Volim Jajce
Aktualno BiH Izdvajamo Jajce Politika TOP

Predsjedatelj OV Jajce gosp. Ivo Šimunović: Uvaženi efendija Zehrudin Hadžić ima priliku biti primjer međuvjerske tolerancije i suživota

Nastavak intervjua od 20. veljače s predsjedateljam OV Jajce i predsjednikom OO HDZ BiH Jajce, gosp. Ivom Šimunovićem.

 

  • Jajce ima velike turističke potencijale, ali je očito da oni nisu ni približno iskorišteni. Mislite li da bi se naša turistička ponuda mogla obogatiti uz neka značajnija ulaganja iz općinskog proračuna i na koji biste način to uradili?

Jajce je od Boga dobilo neprocjenjiv dar prirodne ljepote i prirodnih vrijednosti. Kroz povijest naši predci su znali cijeniti i čuvati te vrijednosti koristeći ih u potrebe organiziranja sigurnijeg i bogatijeg života. Nije slučajno izgrađena tvrđava u Jajcu i svi objekti koji su bili potrebni u tom vremenu. Svi koji dođu u Jajce budu oduševljeni atrakcijama koje im se nude, uživajući u prirodnim ljepotama Plivskih jezera, živopisnom koritu rijeke Plive, a posebno lijepom i jedinstvenom vodopadu. Razvoj turizma u Jajcu ovisi od ulaganja u uređenje pristupnih staza uz korito rijeke Plive obala i plaža na Plivskom jezeru, prometnice i prijevoza turista. Pored prirodnih ljepota Jace obiluje povijesnim znamenitostima nedovoljno poznatima javnosti. Potrebno je investirati značajna financijska sredstva na uređenju materijalnih dobara, ali ih i medijski prezentirati domaćoj  i stranoj javnosti. Mi imamo mogućnost iz proračuna planirati sredstva po osnovu prihoda (primjer 30%) iz naknade za potopljeno zemljište, a ta sredstva su po zakonu namjenska za uređenje akumulacije i vodotoka rijeka koje se iskorištavaju u hidro potencijalu. Dakle, sredstava imamo na raspolaganju i samo ih trebamo iskoristiti na pravi način.

  • U javnosti se već neko vrijeme govori o zahtjevima Islamske zajednice za preuzimanje upravljanja nad Crkvom sv. Marije i njihovoj namjeri za izgradnju džamije na njenim ruševinama. Na koji je način došlo do toga da se Islamska zajednica legitimira kao vlasnik Crkve sv. Marije? Katolička crkva još se nije oglasila po tom pitanju. Jeste li u kontaktima s njima i kako oni gledaju na ove zahtjeve Islamske zajednice? Može li se dogoditi da ovi zahtjevi Islamske zajednice naruše međuvjerske i međunacionalne odnose u Jajcu, koji bi na kraju mogli rezultirati nekim ozbiljnijim incidentima? Javnost zna da iza ovih zahtjeva ne stoji načelnik Edin Hozan, već glavni imam Zahrudin ef. Hadžić koji preko Medžlisa islamske zajednice svjesno zaoštrava međunacionalnu situaciju u Jajcu. Jesu li Vam poznati stvarni motivi efendije Hadžića za ovako radikalne poteze?

Meni je nepojmljivo da u našem vremenu netko pokušava od crkve koju su gradili katolici u 11 i 12 stoljeću svojom žrtvom radi potrebe ispovijedanja vjere, crkve koja i danas svjedoči kvalitetu gradnje da je ni požar niti zub vremena nije urušio skoro 200 godina od kad je zadnji put korištena u vjerske svrhe, učiniti džamijom. Točno je da je bila i džamija u vrijeme okupacije Bosne od strane osmanlija 1528-1832. U tih 300 godina tri puta je gorila, a zadnji put 1832. godine dok je u njoj boravila osmanska vojska. Treba se samo prisjetiti stare narodne poslovice, „oteto prokleto“. Nema više Sulejmana veličanstvenog, nema njegove imperije! Nije dobro da se bilo koja zajednica poistovjećuje s tim režimom i zulumom tog vremena, jer naša državnost datira još ranije od toga vremena. Postoji institucija koja je gradila Crkvu sv. Marije, njome upravljala i iz nje protjerana.

