Volim Jajce
Aktualno BiH

Predsjednik FBiH: “Tražimo partnere koji će poštivati ustavno – pravni poredak ove države”. 22. srpnja. 2019.

Predsjednik FBiH: “Tražimo partnere koji će poštivati ustavno – pravni poredak ove države”. 22. srpnja. 2019.

U intervjuu za dnevne novine „Oslobođenje“, Predsjednik Federacije BiH govorio je o procesu formiranja federalne vlasti, koalicijskim partnerima i drugim važnim političkim pitanjima.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  najavio je zaokret prema koalicijskim partnerima. Što to znači i kome je ova poruka upućena?

– Ukoliko osam mjeseci naši pokušaji da napravimo kompromise nisu doveli do dogovora, onda moramo tražiti druga rješenja, napraviti zaokret u ponašanju. Prema tome, upućena je svima onima koji trebaju sudjelovati u formiranju vlasti, koji su dobili povjerenje naroda i građana na izborima, a može se reći i tumačiti da je to i SDA. S druge strane, činjenica je da SDA na neki način opstruira formiranje, prije svega, Vijeće ministara BiH, putem predsjedatelja koji često na samovoljan način definira točke dnevnog reda i tako usmjerava rad. To apsolutno nije korektno prema svima onima koji su izašli na izbore i dali nekom povjerenje. Zato smo dužni implementirati rezultate izbora sukladno demokratskom procesu.

 

Spomenuli ste druga rješenja. Koja?

– Ne bih najavljivao sada koja su. Možda ih nemamo sve sada, ali moramo tražiti, jer odnos koji smo mi pokazali strpljenjem, tolerancijom, pokušajem i iniciranjem razgovora i dogovora, očito ne daje rezultate. Netko drugi, možemo reći, parasustav stalno smišlja neke nove afere i krize u kojima misle da profitiraju.

 

Što je razlog nedolaska ministara iz HDZ-a na sjednice Vijeća ministara? Opstrukcija i vrsta pritiska da se što prije formira vlast?

– Pa, vjerojatno to neki tako tumače. Prvenstveno u Vijeću ministara i u svemu mora postojati dogovor. Ako netko misli da sam može voditi politiku, pa i Vijeće ministara, neka to izvoli. Međutim, jasno je da zakoni i Ustav ne dopuštaju takve stvari i onda se pokušava prebaciti krivica na nekog drugog. Znači, to je stalna zamjena teza,  koja funkcionira u ovoj državi i provlači se u medijima, a čini mi se da mediji u Sarajevu postaju sve jednostraniji, što je zabrinjavajuće. Treba razmotriti sve aspekte zašto ne funkcionira, ne apriori označiti krivca i etiketirati ga kao nekog tko ruši državu i institucije, a u suštini je sasvim nešto drugo.

Ostaju li izmjene Izbornog zakona uvjet za formiranje vlasti u FBiH i može li se dogoditi da ministri HDZ-a prestanu dolaziti i na sjednice Vlade FBiH?

– Vidite, kada se nastoji prikazati da HDZ nešto blokira, onda se kaže da je to uvjet. Međutim, Ustavni sud BiH donio je odluku da Izborni zakon nije sukladan Ustavu BiH i da ga treba promijeniti, a onda to netko osporava na sve načine i neće provesti kroz Parlament. Čak to iskoristi da izabere drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Mi smo prvenstveno rekli da za Vladu FBiH, odnosno za izvršnu vlast, tražimo partnere s kojima ćemo provesti odluke Ustavnog suda, odnosno tražimo partnere koji će poštivati ustavno – pravni poredak ove države.

 

Postoji li opasnost da ovaj saziv Vlade FBiH ostane do narednih izbora?

– Ma, to jeste opasnost. Ali, opasnost je puno veća da na kraju mi onemogućimo da institucije države funkcioniraju. Svaki dan imamo smišljanje nekih novih kriza i problema, pokušaja da se preuzme kontrola nad ključnim institucijama, kao što su VSTV, Sud i Tužiteljstvo. To je opasnost, da nam se, na neki način, institucije raspadnu i da onda paradržavni sustav preuzme funkcioniranje. Prije svega, idemo formirati vlast po rezultatima izbora i implementirati presude Ustavnog suda, a onda moramo tražiti put prema europskim integracijama i NATO-u, alternative nemamo.

 

Nedavno ste od Vlade zatražili hitno imenovanje Zorana Galića za direktora FUP-a. Je li pametno u vrijeme migrantske krize ostaviti Graničnu policiju bez čelnog čovjeka?

