Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Školstvo i obrazovanje TOP Županija Središnje Bosna

PRIORITETI SDA: Borbom „protiv podjela“ do ukidanja hrvatskog školstva

Općina Jajce u zadnjih je nekoliko mjeseci postala ‘školski primjer’ licemjerne i prijetvorne bošnjačke politike te mjesto, gdje se na, mikro razini, raskrinkava,  politika SDA-ovskih elita i modeli po kojima oni vide, ne samo Jajce i Središnju Bosnu, nego i cijelu BiH i bosansko – hercegovačka  društva u cjelini.

 

Županijski odbor SDA Središnja Bosna u pismu čelnicima srednjobosanskog HDZ-a BiH navodi kako osnivanje nove škole u Jajcu nije „praktično, racionalno i ekonomično“ te kako za Bošnjake u Središnjoj Bosni „podjele nisu prihvatljive“.

Iako već dugi niz godina,  SDA-ovi dužnosnici upozoravaju kako Bošnjaci u Jajcu nemaju školu koja radi po tzv. bosanskom planu i programu,  svaki put kada bi im to resorni ministar u  Vladi Županije Središnja Bosna  ponudio, SDA bi to odbio.

Međutim, nedavno su zastupnici u Saboru Županije Središnja Bosna izglasali prijedlog o osnivanju nove škole u Jajcu koja bi nastavu održava po tzv. bosanskom planu i programu i sve to zato što godinama roditelji djece bošnjačke nacionalnosti  ali i bošnjački političari u Središnjoj Bosni naglašavaju kako su „njihova djeca u Jajcu diskriminirana“. I sada kad je škola osnovana i kada bi se već u nju trebao vršiti upis, bošnjačka je elita shvatila da to „nije ekonomično“.

Međutim, poanta nije u diskriminaciji  učenika bošnjačke nego hrvatske nacionalnosti.

 

Već ranije je načelnik Jajca, Edin Hozan, naglašavao kako se sa svjedožba mora ukinuti grb hrvatskog naroda u BiH. On je  u kasnijem susretu s američkom veleposlanicom Mauren Cormack, kojoj je nedavni posjet Jajcu, vjerojatno u ovoj godini bio prvi izlazak iz Sarajeva, istaknuo kako „nije uredu da djeca u Jajcu u srednjim školama izučavaju hrvatsku povijest, zemljopis Hrvatske (…) i da stoji grb koji nije primjeren ovoj zemlji i njenim konstitutivnim narodima“.

Hozan je tako istaknuo kako „Bošnjaci nisu tražili novu školu nego rješenje problema“, a ministrica obrazovanja, kulture i sporta u ŽSB Katica Čerkez ponavljala kako „stanje u Jajcu oslikav ustroj BiH, odnosno, Dayton, prema kojem u BiH žive tri naroda, govore tri jezika i kada je u pitanju pravo djeteta da se obrazuje na materinjem jeziku, onda mu to pravo i daje“.

Čerkez se naime u ovoj situaciji kao resorna ministrica borila za poštivanje ‘duha i slova’ Daytona dok SDA nakon osnivanja škole ima nove zahtjeve, a to su uvođenje historije, geografije, islamske vjeronauke, bosanskog jezika, odnosno, svjedodžbe s grbom BiH i uvođenje pozicije zamjenika direktora koji bi prema željama SDA, trebao biti  Bošnjak.

Problemi Hrvata i Bošnjaka mnogo su stariji od pitanja osnivanja škole.

Podsjetimo, više od godinu dana u Jajcu nije konstituirano Općinsko vijeće, načelnik Hozan je proračun usvojio sam pa su hrvatski vijećnici podignuli kaznenu prijavu protiv njega,  u Općini Jajce je od 26 zaposlenih samo petoro Hrvata iako se gotovo pola proračuna puni iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, a kako navode lokalni mediji, milijunske poslove od Općine Jajce mogu dobiti samo bošnjačka poduzeća iako ova hrvatska pune proračun.

 

U tijeku je i izgradnja dvije nelegalne džamije u selima s većinskim hrvatskim stanovništvom koju financiraju prijatelji BiH iz Kuvajta.

A da ‘bizarnostima’ nema kraja dokazuju i ‘slučajevi spomeničke baštine’.

Bošnjačka elita u Jajcu traži uklanjanje spomenika  braniteljima poginulim u proteklom ratu.

Istovremeno, ni nakon što je OV Jajce izglasalo ( pa i vijećnici SDA) da se u središte grada postavi skulptura, dar jajačkog kipara Dragana Ljubeza, to nije učinjeno jer je Medžlis Islamske zajednice utvrdio kako skulptura „potiče nemoral i nije u skladu s islamskim vrijednostima“.

 

 

(dnevnik.ba/ Gloria Lujanović) 

Povezani Članci

Bošnjački članovi SIP-a pokušali progurati prijedlog koji omogućava izbor najmanje šest halal-Hrvata u Dom naroda FBiH

Volim Jajce

SKANDALOZNA ODLUKA NAČELNIKA “SVIH GRAĐANA” -JKP Čistoća i zelenilo Jajce će jednim kamionom i jednim poluispravnim bagerom čistiti snijeg na 200 km lokalnih cesta u Jajcu

Volim Jajce

Pomoćnik načelnika Jajca Senad Dizdar pretukao 82-godišnjeg starca

Volim Jajce
Učitavanje....