Volim Jajce
Aktualno Jajce Politika TOP

RUBRIKA VJEROVALI ILI NE! Umjesto da se bavi mutnim radnjama u općini, Općinski Sud Jajce će se baviti zastavom na spomeniku

Prošla je već godina dana otkako je udruga „13. Rujan“ Jajce pokraj spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata istaknula tri jarbola na kojima su istaknute tri zastave: zastava Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj živimo, zastava Europske Unije, zajednice kojoj stremimo, te zastava hrvatskog naroda, kao simbol jednog od tri konstitutivna i ravnopravna naroda Bosne i Hercegovine, i ujedno naroda koji je dao najviše života za obranu i oslobađanje grada Jajca, smatrajući da je tim zastavama mjesto na spomen obilježju onih vitezova koji su svoj život dali za tu svetu zastavu.

Prašina koja se digla zbog tih zastava, odnosno prašina zbog jedne od zastave koja očito nekom bode oči, još se nije slegla. Jer kako uopće shvatit nastojanja da se zabrani zastavom  obilježiti bilo koje spomen obilježje, a kamo li spomen obilježje onih koji su svoj život položili da bi mi danas mogli uživati ljepote i blagodati ovog grada?
Pred sud će oni koji su tu zastavu podignuli, a koji ju na izričit nalog općinkog načelnika nisu uklonili. Zbog čega da ju uklone? Samo zato jer smeta. Bode u oči jer je trobojnica, a i navodno se na vjetru ne njiše usklađeno i pravilno, kako načelnik misli da treba.

Ima li ikakvog pravnog uporišta u tim zahtjevim da se zastava ukloni?

Logično bi bilo da je to sve u skladu s propisima, jer zašto bi inače načelnik huškao općinske komunalne inspektore da hitno reagiraju na tako grubo kršenje općinskih propisa o dekoriranju grada, do te mjere da su pred Općinskim sudom u Jajcu pokrenuli i prekršajni postupak protiv udruge  „13. Rujan“ Jajce i njenog predsjednika.

Što kažu ti propisi na koje se općinski načelnik i njegovi komunalni inspektori pozivaju?

Kažu da su šehidski spomenici te obilježja i spomenici poginulim braniteljima  posebna mjesta za postavljanje elemenata dekoracije na kojima se zastave, vijenci i cvijeće mogu postavljati neograničeno! (čl. 18. Odluke o dekoriranju javnih površina na području općine Jajce, „ Sl. novine Općine Jajce“ broj 2/15).

Znači, općinski načelnik, čija uloga i jest izvršavanje odluka općinskog vijeća, traži uklanjanje nečega što je općinsko vijeće svojom Odlukom izričito dopustilo, i usput se poziva upravo na tu Odluku!

To je nešto poput ono kad vam vlastiti otac objašnjava da ste nastali od majmuna… Vrhunac gluposti.
A možda i nije, ovisi što će o tom reći Općinski sud u Jajcu, o čemu ćemo vas vrlo rado izvjestiti.

Nije ovo jedini primjer da se “načelnik svih građana ” suprotstavlja Odlukama Općinskog vijeća Jajce, umjesto da iste provodi, iako je svjestan da na taj način ruši institucije države u koju se kune.
Očito je da je cilj koji želi postići takvim postupanjem mnogo bitniji od toga.

Povezani Članci

Ademir Sefer: Moj život

Volim Jajce

NDC Sarajevo seminar sa nastavnicama i nastavnicima iz osnovnih škola iz Jajca (F BiH) i Jezera (RS)

Volim Jajce

Poglavar Islamske zajednice pisao Bozaniću: Mi kao ljudi vjere moramo smiriti situaciju

Volim Jajce
Učitavanje....