Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

“REZOLUCIJA O OSUDI FEDERALIZMA” Bošnjački šamar Europskoj uniji i konačno istiskivanje Hrvata iz Federacije

Ako je netko mislio da su hrvatski narod i njegovi politički predstavnici paroniočni glede njihova političkoga položaja u Federaciji BiH, bošnjački zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer su otklonili svaku sumnju. Usvajanjem protueuropske rezolucije kojom se, između ostaloga, osuđuje „federalizam“ kakav zagovara Europska unija kroz posljednju rezoluciju Europskog parlamenta o napretku BiH, bošnjački političari svoj su narod otvoreno poveli ka Bliskom istoku umjesto kao Europskoj uniji. Istovremeno, iskazano je otvoreno neprijateljstvo prema Hrvatima kojima se negira konstitutivnost. Sve se događa u znakovitom trenutku – upravo ovih dana došlo je do konačnog pucanja odnosa Turske i Europske unije te je sada jasno da Turske defitivno neće ući u Uniju.

Samu rezolucija o osudi federalizma u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predložio je, pak, Damir Mašić iz SDP-a. Neupućenima se predlaganje kontrarezolucije Europskom parlamentu u prvi mah moglo učiniti kao dobra zajebancija, kao uradak nekog satiričnog portala, no pokazalo se kako su bošnjački političari smrtno ozbiljni u svojim nastojanjima da okrenu leđa Europskoj uniji. Kontrarezolucija je prilično jak šamar Euroskoj uniji.

Europski parlament pozvao je, podsjećamo, da se u BiH poštivaju principi federalizma, jer je BiH već sada federalizirana država. No, osnovni principi federalizma se ne poštivaju jer, primjerice, jedan narod drugom danas može izabrati političke predstavnike (fenomen Komšić).

K tomu, Bošnjaci su jučer jasno i glasno napustili i ZAVNOBIH. Nakon što je završeno zasjedanje Zastupničkog doma, koje su Hrvati napustili, predlagatellj „bliskoistočne rezolucije“ Mašić je ponosito novinarima rekao kako je „ovo samo prvi korak“ u uspostavi „građanske države“ u kojoj bi, naravno, vrijedilo pravilo jedan čovjek jedan glas, a kako su Bošnjaci brojčano nadmoćni, to bi značilo pretvaranje Hrvata u građane drugog reda (što oni danas praktično i jesu). Isto tako, bošnjačke stranke formirale su radnu grupu koja izrađuje novi Ustav BiH u kojem neće biti županija, jedinog okvira preko koge Hrvati danas sami mogu  odlučivati o svojoj sudbini.

„Nisu narodi nositelji suvereniteta BiH, nego je ona historijska činjenica“, „pojašnjavao“ je Mašić nakon sjednice.

Osim što su okrenuli leđa Zapadu i izdali ZAVNOBIH, bošnjački politički prvaci su jednoglasno poručili i kako izmjena Izbornoga zakona BiH neće biti, bar ne na način da će hrvatski narod moći nesmetano izabrati svoje legitimne predstavnike koji bi ih kao narod zastupali u tijelima vlasti. U prijevodu, 2018. godine Bošnjaci će ponovno prirediti projekat preko kojeg će bošnjačkim glasovima biti birane osobe koje će se izjasniti kao Hrvati i na taj način hrvatskom narodu oteti funkcije koje mu po ustavu i zakonima pripadaju. U prvom redu tu će biti riječ o hrvatskom članu Predsjedništva i izaslanicima u domove naroda, unatoč tomu što je Ustavni sud BiH odredbe Izbornoga zakona koje takve fintedopuštaju proglasio neustavnima.

Bosna i Hercegovina ulazi u završnu fazu postdaytonskog „zamrznutog konflikta“. Vrijeme pretvaranja Bošnjaka da podržavaju BiH kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda je iza nas. Sad se ušlo u fazu otvorenog procesa dekonstituiranja Hrvata i njihova pretvaranja u nacionalnu manjinu u BiH. U tom procesu zakoni i ustav ne znače gotovo ništa, za bošnjačku političku elitu to su mrtva slova na papiru. Glavni argument je postao argument sile – bit će onako kako jači kaže.

U cijeloj priči nejasno je ima li hrvatska politička elita odgovor na ovakve bošnjačke akcije. Hoće li Hrvati iskoristiti poluge moći koji i dalje imaju u institucijama vlasti i na federalnoj i na državnoj razini?

Naime, bošnjačka elita neće sad odjednom stati i odlučiti graditi BiH s Hrvatima kao jednakopravnim partnerom. Ne. Bošnjačka će elita nastaviti pretvarati Federaciju BiH u vlastiti entitet po uzoru na Republiku Srpsku gdje „hrvatskog življa nema mnogo“.

Niti jednom narodu na svijetu politička prava nisu poklonjena, nego se za njih treba boriti. Vrijeme je da hrvatski političari donesu plan o obrani konstitutivnosti Hrvata u BiH.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Poziv za sudjelovanje na 24. tradicionalnom šahovskom turniru “13. rujan”

Volim Jajce

(VIDEO) Čudo života: Pogledajte animirani prikaz razvoja djeteta u maternici kroz 9 mjeseci

Volim Jajce

Ladan: , Koja zamlja korona virus nema

Volim Jajce
Učitavanje....