Volim Jajce
Aktualno Jajce Opcinsko vijece Politika TOP

Predsjedatelj OV Ivo Šimunović za naš portal: “Načelnik Hozan ne želi pomoći zdravstvenim ustanovama u Jajcu”

U razgovoru za naš portal, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović govori o razlozima neodržavanja sjednice Općinskog vijeća, rebalansu općinskog proračuna, te drugim aktualnim temama.

Gosp. Šimunoviću, na početku razgovora želimo se zahvaliti što ste pristali govoriti za naš portal o temama koje najviše interesiraju naše građane. Jučer je bila planirana sjednica Općinskog vijeća Jajce. Možete li nam kazati zbog čega ona nije održana i hoće li i kada biti zakazana nova sjednica?

Sjednica je bila zakazana za jučer (petak, 24.04.) i na njoj se, između ostalog, trebalo raspravljati o prijedlogu rebalansa općinskog proračuna za 2020. godinu. Kako predlagač rebalansa, općinski načelnik nije blagovremeno dostavio prijedlog rebalansa tako ni materijali za sjednicu nisu mogli biti proslijeđeni vijećnicima, sukladno Poslovniku o radu Općinskog vijeća. To je, dakle, glavni razlog zbog čega sjednica nije održana.

Osim toga, prijedlog rebalansa nije usuglašen između koalicijskih partnera u vlasti tako da je, osim formalnih razloga, i ovo jedan od razloga zbog čega sjednica nije održana. Klub vijećnika HDZ-a nije mogao prihvatiti prijedlog rebalansa kakav je ponudio općinski načelnik, jer u njega nije uključena stavka pomoći zdravstvenim ustanovama. Poznato vam je da sve razine vlasti vrše rebalans proračuna kako bi se pomoglo zdravstvu o ovoj teškoj situaciji s epidemijom virusa Covid-19. U prijedlogu koji nam je, neblagovremeno, dostavio općinski načelnik nije predviđena ni jedna marka pomoći Općoj bolnici Jajce niti Domu zdravlja Jajce. Premda u našem gradu nema zabilježen niti jedan slučaj zaraze ovom bolesti, naše zdravstvene ustanove poduzele su potrebne mjere kako bi se pripremili za eventualno lošiji scenarij te pri tom imali i značajne troškove. Stoga smatramo da u rebalansu proračuna ne smijemo izostaviti pomoć zdravstvenim ustanovama.

U rebalansu proračuna također je planirana i pomoć privatnom sektoru, posebice onom dijelu koji je pogođen zabranom obavljanja djelatnosti dok traje ova kriza s epidemijom.

HDZ BiH je iskazao primjedbe na prijedlog rebalansa, posebice po pitanju pomoći zdravstvu (predlažemo pomoć za Opću bolnicu i Dom zdravlja), i o tome ćemo razgovarati s našim koalicijskim partnerima kako bi se napravile dorade prijedloga koji nam je dostavljen od strane načelnika općine. Nakon usuglašavanja prijedloga, zakazat ćemo sjednicu Općinskog vijeća.

Pa zbog čega je onda planiran rebalans proračuna, ako u ovoj teškoj situaciji nije planirana nikakva pomoć zdravstvenim ustanovama?

Mi smo očekivali da će se u prijedlogu rebalansa naći i stavka pomoći zdravstvenim ustanovama i bili smo neprijatno iznenađeni načelnikovim prijedlogom. Iz njegovog prijedloga stječe se dojam da je njemu glavni prioritet povećanje potpore poljoprivrednicima, jer je planirani iznos u proračunu za 2020. od 460.000,00 KM ovim prijedlogom povećao na 600.000,00 KM. HDZ BiH također želi pomoći poljoprivrednicima kako bi se povećala količina obradivog zemljišta, ali želimo da to bude transparentno i da se jasno odrede prioriteti u ovoj kriznoj situaciji.

Želite li reći da dosadašnja podjela poljoprivrednih poticaja nije bila transparentna?

