Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Sva bošnjačka ubleha stane u pet-šest riječi: vjera, rat, ’92, Srebrenica. . .

Fikret Hodžić, mladi i uspješni poduzetnik rodom iz Srebrenice, s jakim vezama u kineskom zdravstvu, ovih dana dospio je na naslovnice bh. medija uslijed skandala o nabavci, žargonski rečeno, “valjanju” beskorisnih (jer je Amerika zabranila njihovu upotrebu, a trenutni koje imamo, dosta su bolji) i neupotrebivih respiratora za 10.5 miliona građanskog novca.

Piše: Resul Mehmedović/Dialogos.ba

Kako se “gazdinstvo” iz Srebrenice koje se bavi uzgojem malina našlo u Kini i počelo uvoziti respiratore, ili kako glasnogovornica CZ-a reče reGISTRatore, prava je misterija. Ili je riječ o genijalnom poduzetničkom njuhu ovog mladog srebreničkog biznismena.

Sarkazam na stranu, možeš biti genijalac, ali u Bosni ti to ništa ne znači, bez stranačkih veza i stranačkih tendera. A tendera u ovom slučaju nije ni bilo.

No, da se vratimo razlogu zbog kojeg sve ovo pišem, a to je patetična instagram jadikovka mladog poduzetnika, koju u cijelosti možete pročitati ispod, a kratku analizu u nastavku:

Šta reći na sve kazano? Neću se baviti medijskim napisima i prepričavati što je već kazano već ću na drugi način analizirati ovu dobro uhodanu bošnjačku patetiku. Jednostavna analiza vokabulara najlakši je način detektovanja ublehe. Dovoljno je uočiti ključne riječi i motive koje osoba koristi kako bi se u cjelosti obujmila svekolika patetika govornika (mati, iftar, ramazan, rat, ’92, izlišni patriotski slogani…), no krenimo redom:

▪ mati, simbol dobrote, ljubavi, topline. Valjda zbog tog spomena matere (mame, majke) treba da se raznježimo i otvorimo svoje srce prema ovom mazlumu (arap. osoba kojoj je učinjena nepravda).

▪ iftar, to bi valjda trebalo da znači da je dotični dobar musliman. Kome još smetaju uspješni muslimani?! A i ramazan je, gdje vam je samilost, dragi Bošnjaci?!

▪ Srebrenica, auu, Srebrenica je crvena linija! Inače, spomen Srebrenice ili genocida kod bošnjačkih ubleha uvriježio se kao neupitni način amnestije svih aferima. Srebrenica u određenim situacijama dođe nešto poput ukazanja na džumi petkom ili pred izbore. Dokaz odanosti velikobošnjačkim idealima.

▪ Vrhunac ublehe: …odlučni su zapravo da unište ono što su neki započeli ’92… – ovo je već žešći oblik kretenizma i potpuno odsustvo stida jer se u 2020. i kriminalnoj aferi spominje rat, stradanje, golgota Bošnjaka… Sinko, godina je 2020!

Dakle, ona trgovina genocidom (majicama) na Hifinim pumpama nije nikakav presedan već spremnost na beskrupoloznu eksploataciju i trgovinu kostima iz Potočara, što ova rečenica samo potvrđuje.

▪ poziva Tužilaštvo, u BiH – raju kriminala i korupcije, pozivati se na “pravdu i bh. tužilaštvo” više je čin inkriminacije nego poštenja, jer je svima odveć jasno da vladajuće stranke vladaju “(ne)pravdom” u u ovoj državi.

▪ Neka Bog čuva ovo zemlju… kao i svaki “veliki patriota” (čitaj, osoba koja je hajrovala od sistema), poziva se na svoj neupitni patriotizam bez obzira na golgote kroz koje prolazi, i završava u duhu američkog slogana “God bless America”. I eto, k’o biva, u Bosni će ti sve oprostiti, osim uspjeh. A njemu to, nekim čudom, ovih dana svi zamjeraju. Naravno, nije rekao da je biznis pokrenuo zahvaljujući donaciji Federalnog ministarstva u iznosu od 200.000 maraka. Helem nejse.

▪ I na kraju, tvrdnja da je poduzetni Fikret iz Srebrenice s jakim vezama u Kini napravio podvig “valjajući”, opet napominjem, lošiju robu od one koju već imamo u našim bolnicama, je groteskna. Nije riječ ni o kakvom podvigu, već o dealu i bezočnom profiterstvu. Sva priča o “jedini imali dozvolu ili jedini uspjeli u predviđenom roku” je obična ubleha. Zejd Šoto, generalni menadžer jedne privatne klinike još u martu nudio je Fikretovom i Fadilovom ortaku Fahrudinu kupovinu njemačkih respiratora po cijeni od 9.000 maraka. Rekli su da im ne trebaju.

Sad znamo i zašto.

Složit ćete se, da vas neko optuži za kriminal ili u najmanju ruku nečasne radnje, prvo što je za očekivati su jasni i konkretni argumenti koji to opovrgavaju, a ne intimna patetika i igra na kartu čitalačkih emocija. Sve je bilo transparentno, tender je zakazan i održan tada, ja sam se prijavio tog dana, imao sam dozvolu, odakle meni poljoprivredniku “medicinska dozvola”, izabrali su mene, zašto su me izabrali… I mnoštvo pitanja i odgovora kojih nema. A znamo i zašto.

Jedno sigurno znamo, sva bošnjačka patetika, kao što vidite, stane u pet-šest riječi: mati, ramazan, iftar, Srebrenica, rat, ’92, Bosna…

Bestidno igranje na kartu emocija, jer eto, svi se urotili protiv prepoštenih i uspješnih Bošnjaka.

No, previdjeli su jedno, “sile koje nasrću na našu vjeru i domovinu umorit će se, ali bosanske gazije neće.”

Za biznis od 10.5 miliona maraka, vjerujem da se ni vi ne biste umorili.

Povezani Članci

NK METALLEGHE BSI: Nastavljene pripreme u Krupi na Vrbasu

Volim Jajce

UZALUDNI VAPAJI BISKUPA KOMARICE

Volim Jajce

Udruga “Kralj Stjepan Tomašević”: U utorak izvještajno-izborna skupština

Volim Jajce
Učitavanje....