Volim Jajce
Aktualno BiH Poduzetništvo TOP

RAD BLAGDANIMA I PRAZNICIMA Radnici u trgovinama na putu da postanu robovi

Većina trgovaca u BiH radi za blagdane, praznike i sve druge neradne dane, a za to uglavnom nisu, kako zakon nalaže, dodatno plaćeni. Velik broj njih ili ne zna da na to ima pravo ili se, zbog straha od otkaza, ne usuđuje tražiti ono što im pripada.

Nelojalna konkurencija

Iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH tvrde da su radnici u trgovačkom sektoru, zbog nelojalne konkurencije u kojoj se vodi borba među trgovačkim lancima, loše uređenih odnosa u zakonodavstvu te pritiska vlasti da se kroz kolektivno pregovaranje narušavaju ranije stečena prava radnika, na dobrom putu da postanu robovi. Istodobno iz Uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije ističu da je, zahvaljujući njihovom djelovanju, velikom broju trgovaca osigurana veća plaća.

Izloženi zastrašivanju

Iako Zakon o radu sadrži odredbe kojima se štite prava radnika, iz sindikata navode da su radnici nerijetko izloženi mobingu, prijetnjama i zastrašivanju. “Radnici su pritisnuti snagom politike i snagom primitivnih poslodavaca, gdje i jedni i drugi koriste pravosuđe, tako da je danas besmisleno tražiti pravdu na bilo kojoj adresi u ovoj državi.

Dosadašnja iskustva ukazuju na određena kršenja prava radnika u sektoru trgovine zbog toga što poslodavci ne poštuju radno vrijeme, zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i sl.”, kazao je Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT-a BiH.

Večernji.ba

Povezani Članci

JELOVNICI IZGUBLJENOG VREMENA A sada spektakl! Na burek kod Fahre

Volim Jajce

Avdić: Šefik Džaferović morao je znati za mučilište Hrvata u Muzičkoj školi u Zenici

Volim Jajce

UOČI ODLASKA IVANE LADAN NA IZBOR ZA MISS SVIJETA 2019. Ostanak mladih u BiH je ključ uspjeha BiH

Volim Jajce
Učitavanje....