Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

SVIJET VOLI POBJEDNIKE Svjetska banka: BiH ima najnesposobniju javnu upravu u Europi

Sve razine vlasti u BiH obvezali su se na razvijanje proračunskog procesa kako bi on postao učinkovit instrument politike, a ovaj cilj definiran je još 2006. godine u Strategiji reforme javne uprave koju su usvojili sve razine vlasti.

Brojni međunarodni projekti podrške u vrijednosti od 19 milijuna KM su u posljednjih desetak godina pružali podršku u jačanju javnih financija i u povećanju efikasnosti i efektivnosti upravljanja proračunom.

Relevantnim izmjenama Zakona o financiranju institucija BiH iz 2009. godine utvrđena je obaveza da se uz prijedlog proračuna dostavlja i informacija o namjeni i očekivanim rezultatima proračunskih izdataka.

Usprkos navedenim reformskim opredjeljenjima, prema procjenama Svjetske banke iz 2014. godine naša zemlja ima najneučinkovitiju javnu upravu u Europi. Naime, indeks učinkovitosti javne uprave u BiH je 36,5 i najmanji je od svih europskih zemalja.

Bolji indeks od BiH imaju Moldavija i Ukrajina (40), Kosovo (43), Albanija (52), Srbija (58), Crna Gora (63) i Hrvatska (73). Najučinkovitiju javnu upravu imaju Švicarska i Finska sa indeksom 99.

“Navedeni indeks znači da javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost da odgovori na zahtjeve i potrebe svojih građana”, navode za Klix.ba iz Ureda za reviziju institucija BiH.

U reviziji o temi Planiranje proračunskih rashoda u institucijama BiH rezimirano je da se postupkom pripreme proračuna institucija BiH ne postiže željeni pritisak na efikasnost i efektivnost izdataka.

“Proces pripreme proračuna nije pravovremen, nedovoljno je transparentan, a za realizaciju definiranih ciljeva, programa i pripadajućih proračunskih sredstva nisu uvijek utvrđene jasne odgovornosti”, navode iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Upozoravaju da proračun institucija BiH ne održava politike i programe Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u cijelosti, jer svi planski dokumenti ne sadrže jednoobrazno definirane ciljeve za odgovorne u institucijama BiH, odnosno definirani programi u planovima rada i u programskom proračunu nisu usuglašeni.

 

 

 

Bljesak.info

Povezani Članci

Predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce čestitao novoj Miss BiH na izboru

Volim Jajce

KOME SMETA ZASTAVA HRVATSKOG NARODA!?

Volim Jajce

Mjesna zajednica Kamenice iz proračuna 150.000,00 KM,

Volim Jajce
Učitavanje....