– Nisam tražio imenovanje gospodina Galića. Ja sam tražio da ispoštuju Zakon o unutarnjim poslovima, da u roku od 30 dana otkad je Neovisni odbor donio stav, imenuju ravnatelja. On ne može biti zamjenik ravnatelja policije u ovoj situaciji, jer zakon ne dopušta da ministar bude iz reda bošnjačkog naroda i da obnašatelj ravnatelja bude iz istog naroda. Koga će Vlada imenovati, sukladno čemu, to je stvar Vlade. U svakom slučaju, to se moralo završiti.

 

Jeste li dobili odgovor od Vlade?

– Ne.

 

Odustaje li HDZ BiH od NATO-a zbog partnerstva s SNSD-om?

– Da Vas tako ne uvažavam, rekao bih da je to pitanje smiješno. Ako se pogledaju činjenice, može se čak reći da jedino na europskom i NATO putu rade predstavnici HDZ-a, odnosno hrvatskog naroda u HNS-u. Svaka druga teza je čisto podmetanje. Naše opredjeljenje je EU i NATO, ali ima i drukčijih mišljenja koja treba uvažavati. Ne treba biti nikada dva protiv jedan. I Čović je na zadnjem sastanku s SDA i SNSD-om govorio da ne želi ni u kojoj varijanti biti s Bošnjacima protiv Srba, ni sa Srbima protiv Bošnjaka.

 

A, o čemu su razgovarali Dodik i Čović na iznenadnom sastanku u Mostaru?

– Nisam bio na sastanku, a mislim da su razgovarali o problemu formiranja Vijeća ministara, na koji način omogućiti da što prije institucije profunkcioniraju, jer, osjetite sami, korupcija nikad nije bila veća, kriminal raste…Pitanje je kako bismo se nosili s većim izazovima, da nam sad pristigne umjesto 20.000, 100.000 migranata.

 

Ne možemo da ne spomenemo Aluminij. Mnogo je priče o uzrocima stanja u kojem se našlo ovo poduzeće, govori da nije sve gotovo, da ima još nade, ali bez konkretnih rješenja. Postoje li ona?

– Činjenica je da Aluminij ne može dalje na način na koji je funkcionirao. Ne može se dalje proizvoditi gubitak puno veći nego što ga može itko pokriti, ustvari, tko bi trebao pokrivati osim Vlade FBiH koja je najveći pojedinačni suvlasnik. Treba tražiti rješenja i ne smije se dopustiti da nekadašnji gigant, koji je sada u problemima, dođe u situaciju da na cesti budu radnici. Oni su totalno obmanuti i onaj tko ih je potaknuo da izađu na ulicu, on je kriv, jer je isisavao novac iz Aluminija. Mislim da u ovom trenutku rješenje nije stečaj, jer to je kraj poduzeća. Čini mi se da ima naznaka da se može osigurati razina proizvodnje koja može donositi dobit. U svakom slučaju, mislim da taj problem Aluminija treba rješavati najvećim dijelom Vlada FBiH, i drago mi je da se uključila s produženjem roka za konsolidaciju. Isto tako, neophodno je da se utvrdi tko je dolje krao, a očito je da netko je krao, moram tako reći, jer najbolje se razumije, i da se nađe adekvatna sankcija.

 

Koji dio proizvodnje se može pokrenuti?

– Naznake su da su neki dijelovi, kao livnica, mogu biti i u funkciji s vrlo malo novca i donositi dobit. Za taj dio proizvodnje neće odmah trebati svi radnici, ali je važno da se tim radnicima da nada, da budu informirani tko je krao. Ono što ja znam je da su bili izmanipulirani da govore predsjedniku Čoviću da je lopov, a znam koliko je uložio energije i da kažem koliko je bio spreman sam sebe poniziti da bi osigurao da Aluminij ne nestane prije nekoliko godina.

 

Jesu li radnici Aluminija na birou?

– Ne znam.

 

Čoviću se zamjera što je u vrijeme gašenja Aluminija bio u posjeti drugim dijelovima BiH.

– Ne znam zašto bi se to zamjeralo. Znam da predano, koliko je to u njegovoj mogućnosti i ovlastima, radi stalno da se osigura nastavak rada. Međutim, ne može nitko, pa ni predsjednik Čović, osigurati pokriće gubitka koji Aluminij pravi.

 

Povezani Članci

NEMA VLASTI, NEMA NI DANA OPĆINE -Ugroženo obilježavanje Dana općine Jajce!

Volim Jajce

Karamatić: Hoćete me uvjeriti da je 10.000 Hrvata Žepča napalo 300.000 Bošnjaka

Volim Jajce

Logoraši Hrvati obilježili zatvaranje zloglasnog logora Muzej u Jablanici u kojem je bilo 60. djece

Volim Jajce
Učitavanje....