Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Jajce Kultura Pougarje TOP Zanimljivosti

Samouki Pougarac Anto Vardić: ‘Čarape koje pletem traže u cijelom svijetu’

Nema mu ravnog: Od milja ga zovu Čarapica, a osim što izrađuje vunene čarape, Anto Vardić (44) hekla, ali i peče najfinije kolače, pogače, peciva.

Selo Majar nedaleko od Đakova bilo bi posve obično pitoreskno i brdovito selo da u njemu ne živi poseban stanovnik. Svi ga zovu Anto Čarapica, no ime mu je zapravo Anto Vardić (44).

On je profesionalac za pletenje čarapa, heklanje ukrasnih stolnjaka, ručne radove svih vrsta, ali i za kuhanje i pečenje kolača, pogača, kruha i peciva.Iako nema stalnih novčanih primanja, socijalnu pomoć odbija.

– Živim od onoga što sam uzgojim, proizvedem i zaradim. Imam sve što mi treba i koliko mi treba i tako sam naučio živjeti – rekao je Anto, koji se 1996. s obitelji iz Bosne i Hercegovine doselio u Hrvatsku. Otac mu je umro, sestre i brat osnovali su svoje obitelji, a bolesna Antina majka je u domu.

 – Ono što nisam znao naučio sam. Posudio sam knjige i naučio, primjerice, heklati i izrađivati slavonski šlingeraj. Uz knjige sam počeo plesti i svečane vunene čarape, tzv. fusekle za folklorne skupine – dodao je Anto, koji narudžbe za predmete koje izrađuje prima iz cijelog svijeta. Nedavno je primio poziv iz Australije, odakle mu je stigla narudžba za veliki broj vunenih čarapa.

– Žele da budu naštrikane od prirodne vune i na izvoran način, baš kako ja i radim – pojašnjava Anto dodajući da muške čarape naštrika za jedan dan a ženske za tri do četiri dana. Iako ne živi s obitelji, Anti društvo u velikom dvorištu svakodnevno radi više od 300 životinja. Naime, Anto ima oko 150 ovaca i jednako toliko kokoši. Ovce svakog dana vodi na ispašu, a da bi životinje prehranio, obrađuje 35 jutara zemlje. Imao je i registriran OPG, ali ga je zatvorio zbog raznih poreza i davanja državi.

– Ne sramim se niti jednog posla. Trenutačno predem vunu od svojih ovaca, a od te iste vune i štrikam. Radit ću dokle god budem mogao – kazao je Anto, koji je i vrsni slastičar. Nekoliko je puta pekao kolače za svadbe, a bio je i glavni kuhar. Recepte za svoje delicije nema, radi ih iz glave. Za blagdane ispeče i do 20 vrsta kolača i dijeli ih prijateljima.

Anto je bio i glavni kuhar na svadbama

Za blagdane ispeče i do 20 vrsta kolača, a kuća mu je uvijek puna prijatelja. Nekoliko je puta pekao kolače i za svadbe, a mladenci su tražili i da Anto bude glavni kuhar na njihovoj svadbenoj večeri…

Ima 150 ovaca i jednako toliko kokošiju

Ovce svakodnevno odvodi na ispašu i vraća ih u tor u dvorištu. Uz sve obveze stigne i heklati ukrasne stolnjake i svečane vunene čarape za folklorne skupine, koje je naučio samostalno izrađivati iz knjiga.

 

Zanimljiv video isječak pogledajte na slijedećem linku.

(24sata.hr)

Povezani Članci

Čolak Softiću – Komšić je od 337 tisuća dobio tek četiri hrvatske

Volim Jajce

Odgovor ministra Bojana Domića na otvoreno pismo načelnika Hozana

Volim Jajce

TOBOŽE SVE TURISTI U Sarajevu danas živi više od 40.000 Arapa

Volim Jajce
Učitavanje....