Volim Jajce
Aktualno BiH Poduzetništvo TOP

SIGMUND NEMETI: “Oko 500 firmi iz Austrije zainteresovano da posluje u BiH”

Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti rekao je da je 500 austrijskih firmi zainteresovano da ulaže i radi u BiH.

 

Nemeti istakao da je Austrija na četvrtom mjestu po investicijama u BiH, te da će se trend investiranja u BiH biti nastavljen.

 

Na večerašnjem druženju sa građanima Srebrenice, koje je organizovalo Udruženje građana “Evropska kuća”, Nemeti je rekao da su ekonomski odnosi BiH i Austrije u razvoju i da dvije zemlje šire saradnju.

 

On je naveo da u BiH djeluje oko 200 austrijskih kompanija, od kojih najviše iz bankarskog i sektora osiguranja.

 

“Otvorena je i Fabrika cementa iz Lukavca, a, osim toga, u BiH djeluju i neke austrijske kompanije iz oblasti prerade metala, kože, proizvodnje tekstila i namještaja”, rekao je Nemeti.

 

On kaže da je danas razgovarao sa predstavnicima nekoliko zemljoradničkih zadruga u Podrinju i Srebrenici o mogućnostima saradnje u oblasti razvoja i prerade jagodičastog voća po kome je ovaj kraj prepoznatljiv.

 

Nemeti je građanima predstavio podatke o privrednim odnosima Austrije i BiH, a govorio je o prednostima i teškoćama na koje investitori nailaze pri otvaranju i registraciji novih firmi.

 

Večerašnje druženje održano je u srebreničkoj “Kući dobrih tonova” koja je renovirana i otvorena, zahvaljujući podršci austrijske humanitarne organizacije “Seljaci pomažu seljacima”.

SB

Povezani Članci

KOMŠIĆEV SAVJETNIK O HRVATSKOJ PREDSJEDNICI: “Ova foka opet sere jebo joj Islam mater, treba im prijetiti terorističkim napadima…”

Volim Jajce

Tomislav Ladan: Iz Njemačke se morao vratiti 1998., danas ima tvrtku i više od 200 radnika

Volim Jajce

Čović: Iza ubojstva Joze Leutara stoji parasustav koji blokira rad pravosuđa

Volim Jajce
Učitavanje....