Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

Predsjednik Općinskog vijeća Jajce: Nema više Sulejmana veličanstvenog, nema njegove imperije, crkvu Svete Marije treba vratiti katolicima

Predsjednik Općinskog vijeća Jajce i predsjednik HDZ-a BiH u ovoj općini Ivo Šimunović ponovio je kako očekuje da Islamska zajednica BiH katoličkom puku Jajca vrati u posjed crkvu Svete Marije koja je od katolika otete kada je turski okupator došao na ovo područje.

Prema riječima Šimunovića, nepojmljivo je da u našem vremenu netko pokušava od crkve koju su gradili katolici u 11. i 12. stoljeću svojom žrtvom radi potrebe ispovijedanja vjere, crkve koja i danas svjedoči kvalitetu gradnje da je ni požar niti zub vremena nije urušio skoro 200 godina od kad je zadnji put korištena u vjerske svrhe, učiniti džamijom, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

– Točno je da je bila i džamija u vrijeme okupacije Bosne od strane osmanlija 1528-1832. U tih 300 godina tri puta je gorila, a zadnji put 1832. godine dok je u njoj boravila osmanska vojska. Treba se samo prisjetiti stare narodne poslovice, „oteto prokleto“. Nema više Sulejmana veličanstvenog, nema njegove imperije! Nije dobro da se bilo koja zajednica poistovjećuje s tim režimom i zulumom tog vremena, jer naša državnost datira još ranije od toga vremena. Postoji institucija koja je gradila Crkvu sv. Marije, njome upravljala i iz nje protjerana – poručio je Šimunović.

Rekao je kako komunicira i za crkvenim vjerodostojnicima u BiH na svim razinama, te kako oni podržavaju ovu iniciajtivu.

– Komuniciram sa svim razinama Katoličke crkve i iz te komunikacije želim javnost upoznati s mojim dojmom da je biskup Banjalučke biskupije mons. Franjo Komarica bio iznenađen postupcima Islamske zajednice i da nije mogao zamisliti da se može dogoditi prisvajanje crkve u ovo vrijeme. Kazao je da osobno bio velika podrška u gradnji porušene džamije Ferhadije u Banja Luci.

To jako dobro zna reis-ulema Mustafa Cerić i mislim da je to rekao i aktualnom reis-ulemi Kavazoviću. Sa žaljenjem i zabrinutošću je uzoriti kardinal Vinko Puljić poručio da mu nije poznato da je negdje neki vjerski vođa islamske zajednice molio na grobovima kršćana, a to se upravo dogodilo u Crkvi Sv. Marije u Jajcu.

U razgovoru s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigiem Pezzutom čuo sam njegovo mišljenje da „postupak Islamske vjerske zajednice ovim činom narušava i donekle izgrađene odnose poštovanja i uvažavanja vjerskih zajednica u BiH i napora koje i on čini na tom planu“. Apostolski nuncij je kazao da je Crkva sv. Marije u Jajcu oprosna crkva za sve vjernike koji je pohode na Marijanske blagdane, po odluci pape Pia II od 10. studenog 1461. godine. Dodao je i da će se „moliti Bogu za razum u vjeri da se poštuje pravo na povratak okupiranog“ – otkrio je Šimunović.

Dodao je kako se vlasništvo stječe kupnjom ili darivanjem neke nekretnine, a u ovom slučaju to se nije dogodilo.

– Aktualni glavni jajački imam Zehrudin ef. Hadžić je, po mom mišljenju, vrijedan u svojoj vjerskoj službi i ja ga poštujem kao osobu, kao i instituciju koju predstavlja. U današnjem vremenu on je u prilici značajno doprinijeti izgradnju međuvjerskih i međususjedskih odnosa, uvažavajući pravo i obvezu na isticanje istine. Za pravo na istinu borio se i njegov rahmetli djed Fadil u bivšoj državi da se vrati džematu u Šibenici mejtef u zaseoku Grnesoci.

Poslije II. svjetskog rata mejtef je nacionalizirala ondašnja vlast i pretvorila u područnu osnovnu školu „Mislav Koljenšić“ u Šibenici , gdje sam i ja pohađao nastavu do 4 razreda, sve do 70-tih kad je mejtef vraćen Islamskoj vjerskoj zajednici.

Učimo iz pozitivnih primjera iz prošlosti! I u naše vrijeme imamo pozitivne primjere poput Bugojna, gdje je dobri i pošteni Husejin Smajić u naselju Vesočica, u svojoj njivi pronašao temelje crkve, te vlastitim sredstvima, žrtvom i trudom obnavlja crkvu srušenu u osmanskim osvajačkim pohodima gradeći time i međuvjersko i međunacionalno povjerenje.

U središtu grada Jajca obnovljeno je šest /6/ džamija i to nikome od nemuslimana nije smetalo niti danas smeta. Sve one svjedoče o nekom dijelu naše zajedničke povijesti i zajedno trebamo voditi računa da se ta povijest očuva.

No, Crkva sv. Marije svjedoči o jednom od najznačajnijih perioda u povijesti Bosne, a posebno našeg kraljevskog grada Jajca jer je bila krunidbena crkva te kao takva zaslužuje pažnju svakog patriote ove zemlje!

Poznato je svima da radikalni potezi u činjenju nepravde ni ranije nisu donijeli ništa dobroga bilo kome. Stoga vjerujem da postoji dovoljno potrebnog razuma da se povijesna nepravda ispravi, a državnost srednjovjekovne Bosne pokaže u punom svjetlu istine. Uvaženi efendija Hadžić ima povijesnu priliku da bude primjer međuvjerske i međunacionalne suradnje na dobrobit svih građana našeg prelijepoga grada – zaključio je Šimunović

Povezani Članci

Što naši vijećnici misle o gradnji MHE i novom Prostornom planu KSB/SBK?

VJ Urednik 1

Bošnjaci proslavljaju “najveću pobjedu srpske vojske nakon bitke na Ceru”

Volim Jajce

SDA se pravda zbog opstrukcija u formiranju Općinskoga vijeća

VJ Urednik 1
Učitavanje....