Volim Jajce
Aktualno BiH Politika

STOLAC: Bošković jedini kandidat na izborima za načelnika

 

Općinski sud u Čapljini u cijelosti je potvrdio optužnicu koju je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podiglo protiv dužnosnika SDA Salmira Kaplana koji je na posljednjim izborima bio kandidat za načelnika općine Stolac, nositelja liste bošnjačke Inicijative za Stolac Demira Mahmutčehajića i kandidata na toj listi Ahmeta Ljubovića, te aktivista koalicije Nihada Bajramovića zbog nasilja i prekida lokalnih izbora.


 

SIP se podijelio

Sud je donio takvu odluku prije nekoliko dana, dva tjedna nakon njezina podizanja, doznaje Večernji list.

Ova pravosudna odluka uslijedila je neposredno prije nego što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH skinulo Kaplana s kandidacijske liste, na što se on može žaliti Sudu BiH koji će donijeti konačnu odluku. Tek tada SIP može donijeti odluku o raspisivanju novih izbora koji bi se održali u roku od dva tjedna.

Podrži li Sud stajalište Središnjeg izbornog povjerenstva, onda će u drugome krugu biti samo jedan ozbiljni kandidat za načelnika – aktualni prvi čovjek općine Stjepan Bošković jer, prema odredbama Izbornog zakona, umjesto skinutoga ne može se predložiti novi kandidat u drugome krugu ponovljenih izbora.

Formalno će u drugome krugu biti i Mato Komšić iz Suljagić-Bajrović stranke.

Jednaka zabrana se odnosi i na čelnika SDP-a u Stocu Demira Mahmutčehajića koji je bio nositelj bošnjačke koalicijske liste Inicijative za Stolac ili pak za Ahmeta Ljubovića, dužnosnika SDA.

Ovakve odluke SIP-a donesene su uz nacionalne podjele unutar ovoga tijela, pa su bošnjački članovi bili protiv sankcioniranja Kaplana i drugih bošnjačkih dužnosnika iako su prvi put u poslijeratnoj povijesti BiH nasiljem prekinuli održavanje izbora u jednome gradu.

Suspendiran je i jedan hrvatski kandidat Božo Raguž koji je bio na listi za Općinsko vijeće HDZ-a 1990. i HSP-a.

SIP je utvrdio kako su oni odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa odnosno korištenje jezika koji bi mogao potaknuti nasilje ili širenje mržnje.


 

Suspenzije i kazne

Policija je ranije protiv Salmira Kaplana i još devet dužnosnika bošnjačke Inicijative za Stolac podnijela prijave za nasilje na izborima.

Kaplana se tereti da je pretukao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva u toj općini Ivana Perića, koji je također suspendiran, te da je teže fizički ozlijedio člana biračkog odbora Marija Raguža.

Reagirali su jučer iz županijskoga SDA navodeći kako bi izbacivanje Kaplana dovelo u pitanje vjerodostojnost izbornog procesa. Zatražili su od Suda BiH da poništi odluke SIP-a o suspenziji.

 

Povezani Članci

Općinsko vijeće Jajce usvojilo rebalans proračuna za 2020 godinu.

VJ Urednik 1

Predsjednik Federacije na obljetnici oslobađanja kraljevskog grada Jajca

Volim Jajce

EROZIJA KADROVA Zbog niskih plaća i policajci odlaze iz BiH

Volim Jajce
Učitavanje....