Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

PREDSJEDNIK PREDSJEDNIČKOG VIJEĆA HERCEG-BOSNE: Sarajevske kriptograđanske stranke nameću podaništvo Hrvatima

Da se projekt nametanja kandidata iz redova Hrvata za člana Predsjedništva BiH bošnjački glasovima već duže vrijeme pomno pripremao, upozorio je Predsjednik predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne Krešimir Zubak, kojeg nije bilo na sceni brat-bratu 15 godina. Bio je jako nagodan i haaškim istražiteljima i raznim inicijativama koje su išle u smjeru unitarizma. No kako se bliže izbori a i strah od Haaga je završio , evo ga. Govori o tome što su kolektivna prava, kako je grozno preglasavanje malobrojnijih, iako je i sam sa svojim NHI-em bio pionir bošnjačke prakse nametanja.

Predsjednik predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne, koji nije sklon politici Dragana Čovića, prije više od pola godine upozorio je kako sarajevske, tzv “građanske stranke” spremaju ponovnu majorizaciju Hrvata u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Iz javnih istupa pojedinaca iz kruga političkih stranaka koje sebe nazivaju građanskim i iz emisija, tekstova i intervjua koji su u posljednje vrijeme objavljuju njima skloni mediji, razvidno je kako je počela potraga za osobom koju bi oni “pogurali” na slijedećim općim izborima kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, odnosno kao protukandidata Čoviću. Pojednostavljeno: započela je potraga za novim Željkom Komšićem.

Ne dovodeći u pitanje pravo svim političkim subjektima, pa i takozvanim građanskim strankama i koalicijama da nominiraju, ili “guraju” kandidate za bilo koje izborne funkcije, pa i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, posljednji istupi i natpisi nagovještavaju staru praksu tih političkih subjekata koja zorno dokazuje njihov kripto karakter, izjavo je tadaPredsjednik predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne.

On je podsjetio kako te stranke na svim dosadašnjim izborima nikada nisu “isturile” kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda osobu takvog javnog ugleda koja bi mogla ozbiljno konkurirati kandidatima predloženih od strane bošnjačkih nacionalnih stranaka.

-Ali, kao u onoj čuvenoj – dok se Vlasi ne dosjete – redovito su pronalazili, nominirali ili “gurali” kredibilnog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, i u tome dva puta uspjeli i, kako izgleda, nadaju se i trećem, pojasnio je Predsjednik predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne te naglasio kako tim strankama ne bi trebalo manjkati znanja da suvremena građanska društva pripadnost naciji smatraju sastavnim dijelom osobnog građanskog identiteta i da kolektivnim identitetima pripada pravo posebnog a ne nametnutog predstavljanja u državnim tijelima i institucijama.

-Ako to znaju a posežu za ranijom praksom onda to njihovo javno zagovaranje građanstva zapravo je prikriveno nastojanje za nametanjem podaništva malobrojnijem kolektivitetu, istaknuo je Predsjednik predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne te upozorio kako su onda za njih odluke Europskog suda za ljudska prava samo mrtvo slovo na papiru.

-Vjerodostojnost političkog opredjeljenja i snaga političke ideje dokazuje se unutar najmnogobrojnijeg glasačkog tijela, pa bi zanimljivo bilo vidjeti, hoće li uopće i tko će biti kandidat tih stranaka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Hoće li, dakle, ideju “građanstva” provjeravati kod najbrojnijeg, ili nametati malobrojnijem glasačkom tijelu-izjavio je Predsjednik predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne.

Kako je Stipe Mesić, kako je tužitelj Scott, kako nam je Patrick Moon itd. Predsjednik predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne ovaj put nije kazao.

Povezani Članci

Praljak: Hrvati su bili frustrirani napadima saveznika – Armije BiH, i to oružjem koje su dobili od HVO-a

Volim Jajce

Dr. Irena Volak-Sefer: Šta je Hitna pomoć/ 124?

Volim Jajce

ODUŠEVLJEN Babić: Ovako se igra za Hrvatsku!

Volim Jajce
Učitavanje....