Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Opcinsko vijece

Sjednica Općinskog vijeća Jajce prekinuta jer je načelnik općine otišao na kavu s jaranom

Današnja 21. redovita sjednica Općinskog vijeća Jajce, zakazana u 11:00 sati, trebala je imati 15 točaka dnevnog reda. Na samom početku sjednice predloženo je uvrštavanje još jedne točke u dnevni red i to Izmjena i dopuna odluke o stručnom usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa uz prijedlog da ta točka bude prva na dnevnom redu što je i prihvaćeno.

Primjetan je bio vrlo slab odaziv vijećnika koalicije SDA-SBB-Stranke za BiH, čime je doveden u pitanje i sam kvorum potreban za održavanje sjednice. Kvorum je na početku sjednice ipak osiguran s ukupno 13 prisutnih vijećnika (od 25) i dnevni red usvojen.

Međutim, nakon što je prva, naknadno uvrštena točka dnevnog reda usvojena bez rasprave, jednoglasno, uslijedila je pauza od 15 minuta zato što je načelnik općine Jajce “morao” napustiti sjednicu jer je kroz Jajce prolazio neki njegov jaran pa je morao s njim popiti kavu. 

A možda se načelnik uplašio i televizijskih kamera koje bi pratile tijekom rasprave o njegovom godišnjem izvješću, jer ipak je izborna godina i ne bi bilo dobro da loše informacije o njegovom (ne)radu idu u javnost.

Pauza je potrajala više od pola sata, a nakon što se neodgovorni načelnik općine nije pojavio ni do 12:15 sati kako bi podnio izvješće po 2. točki dnevnog reda (Izvještaj o izvršenju proračuna općine Jajce za period 01.01. – 31.12.2019. godine), sjednica je morala biti prekinuta.

Izvješće podnosi načelnik općine uz suradnju sa službom financija. Za očekivati je bilo konstruktivnu i kvalitetnu raspravu vijećnika o tome koliko je zaista urađeno i kako je to prikazano i opravdano u izvješću, a dosta je razloga za raspravu jer postoje nejasnoće oko realizacije proračuna.

Ovo je četvrto Izvješće o izvršenju proračuna koje načelnik podnosi trenutnom sastavu vijeća, a nijedno dosad nije usvojeno. Nije li ovo dovoljna činjenica da se zapitamo kako to načelnik vodi našu općinu, zašto su isti projekti sporni godinama, zašto smatra da općinske novce može trošiti samovoljno te čak nije spreman ni zakonski podnijeti i opravdati ugovaranje i realizaciju infrastrukturnih projekata vijeću?

Nije ovo prvi slučaj da načelnik općine omalovažava zakonodavno tijelo u našoj općini, vijećnike i direktore javnih poduzeća i ustanova koji su na ovoj sjednici trebali podnijeti izvješća o radu svojih poduzeća i ustanova za prošlu godinu.

On već dugo ne krije da mu je glavna parola “Jajce – to sam ja” i tako se i ponaša. Prošle godine, kao i svih godina do sada uključujući i ovu tekuću, on troši javna sredstva po svojim zamislima, dodjeljuje milijunske poslove podobnim a nesposobnim firmama i nikome ne polaže račune. Ne polaže račune čak ni zakonodavnom tijelu koje donosi godišnji proračun naše općine, jer smatra da je on iznad svih.

Ovo je dobar primjer kakva je vladavina prava u našoj sirotoj državi. Sirotoj jer o životima njenih građana odlučuju ljudi poput ovoga kojemu je važnije otići na kavu sa nekim svojim jaranom, nego podnijeti izvješće o tome kako je i gdje potrošio više od 11 milijuna maraka u prošloj godini. I onda se pitamo zašto nam je tako kako nam je.

No, ubrzo će izbori na kojima će se ponovo kandidirati onaj kojemu je kava s jaranom važnija od polaganja računa gdje je trošio novce svih građana Jajca, pa neka naši sugrađani dobro promisle žele li još 4 godine takvog čovjeka na vlasti.

Volimjajce.com

Povezani Članci

KK Kumite Jajce: Sa 100 % prolaznosti završeno polaganje za žuti pojas

Volim Jajce

Framaši: Akcija čišćenja crkve svete Marije u Jajcu.

Volim Jajce

KAD JE ZUVAR NIJE HARAM!?

VJ Urednik 1
Učitavanje....