Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce Povijest TOP

Svečano obilježena 26. obljetnica utemeljenja HDZ-a Jajce

Sinoć je, uz veliki broj uvijek vjernih članova, simpatizera i gostiju, Općinska organizacija HDZ-a Jajce, u Svadbenom salonu Ladan, proslavila 26. obljetnicu osnutka. 

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te odavanjem dužne počasti minutom šutnje na Središnjem spomen-obilježju, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, u centru grada. Gdje je visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom i predsjedavajućim predsjedništva BiH, dr. Draganom Čovićem, u pratnji više stranačkih dužnosnika: predsjednicom Parlamenta BiH i zamjenicom predsjednika HDZ BiH gos. Borjanom Krišto, predsjednikom Federacije BiH i dopredsjednikom HDZ BiH gosp. Marinkom Čavara, predsjednicom Doma naroda Parlamenta F BiH i članicom Predsjedništva HDZ BiH gospođom Lidijom Bradara, ministricom financija u Vladi F BiH i članicom Predsjedništva HDZ BiH gospođom Jelkom Miličević i predsjednikom OO HDZ Jajce gospodinom Ivom Šimunović, izaslanstvom HDZ Hrvatske i mnogim drugima.

Stranački program potom je nastavljen održavanjem svečane akademije u prepunom Svadbenom salonu Ladan, gdje je službeno proslavljena 26. godišnjica osnutka OO HDZ-a BiH Jajce.
Nakon intoniranja hrvatske himne i pozdravnih govora i čestitanja okupljenima su se obratili jedan od utemeljitelja Ivan Jakovljević, zv. Bećar, koji se u svom emotivnom govoru s ponosom prisjetio turbulentnih vremena i samog osnivanja i početka rada stranke, te pozvao sve utemeljitelje, članove, predsjedništvo i jajačane na jedinstvo, kakvo je vladalo prije 26. godina u hrvatskom narodu u Jajcu, zašto je bio nagrađen gromoglasnim pljeskom oduševljenih simpatizera.

Potom se obratio predsjednik OO HDZ Jajce, gos. Ivo Šimunović, koji je pozdravio visoku delegaciju HDZ od državne, pa sve do općinske vlasti, te posjetio na bogatu i burnu povijest hrvatskog naroda u Jajcu, te iznio presjek stanja u stranci od osnutka do današnjeg dana. S ponosom se prisjetio početaka ove stranke, teškoga, ali ponosnoga vremena organiziranja obrane i Domovinskoga rata i čitavoga progonstva i poratnoga vremena sve do danas. Naravno, u svom govoru nije propustio osvrnuti se na aktualnu situaciju u kojoj se naša općina nalazi. Opći je dojam da postojeća vlast predvođena SDA ne čini dovoljno za opstanak Hrvata u Jajcu. Stoga je pozvao nazočne da na sljedećim izborima podrže OO HDZ BiH Jajce, koja će znati objediniti hrvate i odgovoriti izazovima vremena.
Budući da je obilježavana 26. obljetnica, bio je to povod da se u ime Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH, ispred Županije Središnja Bosna obrati i Anto Spajić. On se u svom govoru posebno osvrnuo na početke djelovanja HDZ-a i neophodnim pripremama za lokalne izbore koji su pred nama. Isto tako istaknuo je važnost mladeži, koju je pozvao da se aktivnije uključi u političke tijekove ovog grada, jer samo uključivanjem mladeži možemo jamčiti nastavak uspješnog rada HDZ-a uJajcu, zaključio je Spajić.

Na kraju svečane sjednice nazočnima se obratio predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, koji je naglasio da je 26 godina iznimno dug period, posebno kad znamo kroz što je prošao naš narod i svi građani u BiH u tih četvrt stoljeća. Ovo je veliki dan za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička opcija u BiH, bez koje je danas nemoguće voditi bilo kakve aktivnosti u političkom ili bilo kakvom drugom životu. Dodao je kako je ponosan onim što danas predstavlja HDZ BiH i njegovih 40.000 članova, te je zahvalio ljudima koji su vodili tu stranku od njenog osnivanja do danas. BiH očekuje reorganizacija unutarnjih odnosa kako bi se osigurala ustavnopravna jednakopravnost sva tri naroda i građana. Vjerujem da smo u ovih 26 godina uspjeli poslati jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred građanima BiH i na to sam posebno ponosan – dodao je Čović. Nama je potreban puno kvalitetniji iskorak u izgradnji izvršne vlasti s obzirom na teške probleme ispred nas, zato moramo zajednički djelovati i riješiti započeti europski put BiH, riješiti stabilnost u ekonomskom i političkom smislu i reorganizirati državu.
Ono što je, po meni, najznačajnije je predaja aplikacije BiH u Briselu i sastanak s vodstvom Europske unije, na čelu s potpredsjednicom Europske komisije BiH Federicom Mogherini prošli tjedan – kazao je Čović, dodavši kako će se sada analizirati sve što je do sada urađeno na europskom putu BiH i dodao kako je HDZ BiH najviše pridonio uspostavi i odbrani BiH, a danas je HDZ BiH stranka predvodnica BiH na europskom putu BiH. – Iza nas je 26 teških godina i svi mi iz HDZ-a možemo biti ponosni na sve ono što smo uradili u tom razdoblju. Na današnji dan moramo se prisjetiti i onih ljudi koji više nisu s nama.

Proslavi su nazočili i visoka delegacija HDZ iz R. Hrvatske, na čelu s saborskim zastupnikom Generalom Željkom Glasnovićem, dr. Josipom Jurčevićem savjetnikom ministra branitelja R.Hrvatske, Josip Vidović iz Zajednice branitelja Gojko Šušak i Odbor za branitelje HDZ-a, te naš Mijo Crnoja i mnogi drugi kao što je najpoznatiji jajčanin dr. Ben.
Cjelokupni program prigodnim pjesmama obogatio je  ženski zbor HKD Napredak Jajce, na čelu s prof. Katarinom Petrović i mandolinski sastav “Stjepan Tomašević” HKD Napredak Jajce, na čelu sa g. Vikijem Ladan, koji su svojim nastupima uljepšali svečanu akademiju, a posebno nadaleko poznatom jajačkom himnom S onu stranu Plive.

Nakon službenog dijela programa, nazočni su nastavili druženje na prigodnom domjenku koji je organizirao OO HDZ BiH Jajce.

(Pougarci Prijatelji)

Više fotografija možete pogledati  ovdje.

Povezani Članci

U SARAJEVU NIŠTA NOVO Uzbuna zbog mitraljesca Komšića na čapljinskom karnevalu

Volim Jajce

Lovrinović za Dnevnik.ba: Izetbegovićeve izjave mi izazivaju mučninu

Volim Jajce

ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU Nosite mobitel u spavaću sobu i dopuštate to i svojoj djeci? Nakon ovoga više ne biste trebali

Volim Jajce
Učitavanje....