Volim Jajce
Aktualno BiH

Šef Misije OESS-a u BiH: Izmijeniti izborni zakon i implementirati odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić

Treba biti realizirana odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić, riješeno pitanje Mostara i izbora članova Predsjedništva BiH. Sve strane moraju izaći iz rovova da se dođe do rješenja. Posljednje što želimo da se dogodi je da čitava država postane Mostar – rekao je Berton

Izborni zakon BiH mora biti izmijenjen do općih izbora koji bi trebali biti održani u listopadu iduće godine jer se ne smije dogoditi da cijela BiH postane Mostar i da izborni rezultati ne mogu biti primijenjeni, zaključeno je na sastanku čelnika Parlamenta BiH sa šefom Misije OESS-a u BiH Bruceom Bertonom.

Stranke iz RS su stava da problem u vezi s Izbornim zakonom trebaju riješiti stranke u FBiH, navodeći da u Srpskoj nema problema u vezi s primjenom rezultata izbora, prenosi Srna.

Berton je kazao da sa stajališta međunarodne zajednice politička kriza nije prihvatljiva.

– Iduće godine moraju biti održati slobodni i fer izbori i rezultati tih izbora moraju biti primijenjeni. Međunarodna zajednica je spremna pružiti podršku na konstruktivnim rješenjima. Treba biti realizirana odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić, riješeno pitanje Mostara i izbora članova Predsjedništva BiH.

Sve strane moraju izaći iz rovova da se dođe do rješenja. Posljednje što želimo da se dogodi je da čitava država postane Mostar – rekao je Berton i dodao da postoje preporuke međunarodnih organizacija i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje će izborni proces poboljšati kako bi bio efikasniji i transparentniji.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da se ne smije ni pomišljati da izbori i primjena rezultata dođu u pitanje.

– Izborni zakon moramo promijeniti jer bez toga ne možemo primijeniti izborne rezultate. Jedini uvjet HDZ-a je da se osigura legitimno predstavljanje – rekao je Čolak. Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović rekao je da Izborni zakon što prije treba biti izmijenjen da bi bile provedene odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

EU ĆE NAM NAPLAĆIVATI ULAZNICE? Novi (de)vizni režim za građane BiH

Volim Jajce

Plansko naseljavanje Arapa radi promjene strukture stanovništva u BiH

Volim Jajce

KRIMINAL S ARAPIMA Delimustafić nezakonito prodavao stanove Arapima, šteta se mjeri milijunima maraka

Volim Jajce
Učitavanje....