Volim Jajce
Aktualno Gospodarstvo Izdvajamo Jajce TOP

Tko može raditi poslove za općinu Jajce?

“Potpisivanjem Ugovora između Općine Jajce i preduzeća „BH4“ d.o.o Jajce počinje izvođenje radova na odvodnji otpadnih voda u naselju Podmilačje, općina Jajce. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 539.317,63 KM.”

“Potpisivanjem Ugovora o izvođenju građevinskih radova između Općine Jajce i preduzeća MUKIĆ-KOMERC d.o.o. Jajce i grupe ponuđača „BH 4“ d.o.o.
Jajce „Rudnici gipsa“ z.d.d. Donji Vakuf počinje sanacija i rekonstrukcija lokalnih putova i  mostova na području općine Jajce u 2015.godini u vrijednosti oko 750.000,00 KM.”

Rekonstrukcija gradskog vodovoda:
“Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa Konzorcijem domaćih izvođača „MUKIĆ-KOMERC“ d.o.o. Jajce i „ALMY-TRANSPORT“ d.o.o. Zenica. Vrijednost ugovorenih radova u ovoj fazi iznosi nešto više od 2
miliona KM.”   Itd…

Uglavnom ovako glasi glavnina objava na službenoj stranici općine Jajce kad su u pitanju poduzeća koja dobivaju natječaje za poslove ili  investicije kojima je općina Jajce investitor.
Mnogima u svemu tome i nema ništa sporno osim Hrvatima općine Jajce, koji dobro znaju da u svim navedenim poduzećima nema uposlen niti jedan Hrvat, dok glavnina proračunskih sredstava namijenjenih za investicije redovno prelaze sa računa općine Jajce na račune gore navedenih poduzeća (uz još neka ,u ovom tekstu izostavljena poduzeća).

Sve preko natječaja i sve čisto kao suza. Slučajno ili ne ,prosudite sami.
Milijunske investicije se realiziraju proračunskim novcem, bez da od toga nekakvu korist imaju hrvatski gospodarstvenici ili općenito Hrvati Jajca. Ono što neki i dobiju su mrvice u odnosu na gore navedene milijunske investicije, koje uglavnom svake godine iz proračuna pripadnu poduzećima koja su stvorili bivši i sadašnji načelnik u svojim mandatima i koja glavninu svojih prihoda ostvarauju poslovanjem s općinom Jajce.

S druge strane, kad je riječ o punjenju istog ovo proračuna općine Jajce, situacija je potpuno suprotna.
Tu Hrvati prednjače, pa pored sredstava koji u proračun uplati EP HZHB kao naknadu za potopljena područja i hidroakumulaciju, koja čak i nećemo uzeti u obzir nego želimo reći da ta sredstva pokrivaju pola proračuna općine, dok glavnina druge polovice proračunskih sredstava dolazi od hrvatskih privrednih subjekata u općini Jajce.

Mnoga od navedenih poduzeća koja uredno dobivaju poslove s općinom kao najpovoljniji ponuđači, nemaju reference, licence a niti kapacitete za dosta poslova za koje apliciraju, ali to ih ne sprječava da budu favorizirani kod konačnog odabira.

Procedure javnih nabavki i natječaja ovdje su samo puka formalnost, jer tko će koji posao raditi,zna se već prije,dok procedure služe samo za zadovoljavanje zakonske forme.

Tako smo imali situaciju vidjeti krive crte na kolniku, jer su se neki na gradskim ulicama učili te poslove obavljati,  zatim poslove održavanja ulične rasvjete dobije poduzeće bez referenci i licence te zbog toga neka naselja kao i centar grada budu nerijetko u mraku, održavanje cesta bez licence za te poslove, kao i mnoge druge nebuloze koje su se proteklih desetak godina u Jajcu dešavale.

Da toliki opseg posla pojedina favorizirana poduzeća ne mogu pratiti dokaz je i to što se malo koji posao izvrši u predviđenim rokovima, ali obzirom da zbog toga nema sankcija niti raskida ugovora, konačnu cijenu svega navedenog plaćaju građani općine Jajce.

Neki primjer za ove tvrdnje može biti  činjenica da je 06.08.2015. godine općina Jajce potpisala ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji lokalnih putova i ulica s rokom izvršenja od 30 dana ,dok je vrijednost posla 750.000,00 KM.
Ovaj rok je prošao početkom rujna 2015.god. a da velika većina radova nije u tom roku obavljena, jer su ista poduzeća dobila još neke veće poslove, ali su ovaj posao prolongirali do kraja protekle godine, obzirom da nitko od njih ne zahtjeva da posao odrade u predviđenom i ugovornom roku, niti zbog toga mogu izgubiti posao.

Tako smo mogli vidjeti da se neke ulice asvaltiraju krajem prosinca,po jako niskim temperaturama što uvelike može utjecati na kvalitetu izvedenih radova, ali koga briga za to,ionako će to narod platiti ,a posla će njima biti, pa te stvari nisu niti bitne  njima, niti nadzornom organu.

I tako dok Hrvati odlaze trbuhom za kruhom u evropske zemlje,drugi trljaju ruke ,jer posla će za njih biti sve više i više.

volimjajce.com

Povezani Članci

OPĆINA DOBRETIĆI, OGLAS O IZLAGANJU NA JAVNI UVID PODATAKA O NEKRETNINAMA

Volim Jajce

PREDSJEDAVATELJ OV JAJCE PRIMIO U POSJET PREDSTAVNIKE KONZULATA REPUBLIKE HRVATSKE

Volim Jajce

Svečano otvoren Dom dragovoljaca i veterana HVO Jajce

Volim Jajce
Učitavanje....