Volim Jajce
Aktualno

Šuica: Izborni zakon BiH mora se promijeniti

[quote]Voditeljica hrvatske EPP/HDZ izaslanstva u Europskom parlamentu, potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku i potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Dubravka Šuica u utorak je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovala u raspravi o Izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.[/quote]

Riječ je o godišnjem izvješću kojim se prati napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, s obzirom na to da BiH ima status potencijalnog kandidata od 2003. godine, a u veljači 2016. godine službeno je podnesen i zahtjev za članstvom u EU.

Točno je da je 2015. godine bio uzlazni trend za BiH, no isto tako je točno da je 2017. taj trend nekako zaustavljen, i to zaista smatram lošim, kazala je Šuica.

Isto tako, dodala je, jako je loše da četiri mjeseca nakon izbora nisu formirane sve razine vlasti. – Sve što radimo za BiH i što se radi je zbog interesa građana BiH i zbog toga se moraju provesti reforme, ali isto tako nije svejedno ni Europskoj uniji, a posebice ne Hrvatskoj, kako izgleda naša vanjska granica i kako izgleda situacija s naše vanjske granice.

Zato nam je jako stalo da BiH krene najboljim putem. Ono što želim ovdje naglasiti je da mi šaljemo uporno poruke političkim vođama u BiH da se moraju dogovoriti, posebice oko izbornog zakona i danas sam dužna to ovdje spomenuti.

Dakle, izborni zakon se mora promijeniti i to je nešto što je osnova svih početaka reformi i tako dalje – kazala je Šuica. Zastupnici u Europskom parlamentu napomenuli su kako je i ovaj izborni ciklus također bio obilježen etničkom podjelom i da je izborna kampanja bila usredotočena na probleme iz prošlosti, bez konkretnih rješenja kojima bi se odgovorilo na probleme građana.

Također, zastupnici su izrazili žaljenje što do izmjena izbornog zakonodavstva i usvajanja odluka Ustavnog suda nije došlo prije izbora.

– Moraju se izbjeći manipulacije s izborima koje se evidentno događaju, a ovdje se posebno referiram na članove hrvatskog naroda i hrvatski narod koji nema jednaka prava u BiH kad su izbori u pitanju i stoga smo dužni to napomenuti i ja vjerujem da kad bi se oko toga postigao dogovor da bi sve krenulo boljim putem.

Stoga novi vođe, politički vođe u BiH imaju veliku odgovornost i na njima je odgovornost, a na Komisiji, na nama iz Europske unije da im na tome pomognemo – zaključno je izjavila zastupnica Dubravka Šuica, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

VIDEO: Što može najmlađi načelnik u BiH

Volim Jajce

Šef Misije OESS-a u BiH: Izmijeniti izborni zakon i implementirati odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić

Volim Jajce

Prošao je hrvatski narod još teža vremena, i preživio, uzdignute glave

Volim Jajce
Učitavanje....