Aktualno BiH TOP

Priopćenje za javnost Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH

Priopćenje za javnost Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH:

Uoči današnjeg sastanka lidera političkih stranaka kod veleposlanice SAD M. Cormack, Glavno vijeće HNS podsjeća na temeljna načela na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina,  tj. konstitutivnost naroda kao natkrovljujući princip svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svojim odlukama. Poštivanje ovih principa i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ podrazumijeva promjenu Izbornog zakona kako bi se ostvarilo „legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa”, i to na svim administrativno-političkim razinama.

Ustavni sud BiH također podsjeća  na „opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika”

Glavno vijeće HNS očekuje da se na današnjem sastanku dosljedno poštuju temeljna načela Ustava BiH kao i odluke Ustavnog suda BiH. Svi drugi pravni akti moraju biti usuglašeni s ovim načelima i odlukama što se odnosi i na odredbe entitetskih ustava.

Vjerujemo kako će predstavnici bošnjačkih stranaka pokazati odgovornost kako bi se stvorili uvjeti za izmjene Izbornog zakona BiH i omogućilo formiranje zakonodavnih tijela nakon općih izbora 2018. godine.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS, Dr. Božo Ljubić