Volim Jajce
Jajce Opcinsko vijece

Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce povodom Dana neovisnosti

U povodu obilježavanja  Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine u Jajcu je u petak, 28.2.2020. godine, održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce.  Prije sjednice,  položeni  su vijenci na spomeniku poginulim braniteljima HVO-a.

U znatno manjem broju posjećena nego ijedna svečana sjednica dosada,  današnja  sjednica bila je pravi podsjetnik na političku klimu i atmosferu kakva je trenutno u Jajcu.  Govornici, a bilo ih je dosta,  svi redom su odavali težinu bosansko-hercegovačke stvarnosti, a time i situacije u Jajcu.

Prisutne vijećnike, načelnika općine, goste te sve građane najprije je pozdravio  g. Ivo Šimunović, predsjedatelj vijeća. U svom govoru naglasio je poveznicu događaja kojeg obilježavamo i našu današnjicu. Te 1992. godine kada je održan referendum o neovisnosti – Jugoslavija se suočavala s problemima centraliziranog Beograda, separatizma,  ugroženosti, zastupljenosti, upitna je bila uporaba jezika i izražavanja nacionalnih sloboda. I te 1992. godine, istaknuo je Šimunović, u zemlji vladaju nemiri i nezadovoljstva dok jedni drugima nelegitimno biraju predstavnike. I zbog tih i sličnh razloga je bila potreba da se Republike izjasne žele li ostati u takvoj državi.

Referendumsko pitanje je bilo : „Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine  – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“  Na referendum se odazvalo 2 073 568 glasača. Rezultat je bio 97% ZA i 3 % protiv.  Hrvati su plebiscitarno  izišli na referendum.  Nakon toga slijedi rat, progon i žrtve, ali i oslobađanje i povratak.

Govorim kao Hrvat, iz te pozicije, jedan sam od sudionika tog vremena. U to teško  ratno vrijeme uloga Hrvata je bila velika i doprinos u obrani BiH nemjerljiv. Teritorijalno gledano, 1995. godine Hrvati su kontrolirali 26 % BiH, Bošnjaci 28 % , Srbi 46 %.  Nakon Daytonskog sporazuma imamo domovinu takvu kakva jest. Međutim, danas je  evidentno osporavanje povijesti. Evidentno je  osporavanje prava Hrvata, osporavanje jezika, povijesti i tradicije, kao i identiteta te nametanje predstavnika hrvatskom narodu. Dok su druge zemlje bivše SFRJ potražili svoju sudbinu, danas je potrebno da Bosna i Hercegovina bude poželjna za život, da svi u njoj ostvaruju svoja prava, a ne da se za 20 godina pitaju naši potomci gdje je Bosna i Hercegovina , jer želim da potraje – zaključio je Šimunović.

Načelnik općine, Edin Hozan čestitao je svim građanima Dan nezavisnosti. U svom obraćanju je  govorio da su 1992. narodni izglasali nezavisnost i da danas imamo domovinu,  svoju državu na koju trebamo biti ponosni. Međutim, i načelnik Hozan, kao i svi govornici koji su slijedili, u svojim obraćanjima  su postavili  pitanje da li smo danas ponosni na sami sebe, da li je danas BiH onakva kakva može biti.  Tako je i Fikret  Čančar, predsjednik kluba vijećnika SDA, naglasio je kako su građani u velikom postotku podržali neovisnost.  „Je li BiH danas neovisna ako imamo neke koji je ne doživljavaju kao državu, neke koji u njoj kompleksnoj i neuređenoj kakva  jest  žele više nego što im pripada i što ih može zapasti.  Je li ovo država neravnopravnih ako neki kontrolišu tri puta više nego što im pripada“ – zapitao se g. Čančar.

O neravnopravnosti  je govorila i Smiljka Brtan, predsjednica kluba HDZ-a, pitajući se jesmo li učinili i činimo li sve danas da Bosna i Hercegovina uistinu bude država za kakvu smo se odlučili na referendumu. „Gradimo zajedno zdravo društvo koje počiva na univerzalnim i europskim vrijednostima  demokracije, solidarnosti, vladavine prava, društvene odgovornosti i međusobnog poštivanja i uvažavanja“ istaknula je.

U nastavku su čestitke uz kraća obraćanja uputili Mujo Nešust u ime stranke SBB, Nermana Kasum u ime SDP-a te Marko Saraf, zastupnik u Domu naroda i Saboru županije Središnja Bosna ,  Amer Mrako, zastupnik u Saboru županije Središnja Bosna  te dr. Nisvet Hrnjić, županijski  Ministar privrede/gospodarstva.

 

Foto: Tvrtko Zrile i Jajce online

Povezani Članci

GLAVNI IMAM MIZ ‘JAJCE’ POSJETIO GVARDIJANA FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U JAJCU

Volim Jajce

Na današnji dan 1993. Uskoplje – nepoznati masakri Armije BiH nad Hrvatima uskopaljskog kraja

Volim Jajce

Prioćenje ravnateljice OŠ “13 rujan” Jajce na medijske napade i optužbe za segregaciju i fašizam

Volim Jajce
Učitavanje....