Volim Jajce
Aktualno BiH Crna kronika Školstvo i obrazovanje TOP

RODITELJI IZ BRČKOG: Djecu hrvatske nacionalnosti sustavno se diskriminira

U zadnje vrijeme digla se medijska prašina na pismo roditelja iz G. Skakave koji su se oglasili pisanim priopćenjem u kojem traže prava za svoju djecu te njihovo pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Roditeljsko vijeće XI Osnovne škole G. Zovik iskazalo je punu potporu roditeljima koji su se usprotivili dosadašnjoj praksi na štetu prije svega djece i njihova prava obrazovanja na hrvatskom jeziku koji zakon propisuje, piše Dnevnik.ba.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Dosad se u obrazovanju Brčko distrikta radilo po principu svi smo ravnopravni samo su neki ravnopravniji od drugih, tu žive i Hrvati ali hajdemo se malo praviti kao da ne postoje. Donošeni su zakoni koji su se lomili preko leđa djece hrvatske nacionalnosti, te jednog jalovog i pasivnog odnosa hrvatskih političara naspram problema u obrazovanju i nepravde koja se gomila već godinama u svim segmentima počev od osnovnog, srednjeg i donekle visokog obrazovanja.

Dosadašnja praksa upošljavana nastavnog kadra u obrazovanju Brčko distrikta je više no diskriminirajuća, na primjer u XI Osnovnoj školi Zovik polovicu nastavnog kadra čine nastavnici bošnjačke i srpske nacionalnosti a slična je situacija i u drugim školama gdje je većina djece hrvatske nacionalnosti.

Paralelno, samim time i što je s pravom djece da se obrazuju na jeziku svoga naroda koja im je zajamčena po svim zakonima i statutima međunarodnim konvencijama koja su navedena u pismu koje je upućeno hrvatskim predstavnicima u skupštini Brčko distrikta, dok je situacija u školama s većinskom bošnjačkom i srpskom nacionalnosti potpuno drugačija, te je nedopustivo da djeca u najranijoj fazi obrazovanja do četvrtoga razreda promijene i po nekoliko učitelja u jednoj nastavnoj godini.

Treba dodati i to da je većina tih učitelja i nastavnika izuzetna te pravi profesionalci koji vole svoj posao kojima treba dati samo riječi hvale no ima i onih koji nikako da prihvate ili ne žele da se uklope u sredinu u kojoj rade. Postaje frustrirajuće da se stalno kod pregleda rada i zadane zadaće moraju konstantno ispravljati riječi da nije šargarepa nego mrkva, da je zrak ne vazduh, da su prijatelji ne drugari, da je nešto sigurno ne bezbijedno, da je kut ne ugao, da je nastavni sat ne čas i tako u nedogled.

Kako je moguće da netko bude zaposlen kao Hrvat i ulazi u kvotu zaposleni Hrvata ako se neposredno prije izlaska natječaja u svojim osobnim podacima izjasni da je hrvatske nacionalnosti, a nekoliko dana prije je bio recimo Bošnjak ili Srbin. Već godinama nema stalno zaposlenih nastavnika za pojedine nastavne predmete te se natječaji stalno donose i poništavaju. Identična situacija je i kada je riječ s zaposlenim koji rade kao nenastavni kadar domari i slični, koji su pri odjelu za obrazovanje Brčko distrikta u svim školama.

Godinama se ne ulaže u obnavljanje stvari i predmeta potrebni za osnovni rad škole,djeca iz udaljenijih sela ne mogu koristiti svoje pravo na besplatan prijevoz do škole te su prisiljena kilometrima pješačiti ili ih roditelji moraju svaki dan voziti u školu no i oni koji koriste to pravo i ono je nepotpuno jer moraju presjedati iz školski u gradske autobuse te vremenski period od izlaska do presjedanja traje od dvadeset minuta do pola sata a treba pri tome istači da je prijevoz učenika gradskim prijevozom protuzakonit.

Nadamo se kako politika neće ostati gluha kao do sada na probleme djece, da će se u buduće kada se budu donosili ili mijenjali zakoni, pitati roditelje i roditeljsko vijeće da se vrati utjecaj školskog odbora na zapošljavanje u školama te da podrže inicijativu za osnivanje Katoličkog školskog centra u Brčkom, navedeno je u pismu.

Podsjetimo, nedavno su reagirali i roditelji u osnovnoj školi Gornja Skakava u Brčkom Distrktu. Nakon njihovih javnih apela vlastima da djeci hrvatske nacionalnosti nastavu predaje učiteljica hrvatske nacionalnosti, u medijima i dijelu bošnjačke javnosti dočekao ih je javni linč./HMS/

Povezani Članci

Realizacija 24 plana u M. Gradu, Jezeru i Jajcu

Volim Jajce

Pitanje nošenja burki sve češća tema u EU

Volim Jajce

RATNI PUT “ALLAHOVE VOJSKE”: Mudžahedinski kampovi, ritualna ubojstva, ezan na oltaru i nijedan kazneni postupak

Volim Jajce
Učitavanje....