Volim Jajce
Aktualno Gospodarstvo Svijet TOP Zanimljivosti

Rusija počela vojne vježbe, 100 tisuća vojnika pripravno, zapad u strahu

Rusija je u četvrtak na vratima Europske unije pokrenula velike vojne manevre zajedno s Bjelorusijom za koje naglašava da su “čisto obrambeni”, ali ih neke članice NATO-a osuđuju kao pokazivanje sile.

Moskva tvrdi da vježbe nazvane kodnim imenom Zapad-2017, u kojima bi po njoj trebalo sudjelovati gotovo 12.700 vojnika u tjedan dana duž granice s Litvom Poljskom, nisu usmjerene ni protiv koga. U priopćenju kojim se najavljuje početak manevara u četvrtak, ministarstvo obrane naglasilo je da imaju “čisto obrambeni karakter i nisu usmjereni protiv nijedne zemlje posebno”.

Ruska vojska organizira svake godine u tom razdoblju velike manevre u drugoj ruskoj regiji. Ove godine odvijaju se u Bjelorusiji, u enklavi Kalinjingrad i nekoliko područja na sjeverozapadu Rusije. To znači blizu Poljske i baltičkih zemalja koje su nakon pripojenja Krima 2014. i izbijanja sukoba na istoku Ukrajine spremno osudile Rusiju kao potencijalnu prijetnju njihovu suverenitetu.

Neke zemlje, prvenstveno Litva i Estonija, sumnjaju u brojke koje iznosi Moskva vezano uz vojne vježbe i spominju “više od sto tisuća vojnika” mobiliziranih od 14. do 20. rujna. Vježbe Zapad-2017 “zamišljene su da nas izazovu, testiraju našu obranu i zato moramo biti snažni”, izjavio je u nedjelju britanski ministar obrane Michael Fallon zabrinut zbog “sve agresivnije” Rusije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako ne vidi “neposrednu prijetnju nekom od saveznika”, izražavajući žaljenje zbog pomanjkanja transparentnosti. “Rusija je u stanju manipulirati brojkama s lakoćom, zato ne želi strane promatrače. Ali 12.700 vojnika najavljenih za strateške manevre je smiješno”, kaže nezavisni vojni stručnjak Alexandre Golts po kojemu se prave brojke kreću dobrano iznad 100.000 vojnika.

(dnevnik.ba)

Povezani Članci

PREDSTOJEĆI LOKALNI IZBORI Biskupi BiH pozvali građane da izađu na izbore

Volim Jajce

Dekić: “Vjerujem da je g. Mato Neretljak sa svojim suradnicima, najbolji izbor za naš klub..”

Volim Jajce

“SIBIRSKI VAL” OKOVAO BIH Oboren stoljetni rekord, zaledile se rijeke, cijevi… gradovi bez grijanja

Volim Jajce
Učitavanje....