Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

SDA: Izbori 2018. bit će održani bez izmjena Izbornog zakona, sud u Haagu zakazao i presumpcija nevinosti Zukića i Sarajlića

Glavni odbor SDA na današnjem zasjedanju u Sarajevu dao je punu podršku Bakiru Izetbegoviću odbacivši napade kalkunata i politički licemjera.

U priopćenju navode kako bi napadi na Izetbegovića bili još žešći da apelacija nije podnesena.

Međunarodni sud u Haagu zakazao

„Kalkulanti i politički licemjeri od jučer govore samo o mišljenju registrara iz svibnja  2016.godine, a ne Suda, a ne govore i ne brane princip kontinuiteta odluka i propisa i validnost punomoći agenta koje je dalo Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz 2002.godine. Predsjednik  Izetbegović je uradio  sve što je mogao, trebao i morao uraditi u nastojanju da se dostigne istina i pravda. SDA i predsjednik SDA nikada neće odustati od tih nastojanja“, rečeno je.

Dodali su i kako je pitanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pitanje povijesne istine, pravde, morala i dostojanstva.

„To što je Međunarodni sud bez valjanog obrazloženja i pozivanja na vlastiti statut i pravila  onemogućio dostizanje pravde nije sramota BiH već međunarodnog suda i međunarodne pravde uopće“, poručeno je sa sjednice Glavnog odbora SDA.

Tvrde i kako je Međunarodni sud   po drugi put pokazao da nema snage da označi pravog krivca i pravim imenom nazove događaje u BiH u razdoblju od 1992-1995. godine. Istina je da je u cijeloj BiH izvršen genocid i da je za to odgovoran Miloševićev režim.

Političke stranke su pozvali da preustanu zloupotrebljavati pitanje revizije tužbe i koristiti ga kao izgovor za blokadu rada državnih institucija. Podsjećaju da je sve suprotno tome kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Napredak BiH prema EU 

„Glavni odbor SDA pozdravlja izjavu visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da je BiH postigla značajan napredak na putu prema EU.  Izjava koja prepoznaje postignute rezultate u protekle dvije godine je poticaj za još  snažnije djelovanje  i provođenje  reformi koje će BiH približiti članstvu u EU“, navedeno je.

Fizički obračun u Srebrenici nije dio bića bošnjačkog naroda

„Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje organizirani  fizički napad na državne funkcionere i dužnosike Stranke koji se desio 29. siječnja  ove godine u Srebrenici. Ovaj napad je sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokratije i biću bošnjačkog naroda“, priopćili su.

Zahtijevaju od nadležnih organa da istraže i procesuiraju one koji su sudjelovali u organizaciji i izvršenju fizičkog napoda, a Predsjedništvu SDA je naređeno da sankcionira one koji su pokušali rušiti odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u Općinskog odbor SDA u Srebrenici.

„Glavni odbor SDA zahtijeva od svih članova Stranke u općinskoj organizaciji SDA Srebrenica da poštuju odluku Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u ovoj općinskoj organizaciji, a od povjereništva da nastavi svoj rad“, kazano je.

Nema promjene Izbornog zakona BiH

Glavni odbor SDA osuđuje pokušaje nekih političkih stranaka da se održavanje idućih općih izbora uvjetuje  izmjenama Izbornog zakona BiH.

„U skladu sa ustavnim principima i zakonskim procedurama potrebno  je  što prije usaglasiti izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije odluka domaćih i međunarodnih sudova i radi poboljšanja ukupnog izbornog procesa. Međutim, ne može se održavanje općih izbora uvjetovati ovim procesom. Održavanje izbora je ustavna i zakonska obaveza i oni će biti održani i bez izmjena Izbornog zakona“, priopćili su.

Presumpcija nevinosti Zukića, Sarajlića i Kukića

Naveli su i kako očekuju da će pravosudne institucije svoj posao raditi profesionalno, objektivno i nepristrasno i da do konačne presude poštuju princip presumpcije nevinosti glede podizanja optužnice protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića  u predmetu Bosna.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

I SIP DEMANTIRA KOMŠIĆA Na izbornom listiću piše hrvatski član, a ne iz reda…

Volim Jajce

Saborski zastupnici za potvrdu Ugovora o europskom partnerstvu Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Volim Jajce

TOLIKO O SUŽIVOTU: Bošnjačke stranke pokušat će treći put formirati vlast u FBiH bez Hrvata

Volim Jajce
Učitavanje....