Volim Jajce
Aktualno BiH Kultura

Simpozij “Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali” održan danas u Širokom Brijegu

Stručnjaci iz raznih ustanova kulture koje se bave djelatnostima zaštite kulturno-povijesne baštine i njezine promocije, govorili su na današnjem simpoziju o izazovima s kojima se susreću u obavljanju svog posla te o mjerama u svrhu učinkovitijeg sustava upravljanja kulturno-povijesnom baštinom i njenom održivosti.

Uvodne riječi na ovom događaju imali su Ivan Jurilj (ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije), Ivan Vukoja (voditelj Odjela Glavnog vijeća HNS BiH) i Ankica Gudeljević (ministrica civlnih poslova BiH).

Izlagači na simpoziju bili su Stjepan Dilber (arheolog, kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu), Maja Soldo (arheolog, MOZKŠ ŽZH), Dražena Džeko (ravnatelica Muzeja Gorica, Livno), prof. dr. sc. Ante Uglešić (pročelnik studija arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Zadru), Tino Tomas (arheolog i povjesničar umjetnosti), Stanislav Vukorep (umirovljeni službenik za zaštitu kulturno povijesne baštine, pisac, publicist), Jela Duvnjak (etnolog, Muzej Gorica) i Anto Brtan (Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca).

Ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jurilj, koji je bio u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade, kazao je kako je ovaj simpozij od iznimnog značaja za ŽZH.

Ivan Jurilj

Kazao je kako je dobro što se ovaj simpozij organizira u vrijeme izrade strategije razvoja za razdoblje 2021.-2027. godine.

Prioritet je razvoj sustavnog upravljanja i tu razrađujemo konkretne mjere kako u navedenom sedmogodišnjem razdoblju pristupiti i u kontekstu institucionalnog i zakonodavnog rješavanja, ali i u kontekstu zaštite, ulaganja u infrastrukturu, vrednovanja kroz gospodarsku valorizaciju kulturno-povijesne baštine, njenu integraciju u turizam i naravno podizanje svijesti stanovništva da znaju prepoznati vrijednosti ove baštine kako bismo kroz mlade, na neki način, mogli utjecati na pravo korištenje i održivo upravljanje kulturno-povijesnom baštinom u budućnosti, kazao je Jurilj.

Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Ivan Vukoja kazao je kako se kulturno-povijesna baština ne može pravilno zaštititi i valorizirati samo unutar jedne županije.

Upravo tome služe ovakvi skupovi i upravo to i je uloga našeg odjela, da bude širi okvir za suradnju ustanova, institucija i pojedinaca koji se bave zaštitom kulturno-povijesne baštine kako na horizontalnoj razini, odnosno suradnja između zavoda i županija, tako i na vertikalnoj razini, odnosno suradnja ustanova koje sam naveo s nadležnim ministarstvima na razini entiteta i države BiH. Mi pružamo okvir kako bi ta suradnja mogla prelaziti granice županija i kako bi osnovna svrha, a to je zaštita kulturno-povijesne baštine, bila u što većoj mjeri ispunjena, kazao je Vukoja.

Dodao je kako problema ima, ali ih se shvaća kao izazove kojima se treba baviti i koje treba riješiti na pozitivan način.

Ivan Vukoja

Uz to želimo ukazati na veliki potencijal koje kulturna baština sadrži na više različitih društvenih razina, od one koja se najčešće veže uz kulturno-povijesnu baštinu i njenu, recimo to tako, ekonomsku ili turističku primjenu, ali i do razvijanja svijesti o tome kako je kulturno-povijesna baština vrlo važan segment kulturnog, ali i političkog identiteta svakog naroda i prostora, istaknuo je Vukoja.

Pročelnik Odjela za arheologiju na sveučilištima u Zadru i Mostaru Ante Uglešić kazao je da postoji dovoljan broj stručnih ljudi koji bi mogli provesti plan, odnosno strategiju vezanu za oblast kulturno-povijesne baštine.

Mislim da imamo kadra i da to treba i dalje razvijati, ali i potaknuti društvenu zajednicu da više zapošljava navedeni kadar. Također bi u svakom značajnijem gradu, općini ovdje u Hercegovini trebalo otvoriti muzejsku zbirku jer to je dio baštine. S druge strane treba potaknuti arheološka istraživanja jer se to sve skupa može jako dobro uklopiti u turističke svrhe, jer je turizam ovdje budućnost svega, kazao je Uglešić.

Ante Uglešić

Istaknuo je također kako veliki problem u Hercegovini predstavlja svijest o kulturno-povijesnoj baštini.

Često se dogodi da se neki pronalazak namjerno uništi i prije nego arheolozi dođu na mjesto i svakodnevno smo izloženi uništavanju te baštine u Hercegovini i to je najveći problem. Kod naroda praktički treba probuditi svijest da kulturno-povijesnu baštinu treba čuvati, istaknuo je Uglešić.

Okrugli stol održan je u organizaciji Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade ŽZH, javila je Fena.

(www.jabuka.tv) / Volimjajce.com

Povezani Članci

DOKTOR ISMAR HALILOVIĆ ZVANIČNO KANDIDAT ZA NAČELNIKA JAJCA

VJ Urednik 1

Sutra zabrana prometa u centru grada

Volim Jajce

Usvojeni zaključci skupa ‘Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti’

Volim Jajce
Učitavanje....