Volim Jajce
TOP

Reagiranje na prilog televizije AL Jazeera Balkan pod naslovom “Jajce: Važni projekti čekaju dogovor SDA I HDZ”

Prije nekoliko dana emitirani prilog televizije Al Jazeera Balkan  pod naslovom “Jajce:Važni projekti čekaju dogovor SDA i HDZ ” imao je u svom sadržaju određene neistine kao i pristranosti urednika priloga te stoga želimo upoznati javnost, kako bi razlozi zbog kojih ne pristajemo na kontinuitet takvog stanja u općini Jajce bili jasniji.

Neistine su očito prenesene od strane osoba koje su  o aktualnoj situaciji u Jajcu informirali urednike, dok se pristranost očituje u tome da je ova tv kuće posjetila samo naselje Kuprešani, kao da je to jedino naselje u Jajcu koje nema pitku vodu te jedino čeka odluke vijeća o realizaciji započetog projekta.

DOK  ĆE NASELJE KUPREŠANI USKORO DOBITI VODOVODNU MREŽU, NASELJE MILE NIJE DIO OVOG MILIJUNSKOG PROJEKTA, IAKO SE NALAZI IZNAD SAMOG PLIVSKOG JEZERA

Istina, naselje Kuprešani  je dio projekta vodosnadbijevanja  desne obale Vrbasa, koji čeka određene odluke Općinskog vijeća za nastavak izgradnje, ali još bi bilo interesantnije, a isto tako bi i dokazalo svu apsurdnost i licemjerstvo dosadašnje politike, da su primjerice  urednici priloga posjetili naselje Mile, naselje na čijem teritoriju se nalazi Plivsko jezero iz kojeg će se pitkom vodom napajati između ostalih i naselje Kuprešani, dok naselje Mile nema izrađenu vodovodnu mrežu te se stanovnici ovog većinom Hrvatima naseljenog mjesta također pate i muku muče, kao i stanovnici Kuprešana.
Pate se i pored činjenice da im je voda iz Plivskog jezera bliže od bilo kojeg drugog naselja u Jajcu, a patiti će se još dugo jer oni nisu imali tu sreću da budu dio milijunskog projekta vodosnadbijevanja dvanaest naselja desne obale Vrbasa, za razliku od Kuprešana koji će svoj problem uskoro riješiti.
Razlog  zasigurno nije to što su Mile s lijeve strane Plive, dok se ovaj projekat  odnosi na desnu stranu Vrbasa pa naselje Mile u isti ne uklapa. Zbog takvog postupanja dosadašnje politike načelnika općine Jajce stanovnicima Mila ostaje da se i dalje mole Bogu za kišu, općini za dovoz vode cisternama ili da iste sami plaćaju.
Žalosti činjenica da uopće u 21.stoljeću postoje naselja u našoj općini koja nemaju izrađenu vodovodnu mrežu koja bi jamčila cjelogodišnji dotok pitke vode kao i činjenica da ovo nije prioritet broj jedan u kojemu će svi oni koji se s ovim problemom suočavaju biti jednako tretirani.

Sam načelnik općine Jajce u ovom prilogu potvrđuje jednu gorku istinu, a to jeste da politika upravljanja općinom, koju isti zastupa nikad nije pristajala na jednaku  raspodjelu sredstava prema Bošnjacima i Hrvatima (50:50), pa stoga i ne prihvaćaju inzistiranje političkih predstavnika Hrvata u Jajcu na takav vid raspodjele svega što je javno dobro i što je na raspolaganju i u vlasništvu naše općine. Naime ovaj omjer je posljednjih desetak godina uvijek  bio daleko od 50:50 u korist Bošnjaka, dok je namjera istog da se takvo stanje i dalje zadrži.

„Treba raditi na osnovu potreba i prioriteta“ –istaknuo je načelnik Hozan,a da se dosada nisu vodili potrebama i prioritetima građana dokaza je mnogo, dok je jedan i ovdje spomenut u primjeru  naselja Mile i Kuprešani. Prioritet je jednak, ali samo jednima se problem rješava.

