Volim Jajce
Aktualno BiH Gospodarstvo Jajce

Projekt na pravom putu: Britanci će oživjeti Elektrobosnu

Britanske kompanije Steelmin i Red Rock Resources rade na obnovi kapaciteta u nekadašnjem gigantu Elektrobosna u Jajcu, za koje se očekuje da budu pušteni u rad početkom naredne godine. Kada se to desi, kompanije očekuju godišnje prihode od 35 miliona eura od pogona u Jajcu.

Direktor firme Red Rock u petak je potvrdio da pripreme za početak proizvodnje idu prema planu.

– Veliki napredak je postignut od kako smo ušli u ovu investiciju, prije samo dva mjeseca, i čini se da je projekt na pravom putu i da se uklapa u budžet, rekao je u petak direktor firme Red Rock, Andrew Bell, javili su britanski poslovni mediji, a prenosi BiznisInfo.

Dodao je da su glavne komponente naručene, a da se isporuka i instalacija očekuje od oktobra do sredine decembra. Tim koji radi na licu mjesta također je proširen sa 45 na 70, a planirana radna snaga je 150 ljudi. Vremenom bi broj radnika mogao dodatno rasti.

Podsjetimo, kompanija Steelmin je u BiH osnovana 2011. na temeljima nekadašnjeg industrijskog giganta Elektrobosne, tvornice ferolegura, koja je bila jedna od profitabilnijih firmi u bivšoj Jugoslaviji a zapošljavala je 3.000 ljudi.

No, problem sa zemljištem dugo je kočio proizvodnju, jer vlasnici praktično nisu mogli prići pogonu, s obzirom da je okolno zemljište privatizovano.

Ovaj problem je riješen a u junu ove godine je postignut dogovor sa strateškim partnerom, firmom Red Rock Resources, koja je osigurala novac (3,87 miliona eura) za obnovu peći za proizvodnju ferosilicijuma.

Inače, iz Steelmina kažu da nastoje obnoviti dugu tradiciju proizvodnje metalnih legura u fabrici u Jajcu, koja datira još iz 1890-ih. Ovu fabriku je početkom avgusta posjetio britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

Chris McNamee, generalni direktor Steelmin Limited, tom prilikom je rekao da je veoma zadovoljan napretkom u obnovi pogona koji je ostvario tim u Jajcu, na čelu s Dževadom Delićem, direktorom bh. ogranka kompanije Steelmin.

– Rad gospodina Delića i njegovog tima glavnih inžinjera su bili od ključnog značaja kada je riječ o prenosu stručnosti i znanja u proizvodnji iz perioda Elektrobosne na novu generaciju domaćih inžinjera. Odgovor potencijalnih kupaca je ogroman kao i podrška domaćih dobavljača opreme i materijala. Predviđamo da će većina materijala proizvedenog ovdje biti prodana na tržište EU, čime će se Bosni i Hercegovini pomoći da ostvari veće izvozne kvote,rekao je tada McNamee.

Ambasador Ferguson je rekao da je „fantastično vidjeti iskusne i vješte radnike iz Jajca kako zajedno sa velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti ovu važnu industriju“.

– Do početka proizvodnje predviđene za početak naredne godine, Steelmin će zaposliti 150 radnika, a očekuje se da će ovaj broj rasti. Dakle, ova investicija je važna za dugoročni prosperitet ove zajednice, naglasio je tada Ferguson.

(biznis.info)

Povezani Članci

Vremenska prognoza za 19.9.2017

Volim Jajce

ČOVIĆ: Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH jedan narod u dvije domovine

Volim Jajce

Selo u Hercegovini “nestalo” nakon pokolja tzv. Armije BiH: “Kod nas su jeli i pili, pa nas pobili…”

Volim Jajce
Učitavanje....