Volim Jajce
Aktualno BiH

SARAJEVO: Jednonacionalno i jednostranačko obilježavanje neratificiranog Dana državnosti BiH

U Sarajevu je obilježen 25. studeni kao “Dan državnosti BiH”, premda ni 22 godine nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parlamentu BiH nije donesen zakon o državnim praznicima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tim povodom na brdu Hum iznad Sarajeva, na jarbolu visokom 30 metara isvješena je zastava BiH, nametnuta od strane visokog predstavnika, dimenzija 6×12 metara, kako je rečeno najveća u BiH, dok su bošnjački dužnosnici s državne, federalne, kantonalne i gradske razine vlasti položili cvijeće kod “Vječne vatre” i odali počast borcima Armije RBiH i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH i lideru SDA Aliji Izetbegoviću.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, dužnosnici SDA u izjavama novinarima, naglasili su da se BiH “nezaustavljivo kreće prema europskim integracijama”, s čim se, kako su rekli, moraju suočiti i snage koje ne djeluju u skladu s tim ciljem.

Izetbegović je kazao da treba biti strpljiv i nepokolebljiv jer će Bosne i Hercegovine i dalje biti, kao i suživota u njoj.

– Ovo je naša jedina domovina BiH. Nema normalnog čovjeka koji ne želi mir, prosperitet, kazao je.

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić optimističan je u pogledu budućnosti zemlje.

zastava-sarajevo-595×340

Čestitajući svim građanima BiH “najveći praznik”, Zvizdić je kazao da to on treba biti putokaz budućim generacijama da čuvaju Bosnu i Hercegovinu i njene osnovne vrijednosti među kojima su, kako je rekao, “multikulturalni karakter”, “težnja ka uspostavi europskih standarda” i “članstvo u euroatlantskim integracijama”.

Zanimljivo je kako Zvizdić BiH vidi kao multikulturalnu, a ne višenacionalnu državu, što je njezina temeljna karakteristika.

– Bosna i Hercegovina će biti europska zemlja bez obzira na to što ima snaga s drugačijim idejama. Takve ideje se neće ostvariti – zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH./HMS/

Povezani Članci

British American Tobacco preuzeo skoro 40 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo

Volim Jajce

PRIČA GODINE IZ KISELJAKA: Prodao automobil, kupio traktor

Volim Jajce

Predsjednik Federacije na obljetnici oslobađanja kraljevskog grada Jajca

Volim Jajce
Učitavanje....