Aktualno BiH Jajce Povijest

Priopćenje Udruge “13. rujan” Jajce vezano za obilježavanje 25. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca

Drage građanke i građani kraljevskog grada Jajca,

obilježili smo 25. obljetnicu oslobođenja našega grada i odali dužnu počast onima koji su nam donijeli svjetlo slobode, a posebno onima koji su za taj uzvišeni čin položili svoje živote.

Kao organizator obilježavanja obljetnice oslobođenja Jajca, kao udruga koja u svome imenu baštini taj veličanstveni dan u našoj povijesti, želimo se zahvaliti svima koji su pomogli u uspješnom organiziranju obljetnice – braniteljskim udrugama, povijesnim postrojbama, brojnim volonterima, sponzorima i donatorima i svima koji su doprinijeli da ovaj dan obilježimo dostojanstveno.

Prošlo je 25 godina od oslobođenja Jajca. Generacije koje su se rodile u slobodnom Jajcu sada već imaju svoje obitelji. Imamo veliku odgovornost prema njima i prema budućim naraštajima! Pomozimo im da u budućnost gledaju i kroče neopterećeni i slobodni, ali ih uvijek podsjećajmo da je netko žrtvovao svoj život za njihovu slobodu. Ne smijemo dopustiti bilo kome da uzurpira prošlost niti da nam opterećuje budućnost!

Udruga “13. rujan” Jajce poštuje čin koji su iskazali predstavnici političkih stranaka SDP Jajce i Narod i pravda Jajce polaganjem vijenaca na središnje spomen obilježje poginulim jajačkim braniteljima HVO-a Jajce. U HVO Jajce rame uz rame borili su se protiv zajedničkog agresora brojni Bošnjaci i Hrvati. Njihova imena uklesana su u hladnom mramoru jedna do drugih, baš onako kao što su se i borili jedni pored drugih. I na spomen obilježju Armije BiH možemo vidjeti imena Hrvata ili Srba koji su se borili skupa sa svojim prijateljima i susjedima Bošnjacima. Svi oni zaslužuju da im se oda dužno poštovanje, jer su položili svoje živote za slobodu.

Zbog svega navedenog osuđujemo ponašanje pojedinih predstavnika boračkih organizacija koji su sebi uzeli za pravo da mjere tuđe domoljublje i iskrenost u odavanju počasti poginulim borcima. Ljubav prema našoj zajedničkoj domovini nije isključivo pravo jedne političke opcije niti jednog naroda!

Na kraju govora na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca predstavnik naše Udruge, kazao je: “Svi živimo u istoj Domovini i sve nas jednako boli činjenica da mladi u njoj ne vide perspektivu i da odlaze. A možemo je promijeniti nabolje, ako to stvarno želimo. Nas Jajčane na to obvezuju i stotine imena uklesanih u ova dva spomen obilježja koje dijeli samo ulica.”

Stoga apeliramo da svoju energiju iskoristimo za stvaranje ambijenta u kojemu će se mladi natjecati u inovacijama, u kojemu će naš prelijepi grad napredovati u svakom pogledu i u kojemu će se svatko tko ga posjeti osjećati lijepo i sigurno!

Udruga “13. rujan” Jajce