Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

Radončić: SDA davi bošnjački narod

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i drugi vodeći bošnjački političar, najavljuje zaokret u političkim odnosima sa drugim narodima u BiH i vraćanje na državnički reformski kurs. U intervjuu za Nezavisne novine demantira izlazak iz koalicije sa SDA, priznavši, istovremeno, da je njegov odnos s liderom ove stranke Bakirom Izetbegovićem vrlo služben.

“Smatram da ne možemo tri ili četiri puta pregovarati o istoj temi, a na kraju se ne dogovoriti ništa”, kaže Radončić.

Na pitanje hoće li doći do promjena u Vladi FBIH odgovorio je kako je Vlada FBiH dosta obaveza uradila korektno, ali može i mnogo bolje.

“Ja da se pitam, tražio bih brže i efikasnije liderstvo u Vladi, naročito kada su reforme u pitanju. To mjesto pripada SDA  a da budem iskren, iako smo njihovi koalicijski partneri, kada su u pitanju reforme, SDA se nije proslavila u ovih 20 godina, koliko je na vlasti. Prema tome, što se SBB-a tiče, ako to naši koalicijski partneri žele, mi ćemo podržati rekonstrukciju”, istaknuo je.

Istanuo je i kako SBB ostaje pri svojim izvornim načelima: što brže reforme i što bolji odnosi sa Srbima i Hrvatima.

“Moramo početi i s reformama Izbornog zakona, jer glasujamo kao 1996, kada je OSCE prvi put organizirao izbore u BiH, a na ovim izborima su bile brutalne krađe na štetu SBB-a. Onda imamo pitanje Sjedić i Finci, koje ne provodimo, imamo masu sistemskih zakona, i u FBiH i na razini BiH, koje ne provodimo. Kao ministar sigurnosti s lakoćom sam promijenio Krivični zakon, u koji smo ugradili elemente da se krivično odgovara za odlazak na strana ratišta. Taj naš reformski kapacitet i mogućnost poštovanja i tolerancije koalicijskih partnera i drugih ponovo ćemo vratiti u igru, jer je on nepotrebno stavljen u drugi plan od strane našeg koalicijskog partnera SDA”, pojasnio je Radončić.

Rekao je i kako su odnosi između SDA i SBB-a u odličnom stanju, ali su odnosi između Bakira Izetbegovića i njega vrlo službeni. A to iz razloga jer Radončić smatra da ne možemo četiri puta pregovarati o istoj temi i na kraju se ne dogovoriti.

“SBB je prevelik politički projekat i premoćna politička stranka da bi se utopio u SDA. Mi smo novi, entuzijastični, imamo puno ideja, želimo raditi na način regionalnog liderstva. Ima ta teza da je nestao tko god je bio sa SDA: nestala je Stranka za BiH, SDP je izgubio izbore, nestao je DF. Mi, istina, imamo nešto slabiji rezultat nego što smo očekivali, ali ja to gledam s potpuno druge analitičke pozicije; SDA ne “davi” svoje koalicijske partnere, nego vlastiti narod, jer problem je da mi kao država imamo vrlo loš rezultat na putu reformi, u socijalnom sektoru, u infstrukturnim radovima, i SDA kao vladajuća stranka mora više brinuti o tome kako razvijati državu, a manje kako “daviti” svoje koalicijske partnere”, rekao je Radončić.

Predsjednik SBB-a je rekao i kako je bošnjačka politika svojom konfliktnošću sebe izolirala i izvan BiH, ali i unutar BiH.

“Moja obaveza kao čovjeka koji je dobio više od 200.000 glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva, i koji vodi drugu najjaču bošnjačku stranku, jeste da Bošnjaci ponude alternativu u smislu njihovih harmoničnijih odnosa sa svima”, izjaivo je.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Raspodjela sredstava iz transfera za podsticaj i razvoj poljoprivrede

Volim Jajce

SBB O REZOLUCIJI Ako je Turska zaštitnik Bošnjaka, neka prizna genocid u Srebrenici

Volim Jajce

Jajce: Božićni turnir-raspored utakmica 1/8 finala

Volim Jajce
Učitavanje....