Volim Jajce
Aktualno BiH

Stanovnici općine Jajce ogorčeni na izvođače radova!

Stanovnici općine Jajce ogorčeni na izvođače radova!

Budžet općine Jajce za  bh prilike i nije mali. Pošto se radi o cifri od oko 10 miliona KM, svi stanovnici općine Jajce očekuju od načelnika općine Jajce i Uprave kojom rukovodi, da je utrošak tih sredstava vidljiv na terenu.  Ne samo u smislu tek da je nešto urađeno, nego da se to što se uradi, uradi kvalitetno i po standardima struke.

Na kraju se uvijek ispostavi da su kod infrastrukturnih projekata  za koje se godišnje izdvaja nekoliko miliona KM prisutne određene „mutne radnje“  na relaciji načelnik općine Jajce –izvođači radova –nadzorni organi.  U proteklom mandatu Edina Hozana, najveći dio velikih projekata su izvodila poduzeća sa po tek desetak uposlenih radnika:  BH4 doo, Mukić Komerc doo i  M-Z-M Komerc doo.

Kako su pisali određeni jajački portali nerijetko su ovi poslovi dobivani na temelju matematičkih pogrešaka , gdje su favorizirana poduzeća nakon uvida u ponude drugih ponuđača, konstatirali da su pogriješili pri izračunu, nakon čega ispravljaju pogrešku  i tako bivaju jeftiniji  od najjeftinijeg.

Sve to rezultira mnogo javašluka u smislu nekompetetnosti, nekvaliteti izvedenih radova, nepoštivanju rokova,  kao i nemaru izvođača radova, koji nemoćni stanovnici općine Jajce svakodnevno uočavaju na terenu po jajačkim ulicama i naseljima i zbog kojeg ispaštaju, dok jedino što mogu je da svoj bijes prenesu javno na društvenim mrežama.

Nedovršeni radovi,ostavljanje rupa i usjeka na cesti po nekoliko mjeseci, udubljenja na cesti usljed nepravilnog zagrtanja vodovodnih i kanalizacijskih kanala,nedovoljna dubina kanala za vodovod, nedovoljna debljina asfaltnog sloja u skladu s projektom, zatim i svježi primjer gdje na gradilištu u centru grada (rekonstrukcija ulice Hrvoja Vukčića Hrvatinića) više od deset dana nije radio niti jedan radnik, pored toga što je to glavna ulica za ulaz u sam centar grada  itd., primjeri su ophođenja izvođača radova prema poslu koji dobiju, pa je stoga lako zaključiti da su stanovnike općine Jajce do sada skupo koštale najjeftinije ponude za infrastrukturne projekte.  Za mnoge tek izvedene  radove su se nerijetko vrlo skoro nakon izvođenja  morale raditi popravke što dokazuje navedeno.

Nedavno se jedino u Jajcu uživo moglo vidjeti kako iz tek  ugrađenog asfalta na trotoaru raste trava, što je mnoge nasmijalo, ali i dokazalo tko i kako u Jajcu izvodi radove.

Trava raste kroz asfalt u naselju Bare

U nekim jajačkim naseljima ugrađen asfalt je debljine oko 3 cm , jedan građanin kaže ” deblju sam pitu jeo”

Radovi kroz centar grada više od deset dana bili su obustavljeni iz nepoznatih razloga

Pločnik u centru grada par godina nakon ugradnje predstavlja sramotu za turističko mjesto kao što je Jajce, kao i opasnost za pješake

Za sve navedeno veliku odgovornost snose i nadzorni organi koji su u primjeru općine Jajce prisutni samo na papiru, kako bi se zadovoljila forma, ali i princip najjeftinijeg, a ne ekonomski najpovoljnijeg ponuđača.

Nažalost, općina Jajce kao Ugovorni organ prema svemu viđenom se ne pridržava Zakona o Javnim nabavkama pri odabiru ponuđača, nego se putem najniže cijene najlakšim putem pogodovalo određenim poduzećima da dobiju posao. Nakon što dobiju posao kao najjeftiniji ponuđač isti se ne pridržavaju projekta nego na sve moguće načine pokušavaju izvući što veću zaradu kako bi se uklopili u svoju ponuđenu cijenu, što rezultira nizom propusta i lošom kvalitetom izvedenih radova.

Zakon definira  da je Ugovorni organ dužan u tenderskoj dokumentaciji razraditi kriterij ekonomski najpovoljnije ponude na način da definira i detaljno razradi potkriterije za ocjenu, u skladu s prirodom i svrhom konkretnog predmeta nabavke. Potkriteriji mogu biti: kvalitet predmeta nabavke, cijena, tehnička sposobnost predmeta nabavke, funkcionalne i ekološke karakteristike, operativni troškovi, ekonomičnost, postprodajni servis i tehnička pomoć, rok isporuke ili rok za izvršenje i sl., uz obavezu da se u tenderskoj dokumentaciji utvrdi precizna metodologija vrednovanja svakog potkriterija.

Ali na kraju se može samo reći da ovo nije prvi slučaj u Jajcu da Zakon kaže jedno, a načelnik Edin Hozan drugo.

 

Povezani Članci

Blagoslov kuća je u tijeku! Znate li što znače slova C+M+B?

Volim Jajce

Afera montirane optužnice za UZP: Hrvati su spasili BiH, a ovako nam se vraća…

Volim Jajce

Komšić je bio na HRT. To je porazno. I to je uvreda svima nama

Volim Jajce
Učitavanje....