Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Svjedok na suđenju za ratne zločine: I Alija Izetbegović je zvao i pitao za dešavanja u Uzdolu

Svjedok Džemal Najetović, koji je od studenog 1993. bio zamjenik bojnika Četvrtog korpusa Armije BiH u Mostaru, ispričao je kako je u zapovjedništvo nazvao tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović i pitao za dešavanja u Uzdolu.

Na suđenju za zločin počinjen u prozorskom Uzdolu, u rujnu 1993., svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavio je da iduće godine nije vidio nikakve dokumente u zapovjedništvu Prozorskog bataljuna Armije BiH, niti mu je poznato da je vođena istraga u vezi s akcijom na to selo.

U akciji Uzdol, prema optužnici Tužiteljstva BiH, ubijeno je 27 civila hrvatske nacionalnosti. Bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljuna Sejfudin Tanović je kazao da je njegov zapovjednik bio Amir Pošković, a prije njega Enver Buza.

Buza je optužen da su pod njegovom kontrolom pripadnici Samostalnog bataljuna u rujnu 1993. izvršili napad na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenika i Raiči, kada je ubijeno 27 hrvatskih civila.

Tanović je naveo da je u ožujku 1994. bio referent za sigurnost, a nekoliko mjeseci kasnije i pomoćnik zapovjednika za sigurnost Samostalnog prozorskog bataljuna. Prije njega, kako je pojasnio, te poslove je obavljao svjedok “J”.

– Od dokumentacije koja se odnosila na sigurnost zatekao sam samo jedan registrator. Iskaza svjedoka koji se odnose na akciju na Uzdol nije bilo. Siguran sam u to. Nikakav dokument nisam vidio od svjedoka ‘J’ koji se tiče akcije. Nije mi poznato da je vođena istraga o tome… – kazao je Tanović.

Prema svjedokovim tvrdnjama, nije dobio naredbu od pretpostavljenog da se izvrši istraga, niti mu je poznato da su pripadnici Samostalnog bataljuna davali iskaze.

Svjedok Džemal Najetović, koji je od studenog 1993. bio zamjenik bojnika Četvrtog korpusa Armije BiH u Mostaru, ispričao je kako je u zapovjedništvo nazvao tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović i pitao za dešavanja u Uzdolu.

Najetović mu je odgovorio kako ne zna ništa, pojasnivši kako je to u zoni odgovornosti Šestog korpusa.

Prema pojašnjenju svjedoka, u Šestom korpusu je došlo do organizacijskih promjena i osnovan je Samostalni prozorski bataljun na čijem je čelu bio Buza. Zona odgovornosti tog bataljuna su bila sela Šćipe, Here i Kute.

– Nije mi poznato je li Samostalni prozorski bataljun išao u napad na Uzdol jer sam bio na skroz drugom mjestu – pojasnio je.

Nekadašnji zamjenik zapovjednika Šestog korpusa Bahrudin Fazlić kazao je da je u svibnju 1993. godine na Bradini upoznao optuženog Buzu te ga je opisao kao dobrog patriotu i starješinu. Kako je rekao, on je Buzu postavio za vršitelja dužnosti zapovjednika Samostalnog prozorskog bataljuna.

Svjedok se prisjetio 11. rujna 1993. kada je u mjestu Dobro Polje napravio zapovijed za napad i odredio pravac kretanja, uz određene napomene. Kako je rekao, ta zapovijed nije sadržavala pravac napada na selo Uzdol.

– Kao zamjenik zapovjednika Šestog korpusa u to vrijeme nisam čuo za napad na Uzdol, tek kasnije kada se radila studija međunarodnog ratnog prava, 1998. Vidio sam da je bila akcija na vojni cilj i da neke stvari koje su se desile nisu bile vojničke… Ne znam je li vođena istraga – naveo je svjedok.

Suđenje se nastavlja 13. veljače, prenosi BIRN – Justice Report.

Povezani Članci

Vrhbosanska nadbiskupija dobila “Ford Focus” u kojem se vozio papa Franjo

Volim Jajce

DONOSIMO: Sporazum Islamske zajednice s BiH ustvari je stvaranje islamske države BiH

Volim Jajce

JAJCE: Monodrama “Govorite li hrvatski” večeras u Domu kulture

Volim Jajce
Učitavanje....