Volim Jajce
Aktualno Jajce Politika TOP

Sjednica opet prekinuta, nema nove vlasti

I ovotjedni pokušaj konstituiranja vlasti u općini Jajce nije uspio. Unatoč što su hrvatski vijećnici tražili odgodu sjednice, to se nije dogodilo. Kako još uvijek nije postignut koalicijski dogovor sa SDA, bilo je jasno kako vlast ne može biti uspostavljena i nastavljena sjednica još je jednom prekinuta, piše Večernji list BiH.

 

Nema nastavka bez dogovora

– Donesena je odluka kako se nastavak sjednice neće sazivati sve dok ne bude postignut sporazum o funkcioniranju buduće lokalne vlasti u Jajcu. Ovotjedni pokušaj nastavka sjednice bio je besmislen i mi se nadamo kako će nam SDA uskoro uputiti poziv na sastanak na kojem ćemo razgovarati o formiranju vlasti – rekao je za Večernji list vijećnik Ivo Šimunović. Na nastavku sjednice bošnjački vijećnici pokušali su nametnuti usvajanje odluke o privremenom financiranju za iduću godinu, ali hrvatski vijećnici nisu pristali na takav prijedlog. – Da smo usvojili tu odluku, prošla vlast bi mogla nastaviti funkcionirati bez većih poteškoća i tek onda ne bi se razgovaralo o formiranju vlasti. Zbog toga smo odlučili blokirati donošenje takve odluke. Sve odluke vezane uz buduće funkcioniranje općine Jajce moraju donositi novoizabrani vijećnici, osobito kada govorimo o financiranju općine – rekli su nam naši sugovornici.

 

Kompromis rješenje

Iz ovoga se može zaključiti kako bi općina Jajce uskoro mogla biti u velikim problemima ako bošnjački vijećnici ne prekinu politiku apsolutizma i ne sjednu za pregovarači stol. O općini Jajce u prethodnim mandatima odlučivala je isključivo bošnjačka politika, ali nakon što su se hrvatske stranke ujedinile u koaliciju, politička slika Jajca značajno se promijenila. – Naša koalicija dobila je najviše glasova i svima mora biti jasno kako smo politički čimbenik bez kojega se vlast ne može formirati. Čak su na nastavku sjednice bošnjački vijećnici poručili kako bi bez nas sastavili vlast da je to moguće. Jasno je kako se nisu još svi pomirili s rezultatima listopadskih lokalnih izbora – zaključili su naši sugovornici. Ponovili su kako je hrvatskim vijećnicima cilj da se lokalna vlast u Jajcu što prije formira, da općina počne funkcionirati u punom kapacitetu te da se umjesto o krizi vlasti govori o razvojnim projektima. Inače, Hrvate u Jajcu prijašnjih godina sustavno je šikanirala bošnjačka politika. Ekstremizam je išao čak toliko daleko da je zabranjivano postavljanje božićnih drvca u školama koje pohađaju hrvatska djeca. S novom vlasti očekuje se kako će takvi stavovi biti stvar prošlosti.

 

 

vecernji.ba

Povezani Članci

JE LI SAV GRIJEH ZA KONJIC ŽILIĆU SMJESTIO VRH ARMIJE BIH? Nisam htio napadati HVO. Svo oružje dobijali smo preko Hrvata

Volim Jajce

Beljo slavio u Düsseldorfu: Ovo je zastava Hrvata iz BiH, a ne zločinačke organizacije

Volim Jajce

CLINTON ILI TRUMP ,PITANJE JE SAD? Tko će pobjediti u utrci za Bijelu kuću?

Volim Jajce
Učitavanje....