Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

TKO TO TAMO DIJELI? Federalizam, „podjela Bosne“ i Bošnjakistan

Ako bi Bošnjaci ostali sami sa sobom u vlastitom entitetu unutar Bosne i Hercegovine, oni bi taj entitet pretvorili u muslimansku džamahiriju, Bošnjakistan, Muslimaniju…

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Sve što ih trenutno sprječava da Federaciju BiH ne pretvore u vlastitu islamsku džamahiriju, Bošnjakistan ili Muslimaniju su Hrvati. I to je dobro. Sama činjenica da Hrvati fizički postoje u FBiH onemogućava formiranje Bošnjakistana. Ipak, u svakom slučaju se mora spriječiti da Hrvati normalno konzumiraju svoja politička prava te da ostanu u podređenom pravno-političkom položaju u odnosu na Bošnjake u FBiH. Jer pobogu, ako se Hrvati do kraja politički i pravno izbore za konzumaciju prava koja im pripadaju kao suverenom i konstitutivnom narodu, onda će Bošnjaci ostati sami sa sobom. A tada – Bošnjakistan.

Tako se u najkraćem može opisati odbijanje bošnjačke javnosti da uopće raspravlja o federalizmu kao konceptu preuređenja BiH. K tomu, i izborna jedinica za Hrvate se vidi kao „uvod u podjelu Bosne“. Da apsurd bude veći, upravo je danas Bosna i Hercegovina potpuno federalizirana zemlja.

Kako je općepoznato, u BiH su u federaciji tri konstitutivna naroda, potom dva teritorija (FBiH i RS) od kojih je jedan federacija još deset teritorija (županija). Svaka županija je federalna jedinica koja ima vlastitu izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast.

Dakle, kako je moguće da se odbija razgovarati o federalizmu kao modelu prema kojem bi se redefinirala BiH, ako je zemlja i danas federalizirana?

Odgovor na to pitanje su nam u posljednjih nekoliko dana dali bošnjački intelektualci i kolumnisti. Njihova argumentacija se svodi na to da bi u slučaju da Bošnjaci dobiju  vlastiti entitet u BiH, taj entitet zasigurno bio pretvoren u Bošnjakistan, Bošnjaci bi se, u slučaju da ostanu sami, dodatno radikalizirali, znatno više nego su radikalizirani danas, zemlju bi prodali Arapima i zbog toga bi ih Europa „prokužila“ i stavila u određenu izolaciju.

Tu argumentaciju ne koriste stranci, ni Hrvati, ni Srbi, nego upravo Bošnjaci.

Također, otvoreno su progovorili i o teritoriju. Bošnjački entitet bi, kao i u ratu, obuhvaćao oko 23 posto teritorija BiH.

U sadašnjoj, pak, BiH, Bošnjaci su „vlasnici“ cijele FBiH. Hrvati se u FBiH malo toga pitaju, županije u kojima su većina se sustavno diskriminiraju kroz raspodjelu novca od javnih prihoda, politički ih se drži potlačenima…

No, Hrvati u današnjoj velikobošnjačkoj projekciji imaju i te kako važnu ulogu. Naime, Hrvati danas služe Bošnjacima kao svojevrstan smokvin list kad se nastupa prema međunarodnoj zajednici.

S jedne strane, legitimne političke težnje hrvatskoga naroda (da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike) predstavlja se kao „podjelu Bosne“, a s druge strane činjenica da u FBiH žive i Hrvati služi za formiranje privida da Bošnjaci žele multietničko društvo.

Bošnjački establišment nije svjestan da svaki dan odbijanjem dijaloga s Hrvatima o preuređenju BiH na temeljima jednakopravnih konstitutivnih naroda udaraju po jedan čavao u lijes ove države.

Bosnu i Hercegovinu neće razoriti hrvatske težnje za federalizmom, nego će BiH biti razorena zbog upornoga cementiranja aktualnog statusa quo za koji političko Sarajevo smatra da im „ide na ruku“.

Današnja BiH je kula od karata, kuća izgrađena na živom blatu, koja svakim danom pomalo tone. Hrvati nude izlaz koji smo zapravo već jednom bili dogovorili – državu tri u svakom pogledu jednakopravna naroda.

Hrvati težnjama za federalizmom ne „dijele Bosnu“, nego je spašavaju. Hrvatima je cilj funkcionalna a ne podijeljena BiH. Državu će na kraju uništiti bošnjački unitarizam koji svakodnevno podgrijava srpski separatizam. Ples unitarizma i separatizma će naposljetku dovesti do onoga čega se Bošnjaci najviše boje –  kraja države BiH.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Osuda uvreda i prijetnji upućenih biskupu Komarici

Volim Jajce

Oglasili se mladenci iz Kiseljaka: Nismo napali matičarku, Zijada Fejzić je izmislila cijelu priču

Volim Jajce

PODIJELJENA MIŠLJENJA Što će Erdogan s Balkanom?

Volim Jajce
Učitavanje....