Volim Jajce
Aktualno Izbori Jajce Opcinsko vijece

Samovoljno trošenje novca svih građana Jajca mora prestati! – nastavak intervjua s predsjedateljem OV Jajce

U nastavku intervjua s predsjedateljem Općinskog vijeća Jajce i nositeljem liste koalicije “Zajedno za bolje Jajce”, gosp. Ivom Šimunovićem razgovarali smo o projektima koji se realiziraju u našem gradu, nepravilnostima koje usporavaju napredak našeg grada, predstojećim izborima i očekivanjima koalicijske liste koju on predvodi, kao i o nagađanjima da se u Jajcu pripremaju određene postizborne kombinacije. 

 

Uređenje središnje gradske ulice je pri kraju. Navodno je utrošeno puno više novca od iznosa koji je Općinsko vijeće odobrilo za ovu namjenu, nije provedena javna rasprava tako da građani nisu mogli utjecati na izgled središta grada, a govori se i da se radovi izvode bez valjane projektne dokumentacije. Koliko ste upoznati s cijelom situacijom i možete li nam pojasniti o čemu se tu radi?

Središte grada ima poseban značaj, a naš grad ima dugu tradiciju i neprocjenjiv povijesni značaj sa zaštićenim spomenicima kulture. Uređenje ili revitalizacija ulice Hrvoja Vukčića Hrvatinića je trebala biti u prioritetu prije nekoliko godina.

U 2019. godini smo planirali sredstva i da se radovi izvedu u prije turističke sezone, rujan 2019 – travanj 2020. No, načelnik sa svojim službama nije uspio provesti proceduru tako da je u 2020. godini potpisan ugovor sa izvođačem radova.

Imamo brojna pitanja za uređenje ulice, ali na njih ne dobivamo odgovor:

  • Po kojem projektu je urađena ulica?
  • Jesu li radovi revitalizacije ili rekonstrukcije ulice?
  • Tko je donio odluku da se radi i po kojem projektu?
  • Je li Zavod za zaštitu spomenika kulture i nadležno federalno ministarstvo dao odobrenje za izvođenje radova revitalizacije ili rekonstrukcije ulice?
  • Koje je tijelo donijelo odluku o promjeni režima prometa u gradu?
  • Je li itko pita građane koji žive u središtu grada žele li oni novu regulaciju prometa na način kako ona sada izgleda?

S obzirom da se ne radi ni o privatnom posjedu načelnika, niti o njegovim privatnim sredstvima, jasno je da Općinsko vijeće, koje je u potpunosti zaobiđeno po ovom pitanju, ne može biti suglasno s takvim načinom rada.

Zima je već pred vratima, a brojni projekti koji su trebali ići ove godine nisu ni započeti. Primjer je cesta prema Carevom polju koja je u katastrofalnom stanju. Čini li Vam se da se realizacija projekata u selima u kojima žive Hrvati namjerno opstruira zbog predstojećih izbora kako građani ne bi zasluge za te projekte pripisali HDZ-u?

Ne mogu se oteti dojmu pristrane raspodjele sredstava. Svi građani vide nepravdu, glasno govore o potrebi da se promjeni takva praksa. Neodgovoran rad načelnika usporava život grada. Umjesto da je sve projekte ubrzano pokrenuo i radove na infrastrukturi stavio u prioritet on drži novac na računu i iz godine u godinu prenosi sredstva.

Javni poziv za odabir izvođača radova mogao je provoditi početkom godine jer je imao 7,5 miliona konvertibilnih maraka suficita iz prethodne godine. Naša poduzeća su kroz građevinsku sezonu mogla uposliti sve svoje radnike i primiti nove i da se taj novac građana poreskih obveznika oplemeni s novom vrijednosti i u narednoj godini investira u druge projekte. Na žalost svih građana, zima će zaustaviti građevinske radove, a načelnik će se pravdati da zbog kiše i snijega nije stigao realizirati planirane projekte odnosno potrošiti planirani novac.

Naš načelnik je poznat kao „tender načelnik“. Postoji li kaznena odgovornost zbog netransparentnosti, samovolje u trošenju javnih sredstava i favoriziranja pojedinih firmi koje nemaju kapacitete za kvalitetno obavljanje poslova?

