Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

U BiH se danas slavi Dan neovisnosti

Prije 25 godina većina građana i građanki Bosne i Hercegovine na referendumu su se opredijelili za neovisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i neovisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasovanje njih 99,7 posto je glasovalo za neovisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine,  donosi N1.

Zemlje članice Europske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. travnja 1992. godine. Sjedinjene Američke Države su priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. travnja. Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujak slavi kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Europska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujak proglašava Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine.

Prethodno je Zakon o 1. ožujku donijela Skupština RBiH, 28. veljače 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan neovisnosti obilježava samo u jednom dijelu BiH, odnosno u Federaciji BiH.

Među Srbima u BiH podijeljena su mišljenja o 1. ožujku. Većina Srba iz RS vjeruje da je tada počeo rat u BiH i da je referendum za neovisnost bio nelegalan.

Vecernji.ba

Povezani Članci

SVE NAS JE MANJE Državljanstva BiH se odreklo 71.321 osoba

Volim Jajce

Oni su izabrali život na rodnoj grudi

Volim Jajce

PREDSTAVNIK ZAKONODAVNE I IZVRŠNE VLASTI Načelnik Hozan proglasio budžet općine Jajce za 2017. godinu

Volim Jajce
Učitavanje....