Po Božjim zapovijedima:

  1. Ne ukradi!
  2. Ne reci lažna svjedočanstva!
  3. Ne poželi nikakve tuđe stvari!

Vjerujemo da je jedan Bog i da njegove zapovijedi vrijede za sve vjerske zajednice pa tako i u Jajcu. Stoga me čudi pokušaj legaliziranja agresije iz vremena tuđinskog poraženog sustava vrijednosti.

Komuniciram sa svim razinama Katoličke crkve i iz te komunikacije želim javnost upoznati s mojim dojmom da je biskup Banjalučke biskupije mons. Franjo Komarica bio iznenađen postupcima Islamske zajednice i da nije mogao zamisliti da se može dogoditi prisvajanje crkve u ovo vrijeme. Kazao je da osobno bio velika podrška u gradnji porušene džamije Ferhadije u Banja Luci. To jako dobro zna reis-ulema Mustafa Cerić i mislim da je to rekao i aktualnom reis-ulemi Kavazoviću.

Sa žaljenjem i zabrinutošću je uzoriti kardinal Vinko Puljić poručio da mu nije poznato da je negdje neki vjerski vođa islamske zajednice molio na grobovima kršćana, a to se upravo dogodilo u Crkvi Sv. Marije u Jajcu.

U razgovoru s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigiem Pezzutom čuo sam njegovo mišljenje da „postupak Islamske vjerske zajednice ovim činom narušava i donekle izgrađene odnose  poštovanja i uvažavanja vjerskih zajednica u BiH  i napora koje i on čini na tom planu“. Apostolski nuncij je kazao da je Crkva sv. Marije u Jajcu oprosna crkva za sve vjernike koji je pohode na Marijanske blagdane, po odluci pape Pia II od 10. studenog 1461. godine. Dodao je i da će se „moliti Bogu za razum u vjeri da se poštuje pravo na povratak okupiranog“.

Ne vjerujem da može doći do okupiranja crkve. Vlasništvo se stječe kupnjom ili darivanjem neke nekretnine, a u ovom slučaju to se nije dogodilo.

Poznajem obitelj Hadžić u Šibenici, a i od mojih roditelja sam mogao čuti samo lijepe riječi o dugogodišnjem odborniku rahmetli Fadilu Hadžiću. Osobno sam dobro poznavao i rahmetli Bećira Hadžića, poštenog susjeda i šumara po zanimanju službi.

Aktualni glavni jajački imam  Zehrudin ef. Hadžić je, po mom mišljenju, vrijedan u svojoj vjerskoj službi i ja ga poštujem kao osobu, kao i instituciju koju predstavlja. U današnjem vremenu on je u prilici značajno doprinijeti izgradnju međuvjerskih i međususjedskih odnosa, uvažavajući pravo i obvezu na isticanje istine. Za pravo na istinu borio se i njegov rahmetli djed Fadil u bivšoj državi da se vrati džematu u Šibenici mejtef u zaseoku Grnesoci. Poslije II. svjetskog rata mejtef je nacionalizirala ondašnja vlast i pretvorila u područnu osnovnu školu  „Mislav Koljenšić“ u Šibenici , gdje sam i ja pohađao nastavu do 4 razreda, sve do 70-tih kad je mejtef vraćen Islamskoj vjerskoj zajednici.

Učimo iz pozitivnih primjera iz prošlosti! I u naše  vrijeme imamo pozitivne primjere poput Bugojna, gdje je dobri i pošteni Husejin Smajić u naselju Vesočica, u svojoj njivi pronašao temelje crkve, te vlastitim sredstvima, žrtvom i trudom obnavlja crkvu srušenu u osmanskim osvajačkim pohodima gradeći time i međuvjersko i međunacionalno povjerenje.

U središtu grada Jajca obnovljeno je šest /6/ džamija i to nikome od nemuslimana nije smetalo niti danas smeta. Sve one svjedoče o nekom dijelu naše zajedničke povijesti i zajedno trebamo voditi računa da se ta povijest očuva. No, Crkva sv. Marije svjedoči o jednom od najznačajnijih perioda u povijesti Bosne, a posebno našeg kraljevskog grada Jajca jer je bila krunidbena crkva te kao takva zaslužuje pažnju svakog patriote ove zemlje!

