Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Sitarski: Sad ćemo vidjeti postoji li patriotizam kod bošnjačkih stranaka

Ustavni sud BiH je donio odluku kojom se utvrđuje da Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru krajem travnja uputili zastupnici i izaslanici HNS-a BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda. To znači da će se nastaviti proces usvajanja tog prijedloga sukladno postojećim skupštinskim procedurama, ali i da je zahtjevom Kluba Bošnjaka za odlučivanje o povredi vitalnog nacionalnog interesa izgubljeno više od dva mjeseca koja su mogla biti iskorištena za usuglašavanje stavova vodećih stranaka o novom tekstu Izbornog zakona.
Milan Sitarski, analitirač Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara za Dnevnik.ba je izjavio kako je time izgubljeno jako puno vremena.

“Koliko je dragocjeno to izgubljeno vrijeme postaje još jasnije u svjetlu druge jučerašnje odluke Ustavnog suda, one kojom se van snage stavljaju odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika iz županijskih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH. Te odredbe je isti taj Ustavni sud proglasio suprotnim Ustavu još krajem 2016. godine, a Parlamentarna skupština BiH za šest mjeseci nije uspjela uskladiti ga s Ustavom. Umjesto na dogovor o tom usklađivanju Izbornog zakona s Ustavom vrijeme je potrošeno na ‘obranu’ vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka”, rekao je Sitarski.

Podsjećamo, HNS BiH je svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona pokušao upravo spriječiti tu neracionalnu potrošnju vremena i scenarij po kome će se Izborni zakon mijenjati u samoj izbornoj godini, ili još gori po kome se rezultati izbora 2018. godine uopće neće moći implementirati na konstituiranje tijela vlasti, zbog čega se izbori valjda i provode.

“Sad će bošnjačke stranke, koje su pokretanjem postupka ocjene vitalnog nacionalnog interesa približile BiH ovim zastrašujućim scenarijima, imati priliku dokazati svoj patriotizam, konstruktivnost, demokratičnost i poštivanje prema Ustavnom sudu u predstojećem nastavku skupštinskog odlučivanja o HNS-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona”, izjavio je Sitarski.

Vidjet ćemo, dodao je, hoće li bošnjačke stranke uvažiti jasne odluke Ustavnog suda da je sadašnja verzija Izbornog zakona neustavna, te da prijedlog HNS-a niti na koji način ne ugrožava interese njihovog naroda, ili će, na najočigledniji način do sad, ignorirati odluke Ustavnog suda i uvesti BiH u najtežu sistemsku krizu u posljednjih 20 godina.

“Konkretno – hoće li se naći barem pet od ukupno 23 bošnjačka zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji će iskazati elementarni ustavni patriotizam”, rekao je Sitarski.

Povezani Članci

Trebinje: Radovi otkrili tajnu podzemnu prostoriju

Volim Jajce

Budi srce ponosno i prijavi se za dopisno glasovanje najkasnije do 24. srpnja.

Volim Jajce

Priopćenje za javnost sa jedanaeste sjednice Odjela

Volim Jajce
Učitavanje....