Volim Jajce
Aktualno BiH Gospodarstvo Poduzetništvo TOP

TAKVIH IMA I U JAJCU Političari rastjeruju investitore

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) stranim investitorima nudi 400 investicijskih projekata, oko 250 investicijskih lokacija i posjeduje bazu kontakata od 6.760 potencijalnih investitora koje redovno informira o projektima i poziva da ulažu u BiH”, izjavio je direktor FIPA-e Gordan Milinić.

FIPA je danas u Sarajevu organizirala poslovni prijem za ekonomske predstavnike akreditiranih ambasada u BiH da bi doprinijela poboljšanju saradnje u oblasti privlačenja stranih ulaganja.

”To su naši stalni suradnici u procesu privlačenja stranih investicija, a danas želimo da im ponovo skrenemo pažnju da uspostave kontakte sa svojim ministrarstvima, gospodarskim komorama u svojim zemljama, udruženjima i klubovima gospodarstvenika, kao i pojedinačno s gospodarstvenicima i da im daju što više informacija o investicijskim potencijalima BiH, da ih pozovu da nas posjete i da vide naše mogućnosti za ulaganja”, izjavio je Milinić.

Naveo je da su, prema preliminarnim podacima za devet mjeseci 2016., strane investicije u BiH iznosile svega oko 274 milijuna KM.

”To je veoma niska brojka i mi nismo zadovoljni. Možda će se ona nešto popraviti u četvrtom kvartalu koji je bio malo stabilniji. Imali smo također i značajnijeg odljeva stranih investicija u prošloj godini jer su neke domaće kompanije kupile strane, tako da to više nisu strane investicije”, dodao je.

Uputio je apel svim političarima u BiH da spuste tenzije i da ne rastjeruju investitore.

”Investitori su bukvalno preplašeni situacijom u BiH. Imali smo veoma loš drugi i treći kvartal prošle godine. Investitori traže pojašnjenja o situaciji u BiH, objašnjavali smo im prošle godine da je sve to dio predizborne kampanje”, naveo je.

Naglasio je značaj ekonomske diplomacije dodajući da su u prošloj godini među ostalim imali značajne kontakte s Japanom.

”Putem ekonomske diplomacije uspjeli smo da dovedemo japanske investitore, bilo je tu 15-ak kompanija s kojima su sada u tijeku intenzivni kontakti”, dodao je Milinić.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da, kada je riječ o stranim investicijama, najviše „smeta“ priča o negativnom ambijentu u BiH, jer ona šteti zemlji.

Naglasio je dobru suradnju PKFBiH i FIPA-e i da veoma često nastupaju zajednički.

”Kada razgovaramo s potencijalnim stranim investitorima u BiH, o mogućnostima i granama industrije u koje bi mogli ulagati, često koristimo materijale FIPA-e”, dodao je Jašarspahić.

Kada je u pitanju strano investiranje u BiH, kako je naveo, puno je odgovornih i zaduženih u zemlji za realizaciju takvih projekata, počevši od resornih ministarstava, lokalnih zajednica, pa čak i tvtki koje imaju suradnju sa stranim investitorima.

 

Bljesak.info

 

Povezani Članci

Tuđman: Presuda je programirana manipulacija svjetskih moćnika, Bakir Izetbegović odavno je najavio obračun s Hrvatima

Volim Jajce

Arhivar na zadatku i vikendom

Volim Jajce

Kome je sve davao novac iz proračunske rezerve načelnik Edin Hozan u 2018 godini

Volim Jajce
Učitavanje....