Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP Županija Središnje Bosna

PU JAJCE: Priopćenje za javnost povodom nastupajućih Božićnih i novogodišnjih praznika

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

SREDNJOBOSANSKI KLANTON/KANTON SREDIŠNJA BOSNA

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH/UNUTARNJIH POSLOVA

UPRAVA POLICIJE

POLICIJSKA UPRAVA J A J C E

Broj: 02/5-04-11- 148 /16

Datum: 19. 12. 2016.godine

PROVEDIMO MIRNO I DOSTOJANSTVENO BOŽIĆNE BLAGDANE I NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE

Poštovani građani informiramo Vas da je PU Jajce i njene org. jedinice PS i ove godine sačinile i provode Planove pojačanih mjera i radnji, povodom nastupajućih Božićnih blagdana i Novogodišnjih praznika, počevši od 19.12.2016.god. do 10.01.2017. god.

Naša operativna saznanja ukazuju da je pred nama period u kojem bi moglo doći do pojačanih aktivnosti krimogenih osoba, povezanih sa izraženom problematikom izvršenja kaznenih djela KD, teških krađa i provala u objekte, razbojništava, prijevara, krađa motornih vozila, pojačane upotrebe pirotehničkih sredstava, oružja i drugih vrsta minsko-eksplozivnih srestava i naprava, kao i pojačano konzumiranje alkohola i drugih narkotičkih sredstava.

 

Procjenjujemo da će na opisani način, doći do pojačanih krimogenih aktivnosti, narušavnja javnog reda i mira, kršenja prometnih propisa i drugih nezakonitosti u ponašanju organiziranih grupa i pojedinaca, što bi moglo dovesti do usložnjavanja sigurnosne situacije i ugroženosti života i imovine građana.

Sve ukazuje na hitnu potrebu zajedničkog djelovanja policije i građana u poduzimanju pojačanih mjera i planskih radnji, kao i podizanju svakodnevne svijesti o odgovornom ponašanju svih nas, a sve u cilju stvaranja povoljnih uvjeta i optimalnog sigurnosnog ambijenta, koji će garantirati potpuni osjećaj sigurnosti svih ljudi i njihove imovine.

 

Naši insperktori i policajci svakodnevno preveniraju, upozoravajući neodgovorne građane na opasnosti i pojavne oblike asocijalnih ponašanja, posebno maloljetnu djecu, kako bi iste upozorili na opasnosti od zloupotrebe oružja, streljiva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade, kao i nedozvoljenog konzumiranja alkohola i opijanja.

Upozoravamo da je u skladu s važećim Zakonom o eksplozivnim tvarima, promet ovim sredstvima zabranjen bez odobrenja MUP-a. dok je prodaja dopuštena samo punoljetnim osobama, a istovremeno njihova upotreba kažnjiva, kao prekršaj i propisano kazneno djelo.

Savjetujemo roditeljima, maloljetnicima i djeci posebno da je najbolja preventiva nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer ste već pokazali da se blagdani mogu proslaviti i drugačije: puno ljepše, ugodnije i prije svega – svečanije, kao što je to bilo prošle godine .

 

Svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan Božić i nastupajuće božićne blagdane, te svim građanima sretnu i uspješnu Novu 2017.godinu, sa željom da ih provedu u miru, zdravlju i sreći, kako to i dolikuje civiliziranim kulturama i našoj cijelokupnoj zajednici.

 

Vaša policija!

Povezani Članci

ŠAROVIĆ Poljoprivrednicima u BiH neće biti lako, ali neće propasti

Volim Jajce

ZA 167.000 KM – Uskoro izgradnja kružnog toka kod “Komunalca”

Volim Jajce

DO DALJNJEG Zbog hladnoće odgođen početak nastave u Srednjebosanskoj Żupaniji

Volim Jajce
Učitavanje....