Volim Jajce
Aktualno BiH Poduzetništvo TOP

RAD BLAGDANIMA I PRAZNICIMA Radnici u trgovinama na putu da postanu robovi

Većina trgovaca u BiH radi za blagdane, praznike i sve druge neradne dane, a za to uglavnom nisu, kako zakon nalaže, dodatno plaćeni. Velik broj njih ili ne zna da na to ima pravo ili se, zbog straha od otkaza, ne usuđuje tražiti ono što im pripada.

Nelojalna konkurencija

Iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH tvrde da su radnici u trgovačkom sektoru, zbog nelojalne konkurencije u kojoj se vodi borba među trgovačkim lancima, loše uređenih odnosa u zakonodavstvu te pritiska vlasti da se kroz kolektivno pregovaranje narušavaju ranije stečena prava radnika, na dobrom putu da postanu robovi. Istodobno iz Uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije ističu da je, zahvaljujući njihovom djelovanju, velikom broju trgovaca osigurana veća plaća.

Izloženi zastrašivanju

Iako Zakon o radu sadrži odredbe kojima se štite prava radnika, iz sindikata navode da su radnici nerijetko izloženi mobingu, prijetnjama i zastrašivanju. “Radnici su pritisnuti snagom politike i snagom primitivnih poslodavaca, gdje i jedni i drugi koriste pravosuđe, tako da je danas besmisleno tražiti pravdu na bilo kojoj adresi u ovoj državi.

Dosadašnja iskustva ukazuju na određena kršenja prava radnika u sektoru trgovine zbog toga što poslodavci ne poštuju radno vrijeme, zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i sl.”, kazao je Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT-a BiH.

Večernji.ba

Povezani Članci

NAGLO OPADANJE VODOSTAJA – SPEKTAKULARNI VIDEO: U HERCEGOVINI NESTALO JEZERO DUGO 30 KILOMETARA Bosna i Hercegovina je jedna od vodećih zemalja po količini i čistoći vode…

Volim Jajce

MATEJA BILANDŽIJA: Zašto mi je drago što sam podržala Našu stranku

Volim Jajce

(VIDEO) 12. veljače 1986. Andrija Artuković – nepoznati zapis sa suđenja objavljen na slovenskoj televiziji

Volim Jajce
Učitavanje....