U MNOGIM NASELJIMA IZGRAĐENA ULIČNA RASVJETA KOJA GODINAMA NE SVIJETLI

Mnogo je još apsurdnih situacija koje dokazuju suprotno od onoga što je načelnik Hozan istaknuo, kad su tobožnji prioriteti u pitanju, a jedan od tih apsurda je bio  i u samim Kuprešanima . Naime ovo naselje, odnosno većina njegovih dijelova nastanjenih Bošnjacima prije nekoliko godina je dobilo rasvjetu, koja godinama nije bila u funkciji.  I u tom slučaju se jasno potvrđuje na kakvu politiku prioriteta i potreba je načelnik mislio.

Pitamo se samo kome je to rasvjeta koja ne svijetli veći prioritet u odnosu na vodosnadbijevanje ili zbog čega se rasvjeta gradi tamo gdje ne može biti u funkciji, dok se zaobilaze naselja koja ispunjavaju sve uvjete ?

Nažalost primjer rasvjete koja godinama ne svijetli nije jedino u Kuprešanima. Ima ih mnogo u raznim dijelovima naše općine,  pa je šteta što to novinari ovako renomiranih medijskih kuća ignoriraju prilikom svoje posjete našoj općini. Prikaz svih tih činjenica bio bi značajan kako bi javnost bolje razumjela dosadašnju politiku načelnikovih „prioriteta“ .

12 TIJESNA VEĆINA OD 25

Nadalje, novinarka koja uređuje prilog iz Jajca ističe u svom komentaru da su novoizabrani vijećnici u vijeću bili samo jedanput nakon izbora, kad su položili zakletvu, što također nije istina, obzirom da se vijeće bez dogovorene većine neuspješno pokušalo konstituirati dva puta, prvi put kad su položili zakletve te nakon toga još jedanput, kad se medijskim pritiskom htjelo doći do cilja.

Potom novinarka  Arduana Pribinja  naglašava da stranke SDA,SBB i SBiH zajedno imaju dvanaest vijećnika  te na taj način drže TIJESNU VEĆINU u Općinskom vijeću Jajce i načelničku poziciju, što je iskrivljivanje istine. Iskreno vjerujemo i nadamo se da se istoj samo dogodio lapsus, ili je krivo informirana, a ne  da je ovaj podatak bio namjera, jer bilo bi naivno da je namjera bila da normalno i  matematički obrazovano gledateljstvo uvjeri  da je 12 makar i tijesna većina od 25 .

Još gori prikaz neupućenosti u samu temu od strane novinarke Arduane, bio bi ako je načelnika Edina Hozana, koji nije vijećnik, pribrojala vijećnicima SDA, SBB i SBiH, te na ovaj način dobila tu TIJESNU VEĆINU u Općinskom vijeću Jajce, koju ista spominje u svom komentaru.

IZBLIJEDJELI PLAKAT  HNS-A IZ OPĆIH IZBORA 2014. PRIKAZAN KAO DA JE PLAKAT  LOKALNIH IZBORA IZ 2016.GODINE

Na kraju još treba istaknuti da je prikazani „izblijedjeli predizborni plakat“ , gdje se aludira na dug period bez vlasti u Jajcu, od dana lokalnih izbora do danas, plakat HNS-a još od općih izbora iz 2014. godine, što se jasno moglo i vidjeti na istom. Ovo je manje bitno od svega gore navedenog, ali ako se već radio prilog za tako ozbiljnu medijsku kuću, trebalo se paziti i na svaki detalj prilikom izvještavanja javnosti.

Nažalost, zbog aktualne političke situacije, Jajce je  postalo osjetljiva tema u negativnom kontekstu  i mnogi mediji na svoj način izvještavaju o Jajcu, pritom se ne vodeći potragom za onim što je doista prikaz realnog stanja u Jajcu. Istina i srž problema mnogima ostane u drugom planu, a istina zasigurno nije to da je jedini problem za dogovor dva većinska naroda u Jajcu o zajedničkom obnašanju vlasti raspodjela direktorskih pozicija u javnim poduzećima i ustanovama .

Koalicija Za bolje sutra Jajcu

Povezani Članci

Zehrudin ef. Hadžić: Multietnička sredina može biti prepreka gradnji vjerskih objekata, ako u njoj žive vjerski neodgojeni i neobrazovani mještani

Volim Jajce

NEREALNI ZAHTJEVI POSLODAVACA U BiH i za posao konobara treba diploma fakulteta

Volim Jajce

UBOJSTVO ZBOG KOJEG AMBASADE NISU REAGIRALE: Povratak prognanika zaustavljen ubojstvom gospodarstvenika koje je potreslo Hrvate

Volim Jajce
Učitavanje....