Volim Jajce
Aktualno Crna kronika Svijet TOP

Turska zabranila božićni program u njemačkoj gimnaziji

Turske vlasti zabranile su Božić u jednoj njemačkoj školi u Istanbulu i u potpunosti ga izbacile iz nastavnog sadržaja.

Tim je dekretom ubuduće zabranjeno u nastavi spominjati božićne običaje i ovaj kršćanski blagdan. Nikakve manifestacije niti pjesme u vezi s Božićem nisu dozvoljene u školi, javila je agencija DPA, a prenosi Bljesak.info.

Ujedno je uslijedila i zabrana nastupa školskog zbora na tradicionalnom božićnom koncertu u Generalnom konzulatu Njemačke.

Trenutačno u gimnaziji Istanbul Lisesi radi 35 njemačkih profesora, koje financira njemačka vlada. Ovaj izdatak njemačkih vlasti mjeri se u milijunima eura.

Elitnu gimnaziju, u kojoj je njemački jezik obavezan predmet i jezik na kojem se izvodi nastava iz nekoliko drugih predmeta, posjećuju isključivo turska djeca. Valja napomenuti kako se radi o priznatoj njemačkoj školi izvan njemačkih granica. Osnovana je 1984. godine.

Kritičari spočitavaju predsjedniku Tayyipu Erdoganu kako tradicionalne sekularne škole želi podvrgnuti svome konzervativnom islamskom pravcu.

Njemački nastavni kolegiji već dulje vrijeme se osjeća nesigurnim, a nakon najnovijih poteza vlasti uoči Božića i u vezi s Božićem, taj se osjećaj produbljuje, pišu njemački mediji.

U Istanbulu radi još jedna njemačka gimnazija, Alman Lisesi, u koju pored turske djece idu i njihove njemačke kolege čiji roditelji žive i rade u turskoj metropoli.

Zanimljivo je kako u ugovoru, koji je između dvije zemlje potpisan na području obrazovanja, a kojim je reguliran i rad njemačkih škola u Turskoj, stoji “ugovorne strane će se truditi, pružajući pritom jedna drugoj potrebnu pomoć, da njihovi narodi upoznaju kulturna dobra druge zemlje”.

Najnovijim dekretom Ministarstva obrazovanja, ovaj članak postaje prilično upitan u praksi.

Njemački Bild u svome osvrtu naziva ovaj najnoviji potez vladajuće stranke “Erdo-Wahn”, vežući riječ Wahn (ludilo) uz Erdo.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Molitva nad zastavama domovine,a pod zastavom Muhameda

Volim Jajce

(PONAVLJAMO) INTERVJU: Dr. STIPAN JEZERČIĆ -kandidat za načelnika općine Jajce

Volim Jajce

Tonćo Ladan, odlomci iz romana – Gola bol 11. dio

Volim Jajce
Učitavanje....