Moglo bi se i tako kazati. Želimo da struka sačini prijedlog raspodjele sredstava za potporu poljoprivredi, jer je u ovom slučaju vidljivo da to nije bio prijedlog struke. Također želimo da Općinsko vijeće imenuje povjerenstvo koje će utvrditi kriterije raspodjele poticaja i pratiti implementaciju tih poticaja.

Prije nekoliko dana imali smo slučaj podjele sjemena i poljoprivrednih alatki iz paketa pomoći s federalne razine. Raspodjelu ove pomoći vodio je jedan djelatnik općine Jajce na tako pristrasan način da su pomoć dobili uglavnom članovi i simpatizeri stranke SDA i to samo u odabranim sredinama. Na ovaj skandalozni postupak ukazao mi je jedan mještanin sela Biokovine koji nije dobio pomoć, iako je uredno registriran kao poljoprivredni proizvođač, isključivo iz razloga što nije blizak političkoj stranci SDA. S obzirom da je pomoć dijeljena samo podobnim Bošnjacima, ne treba posebno isticati da je ovu pomoć s federalne razine dobio tek mali broj Hrvata i to tek nakon prigovora.

Prije nekoliko dana na portalu buka.com objavljen je razgovor s Vama i općinskim načelnikom o tome kako se Jajce uspješno nosi s ovom aktualnom krizom. U njemu se navodi da je općina pomogla zdravstvenim ustanovama i nekim javnim poduzećima kako bi se lakše prebrodile posljedice ove krize. O čemu se tu zapravo radi?

Da, u pravu ste. U članku je navedeno da je općina Jajce pomogla Općoj bolnici Jajce i Domu zdravlja Jajce s iznosima od po 40.000,00 KM kako bi se lakše nosili s posljedicama epidemije. Međutim, radi se o redovnoj tranši za zdravstvo iz općinskog proračuna za 2020. godinu koja je doznačena nevezano za epidemiju Covid-19. Što se tiče pomoći tijekom ove krize koja traje već skoro dva mjeseca, iz općine su, na prijedlog općinskog Stožera civilne zaštite i iz planiranih sredstava za taj stožer, nabavljene i dostavljene zaštitne maske i zaštitna odjela za Opću bolnicu i Dom zdravlja. Ako je bilo neke druge pomoći, osim navedene, ja kao predsjedatelj Općinskog vijeća i šef Općinskog stožera civilne zaštite nisam s time upoznat.

Mislim da će se svi naši sugrađani složiti da je u ovom trenutku pomoć zdravstvenim ustanovama jedan od glavnih prioriteta. Ako nam se dogodi slučaj širenja zaraze, moramo imati nužne zdravstvene kapacitete za adekvatan odgovor, a virus sigurno neće birati osobe po stranačkoj ili nacionalnoj pripadnosti.

Najavljeno je da će općina Jajce pomoći ugostiteljima i drugim djelatnostima koje su pogođene ovom krizom. Na koji način se planira ta pomoć?

U prijedlogu rebalansa proračuna planiran je iznos od pola milijuna KM za pomoć onim djelatnostima čiji je rad zabranjen tijekom ove krize. Općina Jajce će isplatiti minimalne plaće radnicima za travanj i svibanj, te pola ožujka kako poslodavci zbog ove krize ne bi otpuštali svoje radnike. S viših razina vlasti također se planiraju mjere pomoći tim gospodarskim subjektima. Klub vijećnika HDZ BiH apsolutno podržava ovaj prijedlog i bili smo inicijatori donošenja ovakvih mjera.

 

Prije dva dana vidjeli smo da se u ulici Kulina Bana, kod semafora i prema naselju Bare vrši krpljenje rupa koje više od godinu dana ugrožavaju sigurnost naših sugrađana. Zar u proračunu za 2020. godinu nisu planirana sredstva za rekonstrukciju ove ulice?

Za ulicu Kulina Bana u proračunu za 2020. godinu izdvojeno je 450.000,00 KM i mislim da općinske službe pripremaju dokumentaciju za raspisivanje tendera za rekonstrukciju ove i drugih ulica i putnih pravaca koji su predviđeni proračunom za 2020. godinu. Moram reći da mi nije jasno zbog čega se sada vrši krpanje rupa, koje očito odgovornima nisu smetale više od godinu dana, kada uskoro možemo očekivati početak radova na rekonstrukciji ove ulice. To bi pitanje trebali postaviti općinskom načelniku, jer sumnjam da bi izvođač radova to poduzeo na svoju ruku i bez njegovog znanja.

