Volim Jajce
Aktualno BiH EU TOP

Prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u EU

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Europske unije, kojom je predsjedavao ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dat nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH, priopćeno je.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Europsku uniju predat u veljači ove godine i nakon što su ispunjeni svi uvjeti evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Europske unije je danas i formalno zatražilo od Europske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

To znači da će Bosna i Hercegovina u sljedećem razdoblju dobiti set od nekoliko tisuća pitanja na koja treba dati odgovor.

Zaključak Vijeća za opće poslove Europske unije prenosimo u cijelosti:

1. Dana 15.2.2016. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović,predao je aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Vijeće je odlučilo provesti postupak utvrđen članom 49. Ugovora o Europskoj uniji. U skladu s tim, Komisija je pozvana da podnese svoje mišljenje.

2. Pozivajući se na obnovljeni konsenzus o proširenju, izražen zaključcima Europskog vijeća od 14/15.12.2006. godine, Vijeće još jednom potvrđuje da budućnost Zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Vijeće ponovo ističe da napredak svake zemlje prema Europskoj uniji ovisi od njenih individualnih napora da ispoštuje kriterije iz Kopenhagena i od uvjetovanja Procesa stabilizacije i pridruživanja.

3. Ponavljajući prethodne zaključke Vijeća, naročito one od 15.12.2015. godine, kao i svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, Vijeće pozdravlja značajan napredak u provođenju Reformske agende o kojoj su se usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima. Vijeće poziva Bosnu i Hercegovinu da nastavi sa naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu sa rasporedom iz akcionog plana koji su usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini, u korist njenih građana i u bliskoj suradnji sa Europskom unijom, međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom. Osim socioekonomskih reformi, ti napori trebaju i dalje biti usmjereni i na reforme u oblasti vladavine prava i javne uprave. Vijeće poziva Komisiju da dalje izvještava o provođenju Reformske agende, uključujući i mehanizam koordinacije. Prilikom pripreme mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo, Vijeće od Komisije traži da posebnu pažnju posveti provođenju presude u predmetu Sejdić-Finci.

4. Vijeće pozdravlja parafiranje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Puno provođenje SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju, predstavlja važan element posvećenosti Bosne i Hercegovine procesu Europskih integracija.

5. Vijeće nadalje pozdravlja sporazum o uspostavljanju mehanizma koordinacije o pitanjima EU. Vijeće poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju njegovo efikasno provođenje, kao važan korak ka poboljšanju funkcionalnosti i efikasnosti.

Bljesak.info

Povezani Članci

Saniranjem mlinova Jajce se priprema za turističku sezonu

Volim Jajce

Kardinal Puljić: Bez jednakopravnosti Hrvata BiH neće biti stabilna

Volim Jajce

Žrtva iz ljubavi podnesena neće biti zaboravljena

Volim Jajce
Učitavanje....