Volim Jajce
Aktualno BiH Priroda i ekologija TOP

TUGA Jezivi prizori: Iz Ramskog jezera izronili ostaci kuća i grobovi

Loša hidrološka godina i pojačana proizvodnja električne energije, doveli su do toga da je Ramsko jezero na najnižoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Gledano okom promatrača, danas dolina potopljene Gornje Rame izgleda toliko mrtvo, toliko nestvarno i beživotno, kao da gledate u pustinjske predjele. Jedino što oči promatrača donekle osvježava, je okolni pogled na pitoma ramska sela i obiteljska imanja. To je ono što vam daje sigurnost da u ovoj pustoj dolini još uvijek ima života, piše rama-prozor.info.

Želja za promocijom svoga kraja i ljubavi prema istome, navela nas je na to da obiđemo ovu „pustu“ dolinu.

Krećući se od mjesta Bruša prema nekadašnjem naselju zvanom Luke, prvim korakom stupate na potopljeno, beživotno tlo, koje ne odiše ničim osim mrtvilom, i na kojemu nema ništa osim utabanih tragova ljudskih koraka i automobilskih guma.

A na tim istim Lukama po prvi put ugledate tragove nekadašnje stare kaldrme, puta, koji vas vodi u pravcu idućega mjesta – u punoj akumulaciji to je otok Škarine. I zaista uz tu kaldrmu mogu se vidjeti ostaci nekadašnjih voćnjaka, grobalja, ljudskih ostataka i domova. Kada dođete na Škarine pogled Vam puca na pitomu udolinu prepunu ostataka ljudskih tragova življenja. I da, pitoma je bila nekada, u neko drugo vrijeme, u vrijeme jednostavnog ljudskog življenja, u vrijeme prije apokalipse zvane potop…

Vecernji.ba

 

Povezani Članci

ZAVRŠEN REGISTAR BRANITELJA U FBIH: Poznata točna brojka vojnika koji su bili angažirani u ratu

Volim Jajce

TAD SU SE BRANILI DOMOVI, SAD SE BRANI IDENTITET Svečano otkriven spomenik poginulim braniteljima IV. bojne “Tihomir Mišić”

Volim Jajce

Plenković o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH: Nećemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo, to ne dolazi u obzir

Volim Jajce
Učitavanje....