Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Svijet TOP

S hrvatskom putovnicom može se u 149 zemalja bez vize

S njemačkom putovnicom u džepu najlakše je krenuti na putovanje po svijetu. Konzultantska tvrtka Henley & Partners izradila je popis zemalja s čijim se putovnicama može posjetiti najviše država, a da se prije toga ne mora ishoditi viza.

Njemačka je treću godinu zaredom na prvom mjestu s čak 177 država u koje njemački državljani mogu bez vize.

Druga je Švedska s jednom državom manje, a treće mjesto dijele Finska, Francuska, Italija, Španjolska i Velika Britanija (175). Prema izvješću Visa Restricted Index, piše vecernji.hr, Hrvatska je na 24. mjestu i s hrvatskom putovnicom može se putovati u 149 zemalja bez vize.

Najgoru poziciju Hrvatska imala je 2012., kad je bila 37. Bosna i Hercegovina je 52. i pala je za jedno mjesto, dok je u odnosu na 2014. slabija za čak deset mjesta. Srbija je zadržala 43. poziciju, a Slovenija je na visokom 12. mjestu.

Mađari su na desetom mjestu zajedno s Češkom i Islandom. Nastavak popisa samo potvrđuje dominaciju snage putnih isprava europskih država. Na četvrtom su mjestu Belgija, Danska, Nizozemska i SAD. Na petom su Austrija, Japan i Singapur. Irska je rangirana na šestom mjestu, zajedno s Kanadom, Južnom Korejom, Luksemburgom, Norveškom, Portugalom i Švicarskom.

Zanimljivo je da je broj zahtjeva za putovnicom Irske, države koja je atraktivna i za Hrvate koji ondje posljednjih godina traže posao, u velikom porastu jer omogućava putovanje i posao svugdje u Europi.

U Irskoj, prema pisanju tamošnjih medija, bilježe čak 700.000 izdanih putovnica lani, što je 30.000 više nego 2015. Na listi država s “najslabijim” putovnicama prvo mjesto drži Afganistan s čijom se putovnicom bez vize može putovati u 25 država, a slijede Pakistan, Irak, Somalija i Sirija.

Prvih 10 mjesta uglavnom drže azijske i afričke države među koje se na osmom mjestu uguralo Kosovo. Popis se mijenja iz godine u godinu i samo je 21 država od 199, za koliko ih se izrađuje izvješće, zadržala istu poziciju.

(vecernji.hr)

Povezani Članci

NIJE LAKO -Biti kršćanin u Saudijskoj Arabiji

Volim Jajce

Vlada SBŽ utvrdila Nacrt proračuna za 2017 godinu

Volim Jajce

Akademik Rudolf poklopio Komšića kao malog od kužine: “Neka taj dečko nešto pročita…”

Volim Jajce
Učitavanje....