Volim Jajce
Aktualno Gospodarstvo Jajce Priroda i ekologija TOP Županija Središnje Bosna

Šumarije Kiseljak, Fojnica i Kreševo dobile FSC certifikat, slijedeća na redu Šumarija Jajce

Šumsko-gospodarsko područje “Fojničko” kao dio Šuma Središnje Bosne jučer je i službeno dobilo FSC certifikat. Spomenutom području pripadaju tri
šumarije, odnosno područja općina Kiseljaka, Fojnice i Kreševa.

Robert Sajfert iz Zagreba, u ulozi glavnog certifikatora, ovo važno priznanje uručio je direktoru “Šuma Središnje Bosne” Vildanu Hajiću dok su na maloj svečanosti osim članova Uprave (“Šuma Središnje Bosne” d.o.o. Donji Vakuf) te ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽSB Salkana Merdžanića, nazočili i načelnici triju općina Mladen Mišurić-Ramljak, Renato Pejak, Sabahudin Klisura kao i upravitelji šumarija Vinko Jurković, Stjepan Kvesić i Elmir Dugonja.

Prethodno su, podsjećamo, certificirane i Unsko-sanske šume, Hercegbosanske šume, Šume Republike Srpske i Šume Tuzlanske županije.

Certificiranje je relativno nov koncept unapređenja kvaliteta gospodarenja šumskim resursima koji se u potpunosti zasniva na principu dobrovoljnosti. Smisao bilo kojeg oblika certificiranja sastoji se u osiguranju potvrde da je nešto urađeno na propisan nač in.

Pod certificiranjem gospodarenja šumskim resursima podrazumijeva se procedura, u kojoj neovisna institucija za certificiranje izdaje pismenu potvrdu –certifikat, da su performanse gospodarenja koje se provode na određenom šumskom područ ju, usklađene sa unaprijed definiranim, međunarodno priznatim standardima.

Riječ je o FSC certifikatu odnosno oznaci koja povećava konkurentnost šumarstva i drvne industrije, koji zakonom nije propisan ali je jednostavno tržišno baziran.

Primjera radi, u Republici Hrvatskoj su sve državne šume certificirane već 10 godina dok u BiH oko 300 tvrtki ima spomenutu oznaku. Krajnji cilj ovoga procesa nije samo dobiti certifat nego on sam po sebi znači da je proces dobrog gazdovanja šumom zaokružen a samim time da će i brojne interesne skupine poput gore navedenih sudionika današnje radionice, imati koristi od njega.

Ove tri općine su izabrane za početak jer one u biti čine jednu cjelinu, a troškove certificiranja snosio je međunarodni trgovački lanac IKEA.

U organizaciji poduzeća “Šume Središnje Bosne” koje gospodari šumom na području naše županije, slijedeće područje  koje  biti trebalo biti podvrgnuto FSC certifikaciji bilo bi Srednjevrbasko šumsko-gospodarsko područje, koje pokriva područje općine Jajce.

Budući se u praksi pokazalo da je spomenuti FSC certifikat vrlo lako dobiti, ali ga je teško održati važećim pri narednim revizijama ovlaštenih certifikatora koje slijede,  da se zaključiti  da je pred našim jajačkim i županijskim šumarima ogroman i odgovoran posao.

(artinfo.ba; volimjajce.com)

Povezani Članci

Jedna presuda (ne) čini ravnopravnost

Volim Jajce

Austrijski mediji: Izetbegović na odmor u Beč službenim automobilima

Volim Jajce

SVEČANO OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA JAJCA

VJ Urednik 1
Učitavanje....