

Povezani Članci

23. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Volim Jajce

KUP SBK: Elektrobosna minimalnim rezultatom savladala Dnoluku

Volim Jajce

Kako su zapadne diplomate pokušavale ukloniti biskupa Ratka Perića?

VJ Urednik 1
Učitavanje....