Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

STUPIO NA SNAGU Novi pravilnik o testiranju vozača na alkohol i droge u BiH

Policijski službenik sudionika u prometnoj nezgodi, kod kojeg je potrebno utvrditi koncentraciju alkohola ili prisutnost opojnih sredstava u organizmu, provodi u zdravstvenu ustanovu radi podvrgavanja pregledu doktora i uzimanju uzoraka krvi i urina

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, u suradnji s organima nadležnim za zdravstvo i organima nadležnim za unutarnje poslove, donio je pravilnik o načinu i postupku uzimanja uzoraka na analizu radi utvrđivanja koncentracije alkohola ili prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, javlja N1.

Ovim Pravilnikom propisuje se način i postupak uzimanja uzoraka krvi i urina od sudionika u prometnoj nezgodi, u kojoj je bilo poginulih ili ozlijeđenih osoba ili je nastala veća materijalna šteta u cilju utvrđivanja koncentracije alkohola ili prisutnosti opojnih sredstava.

Policijski službenik sudionika u prometnoj nezgodi, kod kojeg je potrebno utvrditi koncentraciju alkohola ili prisutnost opojnih sredstava u organizmu, provodi u zdravstvenu ustanovu radi podvrgavanja pregledu doktora medicine i uzimanju uzoraka krvi i urina, piše u novom Pravilniku.

Pregled obavlja doktor medicine na osnovu zahtjeva koji podnosi policijski službenik koji doktoru medicine predaje dva primjerka zapisnika o pregledu doktora medicine i uzimanju uzoraka krvi i urina, a uzimanje uzorka krvi vene punkcijom obavlja zdravstveni radnik pod nadzorom doktora medicine koji je obavio pregled.

Uzimanju uzorka krvi i davanju uzorka urina nazoči policijski službenik, u cilju osiguranja vjerodostojnosti uzorka, a policijski službenik mora biti istog spola kao sudionik prometne nezgode.

Ukoliko se zahtijeva utvrđivanje koncentracije alkohola, od sudionika prometne nezgode, uzimaju se jednostruki uzorci krvi i urina.

Prilikom uzimanje uzoraka krvi iz tijela poginule osobe, krv se uzima iz dubokih vena (femoralne vene) pri čemu se koristi pribor iz člana 6. ovog Pravilnika. Dodatni pribor koji se koristi ne smije biti kontaminiran etanolom, dietileterom, benzinom, jodnom otopinom koja sadrži etanol ili drugim sredstvima koja sadrže etanol, piše između ostalog u novom Pravilniku koji je već stupio na snagu.

 

Povezani Članci

Hrvati žrtve Daytonskog sporazuma, kao konstitutivni narod nemaju ni prava manjine

Volim Jajce

Saobraćajna nesreća u Podbarevu, bankina spriječila tragediju!

Volim Jajce

Arapske investicije – trebamo li se boriti za očuvanje Plivskih jezera?

VJ Urednik 1
Učitavanje....