Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Politika TOP

Procurilo koga SDA namjerava kandidirati za načelnika općine Jajce

[quote]Na redakcijski mail dobili smo tekst jednog od naših čitatelja sa zamolbom da ga objavimo na portalu. S obzirom da smo uvijek poticali slobodu izražavanja, članak prenosimo u cijelosti.[/quote]

Trka je započela – ko je dao znak !?

Malo je fotelja u našem kantonu koje su tako primamljive političarima poput one načelnika Jajca. Razlog za to nije čast biti na čelu kraljevskog grada, turističke uzdanice i jednog od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.  Pogoditi ćete da su pare glavni razlog takvom interesovanju, a para u Jajcu ima kao malo gdje u državi. Zadnjih godina budžet se vrti oko 12 miliona maraka, a ove godine će biti povećan za dodatnih 6 i kusur miliona. Puno je to para za ovako malu zajednicu, pogotovo ako se ima na umu da nas je svakim danom sve manje.

Osim toga, aktuelni načelnik Hozan nikada do  kraja ne potroši godišnji budžet pa se tu pare gomilaju već nekoliko godina. Valjda za potrebe predizborne godine. Kada se sve sabere, ove godine će načelnik raspoređivati oko 20 miliona maraka. Teško da će ih uspjeti potrošiti, jer njemu tenderi traju po godinu i više dana.

Iako do izbora za načelnika ima 10 mjeseci, počelo je lobiranje okolo koga će najjača stranka SDA kandidovati na ovogodišnjim izborima. U opticaju su, navodno tri imena.

Aktuelni načelnik Edin Hozan ponovo bi želio biti kandidat, jer ne zna šta bi drugo mogao raditi. Ne vraća mu se u školu. Kao da mu je proteklih osam godina bilo malo da se pokaže i dokaže pa bi želio još jedan mandat od 4 godine. Šuška se da baš i nema neku veliku podršku u Sarajevu, jer ga se ne smatra dovoljno nacionalno  osvještenim. Kažu da je puno popuštao Hrvatima i da sada treba doći neko ko će ispravljati njegove greške. A sporo, brate, realizuje i te tendere.

Tako su došli do dovoljno nacionalno osvještenog Fikreta Čančara. Misli Čančar da je vrijeme da i on malo zamjeni školske učionice i kuburenje sa crkavicom u obrazovanju i zasjedne u milionsku fotelju načelnika. Za to ima sve potrebne kvalifikacije. Islamski pedagoški fakultet u Zenici poznat je kao rasadnik kadrova za visoke političke funkcije. Dodatni mu je plus to što dolazi iz Dnoluke (Bešpelj), jer u Sarajevu dobro paze da svaki kandidat za načelnika Jajca bude sa „one strane Vrbasa“. Čančara podržavaju njegovi učenici, ali ga muči što oni još nemaju pravo glasa. Oni koji su u međuvremenu stekli pravo glasa, zbog raznih SDA-ovskih „čančara“ sada kopaju kanale po Njemačkoj ili spremno čekaju kada će Švabo dati znak da svi možemo doći kod njega raditi. Ostaju stari i nemoćni koji ne mogu dobiti posla u Njemačkoj, ali njihov glas sigurno će prije dobiti Hozan jer im on svako malo podijeli sadaku po stoju maraka. Priča se da će Čančar dobiti podršku i sa mimnera, jer ga glavni efendija smatra najboljim kandidatom. Problem je samo što se u Sarajevu malo pita glavnog efendiju.

Za trećeg SDA kandidata šuška se da ima najviše šansi da prođe u Sarajevu i da nam njegovo veselo lice zasja na predizbornim plakatima. Valjda mu ide na ruku što je nekada bio savjetnik bivšem načelniku dr. Hrnjiću. I danas se priča kako ga je vrlo savjetovao. Bio je ministar sa srednjom školom, ali kažu da je bio ko da ima pet fakulteta. Ono šta je on uredio u kantonalnom Ministarstvu prostornog uređenja niko više ne može urediti. Vidimo samo po našem gradu kako je sve uređeno. Posebno se to odnosi na one ratne ruševine koje svaki dan mogu poštenom prolazniku tresnuti na glavu. Zbog toga su on i „naš“ drugi ministar iz Jajca (Jozo Budeš) dobivali po 3 hiljade maraka naknada mimo plate. I neka su, jer se nakon njihovih mandata vidi napredak u našem Jajcu a i cijelom kantonu. Za njega kažu da je veliki romantičar. A kako i ne bi bio s obzirom na dan kada je rođen. Da nije musliman sigurno bi se zvao Valentin (rođen na Valentinovo). Samo je čudno što ga nešto žene ne idu, a sluša Balaševića, Olivera…. sve što žene vole.  Mislim da ste do sada pogodili da se radi o Ameru Mraki. Neki kažu da je on „mrak“ lik, a neki da će nas s njegovim dolaskom obaviti mrak.

Možda se u kuhinji SDA rodi i neki novi kandidat koji će „pomesti“ ovu trojicu navedenih. Mogao bi to biti neki od doktora, jer nam puno fali doktor na čelu grada kada smo sve veći pacijenti. Za doktore se priča da su se bili uzoholili, ali su im na vrijeme srezali krila. Čuj, doktori! Mladi i obrazovani, puni energije pa bi još da ih se nešto pita. E ne može, dragi doktori! Niste vi dovoljno osvješteni, a vala niste ni neki romantičari. Pa kako biste nas onda mogli voditi. Ne voli vam Bakir baš doktore, a i razumljivo kada ima kod kuće doktoricu.

SDP u Jajcu bi se takođe mogao oporaviti do lokalnih izbora pa da i oni „konja za utrku imaju“. Toliko je pametnih ljudi u njihovim redovima da im neće biti teško naći dobrog kandidata. Navodno su odustali od namjere da nekoga mladog kandiduju. Ali zato imaju jednog penzionera koji ne izgleda kao penzioner. Od pomena njegovog imena mnogima se u SDA gaće tresu. Mora da mnoge od njih ima u svom tefteru. Ime mu spominjati neću, ali mnogi će shvatiti o kome se radi.

Možda se nakon ovoga i Hrvati sjete da je vrijeme za traženje kandidata koji će moći parirati jurišnicima SDA stranke.

F.B.

 

Povezani Članci

NAVALITE!!! Općina Jajce upošljava sedam novih državnih službenika

Volim Jajce

Svjedok na suđenju za ratne zločine: I Alija Izetbegović je zvao i pitao za dešavanja u Uzdolu

Volim Jajce

VUČIĆ: Od važnog čovjeka u Hrvatskoj sam čuo – Bosna je ili trojna ili je nema

Volim Jajce
Učitavanje....