Prije nekoliko dana otpočeli su radovi na rekonstrukciji ulice Hrvoja Vukčića Hrvatinića u središtu grada. Čini se da radovi idu dobrom dinamikom, a izvođač radova vrši zahvate i na dijelu ulice koji je nedavno rekonstruiran, očito nedovoljno kvalitetno. Kako komentirate ove radove?

Radovi na rekonstrukciji ulice Hrvoja Vukčića Hrvatinića, koliko sam uspio do sada vidjeti, teku planiranom dinamikom i vidi se ozbiljnost izvođača radova. Želim dodati da će rebalansom proračuna, ukoliko on bude usvojen, doći do povećanja iznosa predviđenog za rekonstrukciju ove ulice s planiranih milijun na milijun i 100.000,00 KM. Naime, uočene su određene manjkavosti u samom projektu te će se iznos povećati radi kvalitetnijeg izvođenja radova. Postignut je dogovor s vlasnicima ugostiteljskih objekata u toj ulici da će se radovi prekinuti tijekom turističke sezone, ukoliko je uopće bude i ukoliko bude ukinuta zabrana rada ugostiteljskih objekata. U tom slučaju, nastavak radova će uslijediti nakon završetka turističke sezone.

Što se tiče dodatnih radova, a tu vjerojatno mislite na zid prema parku koji je bio opća opasnost za naše sugrađane, posebno djecu, te stepenice od Info centra prema parku, meni je kazano da ti radovi nisu bili predviđeni prvotnim projektom. Dobro je što se ti nedostatci iz prvog projekta sada ispravljaju, jer bi sigurnost naših građana i turista trebala biti na prvom mjestu. I za ovo pitanje vas upućujem na općinskog načelnika budući da ja nemam uvida u projekte koje on preko svojih službi realizira.

Vjerojatno ste vidjeli vijest objavljenu na nekim portalima da je Stranka demokratske akcije podnijela kaznenu prijavu protiv našeg portala zbog navodnog širenja mržnje među građanima. Kako komentirate ovaj potez jedne političke stranke protiv slobode medija?

Naravno da sam vidio tu vijest. Mislim da se radi o jednom vidu populizma u kojem se članovi SDA stavljaju u ulogu zaštitnika Bošnjaka u BiH i to SDA Jajce kao zaštitnik Bošnjaka u cijeloj BiH. Pročitao sam i „sporni“ članak koji je, navodno, bio povod kaznene prijave i u kojem se spominje ISIL. Smatram da državne institucije trebaju voditi računa o ISIL-ovcima i prijetnji koju oni predstavljaju za našu državu. Ako neki pojedinac o tome javno piše ili govori, onda on treba stajati iza napisanog ili izgovorenog, a nikako mediji koji objavljuju takve tekstove. U ovom slučaju, mislim da se radi o pokušajima zastrašivanja ili čak gašenja ovog portala jer je u nekim tekstovima otkrio informacije o određenim aktivnostima u koje su bili izravno umiješani pojedini članovi SDA. Mene su pojedini mediji, pa čak i naši jajački, lažno optuživali za ratne zločine, nacionalizam i koješta, ali nisam podnosio kaznene prijave protiv njih. Danas je svakome omogućeno da javno iznese svoje stavove putem društvenih mreža. Mnogi ljudi zloupotrebljavaju tu mogućnost iznošenjem laži i kleveta, ali smatram da je to put kojim svi moramo proći dok se ne naučimo odgovornom ponašanju u demokratskom društvu. Neka svatko odgovara za ono što je napravio, ali i za ono što javno izgovori ili napiše.

Neposredno prije objave ovog razgovora s Vama, na jednom lokalnom portalu objavljeno je priopćenje Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH u kojem Vas se optužuje za „ometanje rada načelnika“. Što imate reći na ove optužbe?