Ja vjerujem da će Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Jajcu uložiti dodatne napore u gradnji dobrih međuvjerskih odnosa u Jajcu, pružiti ruku prijateljstva predstavnicama lokalnih institucija Katoličke crkve, jer je poznato da su u gradu obnovljene sve u ratu porušene džamije. Treba imati u vidu i da su krajem 90-tih predstavnici lokalne vlasti u Jajcu dali na uporabu prostor (u bivđoj državi nacionaliziran) tzv. Pavelićeve džamije bez minareta (skladište „gvožđare“) u kojoj su povratnici islamske vjeroispovijesti vršili i danas vrše vjerske obrede.

Poznato je svima da radikalni potezi u činjenju nepravde ni ranije nisu donijeli ništa dobroga bilo kome. Stoga vjerujem da postoji dovoljno potrebnog razuma da se povijesna nepravda ispravi, a državnost srednjovjekovne Bosne pokaže u punom svjetlu istine. Uvaženi efendija Hadžić ima povijesnu priliku da bude primjer međuvjerske i međunacionalne suradnje na dobrobit svih građana našeg prelijepoga grada.

  • Prije nekoliko dana dobili smo zastupnika u Domu naroda FBiH, gosp. Marka Sarafa koji je i zastupnik u Skupštini županije SB. Nagađalo se da ćemo dobiti neko županijsko ministarstvo. Možete li nam pojasniti o čemu se radi i koliko će za nas biti važno imati čovjeka iz Jajca u Domu naroda?

Po rezultatima listopadskih izbora 2018. godine, Jajce je opravdalo očekivanja i za listu HNS predvođenu HDZ-om BiH izabralo i zastupnika u saboru Županije središnja Bosna. Naša intencija da budemo više zastupljeni na svim višim razinama je rezultirala izborom gosp. Marka Sarafa i u Dom naroda FBiH. Po prvi put u Dejtonskoj BiH otvaraju se i druge mogućnosti djelovanja na razini Županije, a i na razini FBiH, te je stoga prevažno imati zastupnika u Domu naroda FBiH.

  • Moramo spomenuti gorući problem, a to je odlazak ljudi iz Jajca, posebno mladih. Naša općina godinama stipendira studente, a kada dođu s diplomom onda im ne možemo ponuditi zaposlenje. Znamo da politika ne može na sve utjecati, ali možete li nam pojasniti što se radi kako bi se spriječio odlazak mladih iz Jajca?

Ovo pitanje je vrlo zanimljivo. Svakodnevno slušamo i vidimo komentare o lošem stanju u državi, odlascima u dijasporu na zapad, korupciji kod nas itd. Zabrinuto promatram taj trend, te držim da je u velikoj mjeri nepotreban. Smatram da i mediji pomažu u stvaranju klime nezadovoljstva.

U vrijeme moje mladosti, poslije srednje škole, bilo je više strpljenja i čekanja na posao. Osobno sam pune 4 godine bio na Zavodu za zapošljavanje. Kada sam shvatio da me neće primiti ni u Elektrobosnu, na bilo koje radno mjesto, započeo sam privatni biznis u Tomislavgradu 1989. godine.

U većini primjera naših sugrađana koji su otišli iz Jajca, ako će reći iskreno, nisu ispunjena njihova očekivanja. Mogu reći iz osobnog primjera, jer sam radio u Njemačkoj u gradu Bilefeldu 1991. i početkom 1992. godine. Uvjeti rada u inozemstvu su uredniji, socijalne prilike stabilnije, ali je radnik maksimalno iskorišten. Ustajao sam u 05:00 sati ujutro, vozario, radio od 07:00 do 16:00 sati, vraćao se u stan do 18:00 sati maksimalno iscrpljen bez kave u kafiću prije posla i bez pive poslije posla da bi donio obitelji neku marku ušteđenu. Pred referendum za neovisnu i suverenu BiH vratio sam se kući, ostao u ratu i tu sam sve do danas.