Već duže vrijeme čujem istu konstataciju da načelnik priprema i dodjeljuje tendere firmama s ugrađenim osobnim interesom. Zlouporaba položaja i protuzakonito djelovanje je utuživo. Postoje prijave za razne primjere koje su upućene inspekcijama i istražnim organima, ali nevidljiva ili paralelna djelovanja u institucijama omogućavaju protuzakonit rad bez odgovornosti.

Svjedoci smo izvođenja radova bez nadzora i s nadzorom koji potpisuje da su izvedeni radovi i tamo gdje se nisu izvodili ili ugradili materijali. Dobro je rekao moj kolega vijećnik, radove izvode rođačke firme, nadzor mora potpisati situaciju da je za naplatu. O firmama koje izvode radove može govoriti svaki građanin jer vidi kašnjenje u izvođenju radova, neprofesionalan rad, neuvažavanje potrebe normalnog prometovanja pored ili kroz gradilište sve na štetu građana.

Zbog čega u Jajcu ne vidimo inspekcije koje bi naložile sankcioniranje ovakve prakse u trošenju javnih sredstava i izvođenje radova unutar zaštićene spomeničke zone bez potrebnih odobrenja? Znamo da je jedan od prethodnih načelnika općine Jajce završio u zatvoru zbog jednog potpisa.

Javno pozivam istražne organe da se uvjere u protuzakonite radnje. Već imaju prijave i neka postupaju u skladu sa zakonom. Naveo sam primjere koji otvaraju sumnju. Inspekcija dođe po nekoj prijavi na objekte gdje postoji građevinska dozvola i sva potrebna dokumentacija, a tamo gdje nema niti jedan dokument ona ni ne dolazi.

Svaka zlouporaba položaja ili ovlasti je kažnjiva, ne mogu se oteti dojmu da je sustav postavljen kao u davna vremena „kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Kako ocjenjujete Vašu suradnju s načelnikom općine Jajce i općenito suradnju između koalicijskih partnera HDZ i SDA u protekle četiri godine?

Naša suradnja u ove 4 godine prožeta je raznim primjerima. Moj pristup je bio otvoren i s dobrom namjerom da političke odnose u Jajcu relaksiramo i stvorimo pretpostavke za nova ulaganja i poželjnu klimu u kojoj će mladi steći uvjerenje sigurnog življenja u Jajcu. Hrvati u Jajcu stoljećima žive s muslimanima-Bošnjacima i Srbima, kao i ostalima, a tako će biti i u budućnosti. Za sve ima mjesta u Jajcu, a kako će nam biti ovisi o nama samima i od onih koji će nas naslijediti u politici Jajca.

Predlagao sam načelniku da zajedno djelujemo na razini općine kao i na višim razinama i da Jajcu osiguramo više podrške, ali nažalost nisam uspio udobrovoljiti načelnika za takvo nešto.

Kada bi načelnik tražio da posjetimo nekog dužnosnika Hrvata u Travniku ili Sarajevu, ja sam dogovorio sastanak. Kada je on to trebao napraviti kod bošnjačkih dužnosnika, nije ništa dogovorio. Predlagao sam mu da zajedno posjetimo ministra gospodarstva u našoj županiji  dr. Nisveta Hrnjić iz Jajca, ali ni to nije prihvatio.

Dogovarali smo i potpisivali raspodjelu sredstava za investicije iz Proračuna, pravičnu podjelu pomoći socijalno ugroženim, ali ni jedan dogovor nije ispoštivao.

Izvršio je dogovore samo u primjerima kad nije mogao zaobići našu podršku u Općinskom vijeću.

Podjelu sredstava iz Proračunske rezerve dijelio je bez kriterija, pristrano i neobjašnjivo. U ovom mandatu nismo usvojili niti jedno izvješće o izvršenju proračuna. Ne mogu razumjeti šta je razlog takvog ponašanja. Ovdje u Jajcu žive i Hrvati, a tako će i ostati, htio to netko prihvatiti ili ne.

Iskreno, nisam očekivao toliko neuvažavanja, samovolje, pristrasnosti, nepravde i zlouporabe položaja.

Nakon teških i dugotrajnih pregovora oko uspostave vlasti u Jajcu nakon prošlih izbora, HDZ je imenovao direktore u nekoliko javnih ustanova. Jeste li zadovoljni njihovim radom i kako možete ocijeniti trenutno stanje u tim javnim ustanovama?