Moram kazati da su ove optužbe smiješne. Već sam na početku razgovora dao dosta odgovora vezanih za aktualnu problematiku. U priopćenju SDA tj. Saveza iznesen je niz netočnih informacija iz potrebe pravdanja nerada općinskog načelnika.

Na sjednicama Stožera civilne zaštite u dva sam navrata predlagao održavanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća kako bi se usvojile mjere za pomoć gospodarstvenicima koji su pogođeni naredbama o zabrani rada te zdravstvenim ustanovama u Jajcu. Načelnik općine i predsjednik SDA Jajce, Edin Hozan, nije prihvatio ove prijedloge iz samo njemu znanih razloga. Potom je Klub vijećnika HDZ BiH dana 07.04.2020. godine uputio prijedlog za održavanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća radi donošenja potrebnih mjera u ovoj kriznoj situaciji, ali načelnik općine nije prihvatio ni ovaj prijedlog.

Točno je da smo 15.04.2020. godine imali sjednicu Kolegija, ali na istoj sjednici nismo imali prijedlog rebalansa proračuna jer ga načelnik nije bio izradio. Na toj sjednici je obećao da će 16.04.2020. dostaviti sve potrebne materijale kako bi se sjednica Općinskog vijeća mogla sazvati. Međutim, prijedlog rebalansa je dostavio tek 20.04.2020. na kraju radnog vremena tako da ti materijali zbog poslovničkih ograničenja nisu mogli biti proslijeđeni vijećnicima za sjednicu koja je trebala biti 24.04.2020. godine. Naime, po Poslovniku o radu Općinskog vijeća, materijale za sjednicu potrebno je dostaviti svim vijećnicima tjedan dana prije održavanja sjednice.

Poseban je problem što prijedlog rebalansa proračuna kojeg je izradio i dostavio načelnik općine nije bio usuglašen, jer je bio pristrano pripremljen i ponuđen po principu „uzmi ili ostavi“ tako da takav prijedlog nije mogao ni dobiti našu podršku.

Načelnik općine se ponaša kao apsolutni vlasnik općinskog proračuna ne uvažavajući činjenicu da većina vijećnika u Općinskom vijeću donosi godišnji proračun, rebalans proračuna, usvaja ili ne usvaja njegov izvještaj o izvršenju godišnjeg proračuna…

Iz ovog priopćenja je očito da načelnik općine, zbog nepoduzimanja blagovremenih i adekvatnih mjera u novonastaloj situaciji, osjeća potrebu pravdanja građanima i, po tko zna koji put, pokušava krivnju za svoje loše poteze prebaciti na koalicijskog partnera HDZ BiH.

 

Prijedlog Kluba vijećnika HDZ BiH za održavanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća Jajce od 07.04.2020.

Poštovani predsjedatelju OV Jajce!

obraćamo Vam se povodom pandemije novog korona virusa koja je odnijela više od 50 tisuća ljudskih života u Europi, a u Bosni i Herecegovini broj umrlih kod kojih je potvrđen korona virus povećan je na 30. Vidimo da stižu i optužbe s raznih strana kako ljudi umiru, prije svega jer je loš zdravstveni sustav u našoj zemlji koji nije u stanju suočiti se s ovim problemom.

Klub vijećnika HDZ BIH Jajce, svjesni svoje odgovornosti i povjerene nam dužnosti koju obnašamo savjesno i odgovorno, u ovim izvanrednim i teškim vremenima tražimo sazivanje sjednice Općinskog vijeća zbog rebalansa proračuna radi pomoći zdravstvenim ustanovama u Jajcu.

Srdačan pozdrav,

predsjednica Kluba

Smiljka Brtan

 

 

 

Povezani Članci

PRVI NAKON 2. SVJETSKOG RATA Njemačka donosi plan civilne obrane

Volim Jajce

BOLJA KVALITETA ŽIVOTA Cilj do uspjeha – Želim pomoći mladima da se izbore s trenutnom realnošću

Volim Jajce

HOĆE LI VJERSKE VOĐE ODGOVARATI ZA POSLJEDICE? Burka u Bosni Hercegovini – DA ili NE?

Volim Jajce
Učitavanje....