Volim Jajce
Aktualno BiH Gospodarstvo Jajce Poduzetništvo Promo TOP

THERMOFLUX Deset godina uspješnog poslovanja

Firma „ThermoFLUX“ je 2007. godine osnovana iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja s tri zaposlena. Firma se bavi proizvodnjom toplovodnih kotlova i kamina na pelet i ugalj te bilježi stalan rast iz godine u godinu, a izvozi preko 30% svoje proizvodnje. 

Kada je Tomislav Ladan 1992. godine usljed nesretnih okolnosti s roditeljima i četvero braće i sestara napustio svoje rodno Jajce, nije ni sanjao da će se vratiti i 22 godine kasnije biti na čelu najuspješnije kompanije u domaćem vlasništvu u široj regiji.

2006. godine gospodin Ladan osniva kompaniju „TermoFLUX“ koja počinje da proizvodi kotlove na pelet jer uviđa da tadašnji kotlovi, koji su većinom koristili čvrsto gorivo (ugalj i drvo), nisu zadovoljavali zahtjeve njegovih klijenata kojima je kroz kompaniju „Termal“ ugrađivao grijanje. Tomislav je uspio otkupiti potpuno devastirane hale bivše kompanije „Šedinac“ za 1,5 miliona KM, a u renoviranje je uložio dodatnih 800.000 KM. Kompanija se prostire na 17.000 m2 , dok se pod halama nalazi 6.000 m2 .

 

13245234_1122570321128160_3324241057988155046_n

 

 

Zbog globalnog rasta cijena nafte i sve veće popularnosti okolišno prihvatljivih goriva, kompanija „TermoFLUX“ doživljava eksplozivan rast, s obzirom da se većina onih koji su se prethodno grijali na lož ulje sve češće odlučuju za kupovinu kotlova na pelet jer u uglju i drvetu ne vide alternativu.

U 2013. godini je od sveukupne proizvodnje izvezeno 41%, i to uglavnom u zemlje bivše Jugoslavije, a ponajviše u Hrvatsku i Makedoniju, mada se izvoz realizirao i u Njemačku, Grčku, Portugal, Austriju, Dansku, Francusku i Veliku Britaniju. Pored ovoga, „ThermoFLUX“ se u BiH nametnuo kao jedan od tržišnih lidera u ovom segmentu i firma koja je konkurentna na europskom tržištu.

Tomislav Ladan smatra da naša zemlja nudi brojne mogućnosti, i da samo treba ostati vjeran svojoj ideji. Svoj optimizam zasniva i na činjenici da je u 2013. godini 59% njegove sveukupne proizvodnje realizirano u BiH, u zemlji koja je mala i relativno siromašna. U budućnosti planira i proizvodnju dijelova za druge kompanije, kao i prodaju kotlova na drvnu sječku.

Tomislav se nije nikada pokajao zbog svog povratka u rodno Jajce, i kako kaže, kada bi se vratio 15 godina unazad, opet bi odabrao Bosnu i Hercegovinu.

 

 

(restart.ba/foto: ThermoFLUX)

Povezani Članci

HNS-u minimalno četiri, a vjerojatno i svih pet hrvatskih mjesta u državnom Domu naroda

Volim Jajce

INTERVJU: MLADEN IVANIĆ Od FBiH napraviti dvije županije i riješiti hrvatsko pitanje

Volim Jajce

TKO SPREMA ‘ASKERE’ ZA NOVI RAT U BiH Novi Globus donosi opsežne analize Mirjane Kasapović i Ive Lučića o najnovijim tenzijama

Volim Jajce
Učitavanje....