Držim bitnim da građani ocjenjuju rad svih nas kao i ravnatelja ustanova i svih djelatnika u javnom sektoru. OO HDZ BiH Jajce će i u buduće predlagati stručne, mlade, poštene kadrove koji žele bolje uvjete za život u Jajcu. Iz javnih komentara i ocjena mogu zaključiti da kadrovi koje smo predložili za odgovorne dužnosti profesionalno rade svoj posao na zadovoljstvo svih nas.

HDZ BiH Jajce je kandidirao direktora jedne od tih ustanova za načelnika općine Jajce. Zbog čega ste se odlučili baš za njega i mislite li da će uspjeti pridobiti povjerenje naših sugrađana?

Hvala za ovo pitanje! Ravnatelj JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, gosp. Anto Brtan je na našim prostorima rijedak primjer izgrađenog dužnosnika. Vratio se u Jajce nakon 22 godine rada u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu. Cijeli svoj vijek je radio društveno koristan posao, uz podnošene žrtve i odricanja. Ima iskustvo u radu u državnoj službi, diplomatsko iskustvo i veliki broj prijatelja iz međunarodnih organizacija i institucija. Više puta boravio u Sjedinjenim američkim državama zastupajući interese Bosne i Hercegovine.

U ove dvije godine rada u Jajcu pokazao je sposobnost menadžera u javnoj ustanovi i ostvario izvrsne rezultate. Realizirao je brojne projekte u turizmu, ima viziju napretka i kvalitetnije ponude za budućnost. Čak i u ovoj godini obilježenoj koronavirusom ostvario je sjajne rezultate tako da je Jajce, poslije Neuma, bio vjerojatno najposjećeniji grad u Bosni i Hercegovini. Anto zavrjeđuje pažnju svih sugrađana, a to se čuje i vidi. Znamo da on može uraditi najviše od svih predloženih kandidata i zato smo ga i predložili.

Koliko mu je stalo do napretka Jajca, govori i činjenica da je prije kandidature sporazumno raskinuo radni odnos i izgubio status u državnim institucijama o kojem mnogi sanjaju, i to nakon 27 godina rada u državnim tijelima.

Na listi za Općinsko vijeće HDZ BiH, skupa s koalicijskim partnerima HKDU BiH i HSP BiH, vidimo puno novih imena, mladih i obrazovanih. Očekujete li bolje rezultate za OV nego na prethodnim izborima i imate li već sada neke postizborne planove?

Pristupamo politici odgovorno pa tako i pri odabiru kadrova. Svaka stranka ima za cilj ostvariti dobar izborni rezultat i da radom u svakom mandatu dobije veću podršku za sljedeće izbore. Mi smo predložili iskusne, odgovorne, mlade i dokazane osobe s novom vizijom i idejama. Spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje grada u novom mandatu, te s pravom očekujemo još veću podršku na predstojećim izborima.

Ovih dana po Jajcu kruže priče da SDA u Jajcu na ovim lokalnim izborima planira primijeniti model po kojemu je izabran Željko Komšić u Predsjedništvo. Koliko ima istine u tim nagađanjima i kako bi to utjecalo na odnose u Jajcu?

I do mene su doprle takve informacije, ali ja se iskreno nadam da se radi o glasinama i da Bošnjaci u Jajcu neće dopustiti da budu marionete pojedinim interesnim skupinama koje koriste narod da bi prikrili svoje prave namjere, a to je stjecanje osobne koristi. Spominje se namjera SDA u Jajcu da usmjeri dio svojih glasača prema kandidatu Socijalističke partije kako bi on prošao u Općinsko vijeće, kao i kandidata Hrvatske stranke, te kako bi onda s njima (ako budu imali većinu) uspostavili vlast i naredne četiri godine suvereno vladali našim gradom. Onaj tko misli da će takva politika donijeti nešto dobro Jajcu, najveći je neprijatelj ovoga grada i svih njegovih građana. Može to određenim interesnim grupama biti od kratkoročne koristi, ali bi dugoročno nanijelo nepopravljivu štetu Jajcu i njegovim građanima. Mi se moramo okrenuti budućnosti i skupa graditi uvjete za bolji život u Jajcu. Samo tako možemo ostvariti napredak koji naši građani očekuju.

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

COD JAJCE: Omladinski susret “Our differences, our richness

Volim Jajce

Kome je sve davao novac iz proračunske rezerve načelnik Edin Hozan u 2018 godini

Volim Jajce

Komemoracija Dubravku Lovrenoviću na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Volim Jajce
Učitavanje....