Nitko nema pravo ograničiti kretanje ljudi ili kapitala, ali vjerujem da svaki Jajčanin bilo gdje  u svijetu da živi, on živi najviše za Jajce. Iskreno se nadam da će mnogi, uz stečeno iskustvo,  radne navike i dobre ideje doći pomoći nama u razvoju Jajca. Također se nadam da će se trend odlaska preokrenuti u trend povratka. Svima koji razmišljaju o odlasku poručujem neka razmisle što se dobija, a što gubi u inozemstvu. Možete imati više novaca, ali ne i sreću i zadovoljstvo (kao u Jajcu) koji se ne mogu kupiti.

  • Prije nekoliko dana na jednom lokalnom portalu je objavljena vijest da ste, skupa s Vašim zamjenikom Antom Lukićem, dobili određenu novčanu naknadu zbog štete nastale prirodnom nepogodom na voćnim nasadima. Kasnije je objavljena ispravka te vijesti, ali mi se čini da nije pojašnjeno o čemu se zapravo radi. Stječe se dojam kako je ta dezinformacija ciljano objavljena pa Vam stoga dajemo prostor za detaljno pojašnjenje.

Hvala za ovo pitanje! Živimo u vremenu iskrivljenih vrijednosti, te stječem dojam da se ljudi natječu ispričati ili napisati laž, prenijeti je i uživati u osjećaju „što veća laž, pametniji čovjek“.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta nastalih u periodu 01.01 – 31.12.2018. godine podnijelo je svoje izvješće na 1. sjednici Stožera civilne zaštite općine Jajc,e dana 15.02.2019. godine, glede procijenjenih šteta nastalih od požara, vremenskih nepogoda i klizišta.

Predsjednik povjerenstva gosp. Stipan Spajić je pojasnio svim članovima stožera na koji način i na temelju čega  vrše procjenu te je rekao da je odšteta isplaćena za požare i za jednu štetu od klizišta. Za štete od vremenskih nepogoda na voćnim nasadima kazao je da odšteta nije isplaćena, jer u proračunu nisu planirana sredstva u 2018. godini, a neće biti ni u 2019. godini.

Netko od članova Stožera civilne zaštite je dostavio zapisnik o procjeni šteta na portal jajce-online, a urednik portala neutemeljeno, neistinito, zlobno postavio naslov isplaćene štete na voćnjacima u iznosu cca. 120.000,00 KM i popis oštećenih. Istina u toj informaciji je da tih 12 vlasnika ima voćnjak, da im je procijenjena šteta, ali ne i isplaćena bilo kakva odšteta. No, zlobni ljudi rado prihvate laž, komentiraju s još većom zlobom i liječe svoju dušu. Spomenuti portal je zaslužio sudsku tužbu jer je zlorabio prostor u javnosti čineći kažnjivo djelo. Kad su shvatili da će imati veliku štetu, povukli su informaciju i pokušali demantirati sebe neprofesionalnim pravdanjem stvarajući još veću smutnju kod čitatelja.

Nisam siguran da smo gosp. Anto Lukić i ja bili cilj te zlobe, ali sam siguran da će imati upite od svih na spisku kad je i tko dostavio tu informaciju, a što u konačnici može biti od velike važnosti da se ubuduće što manje proizvode lažne afere.

  • Sljedeće godine u listopadu održat će se lokalni izbori. Možda je prerano, ali moramo Vas pitati hoće li HDZ BiH imati svoga kandidata i mislite li da postoje izgledi da pobijedite na tim izborima?

HDZ BiH u Jajcu uživa povjerenje hrvatskog naroda od osnutka, a i u budućnosti se nadamo da će imati još bolje rezultate. Za lokalne izbore 2020. godine uvjeren sam da će OO HDZ BiH predložiti kandidata za načelnika s neupitnim referencama i ishoditi podršku programu koji će prepoznati većina građana Jajca. Rano je govoriti o pripremama za izbore, ali naši rezultati nas obvezuju i potiču da svojim radom uvjerimo i one koji nisu ranije glasali  da iziđu na izbore i daju podršku najboljim kandidatima.

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

HELEZ: SDA i HDZ su glavni krivci što nije formirano OV Jajce

Volim Jajce

OBAVIJEST o potpunom prekidu prometa

Volim Jajce

Miroslav Tuđman: Izjava Bakira Izetbegovića čisti je politički bezobrazluk i nema uporišta u činjenicamaE

Volim Jajce
Učitavanje....